2019-05-06 18:26:50
Φωτογραφία για Βασίλης Σούλας :Για τα σοβαρά θέματα του Δήμου Ξηρομέρου, ας μιλήσουμε επιτέλους σοβαρά.
Του Βασίλη Σούλα.

Τακτικό μέλος Δ.Σ.

Λιμενικού Ταμείου Ξηρομέρου.

Με αρκετό ενδιαφέρον διάβασα την πρόσφατη ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του κ. Στάικου, δια μέσου του Προέδρου του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ξηρομέρου (ανήκουν και οι αλιείς του Μύτικα εκεί), όπου θίγεται το σοβαρό θέμα της δρομολόγησης ίδρυσης ΠΟΑΥ στην περιοχή μας.. Νιώθω την ανάγκη να εκφέρω και εγώ την επώνυμη προσωπική μου γνώμη, η οποία δεν συνιστά επ' ουδενί κάποιο είδος απάντησης, μιας και το θέμα του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών που ψηφίστηκε το 2011, το παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς πολλά χρόνια και το συγκεκριμένο που αναφέρει το δελτίο τύπου της παράταξης του κ. Στάικου, το δημοσιοποιήσαμε στο Blog με σχετική μας ανάρτηση πάνω από 2 μήνες τώρα και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου (δείτε εδώ και εδώ).

Συγκεκριμένα αναφέραμε ότι υπήρξε θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για ίδρυση ΠΟΑΥ στην περιοχή μας και δημοσιοποιήσαμε ολόκληρη την ΣΜΠΕ, κάνοντας και μία δική μας μικρή κατ' αρχήν επεξεργασία των στοιχείων που περιέχει.


Το θέμα φυσικά, ως εκ του νόμου προβλέπεται, ποτέ δεν ήρθε για γνωμοδότηση στις Κοινότητες Μύτικα, Αρχοντοχωρίου, Κανδήλας και Αστακού (για την Κοινότητα Καλάμου και τον Δήμο Λευκάδας δεν ξέρουμε αν ήρθε), ούτε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, φυσικά ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου και εννοείται ότι αυτό δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη. Τα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου δεν γνωμοδότησαν λοιπόν με ευθύνη της δημοτικής αρχής και αυτό δεν αμφισβητείται, ούτε είναι πρωτοφανές. Με αυτόν τον Δήμαρχο πάντα έτσι θα γίνεται.

Εκφράζοντας την προσωπική μας γνώμη, θεωρούμε το συγκεκριμένο θέμα ένα από τα πιο σοβαρά για το μέλλον ολόκληρης της Δ.Ε Αλυζίας και του Μύτικα, ο οποίος πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Ξηρομέρου, λόγω της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, ένεκα της γεωγραφικής του θέσης, του μικροκλίματος, της μοναδικού κάλους αναξιοποίητης παραλίας 3,5 χιλιομέτρωνΜύτικα - Αρχοντοχωρίου, αλλά προπαντός με τα παραδεισένια και εξαιρετικής ομορφιάς νησιά Κάλαμο και Καστό Λευκάδας, με τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά και τις εκπληκτικές παραλίες, τα οποία γειτνιάζουν με τον Μύτικα και είναι πράγματι εκπληκτικά. Όλη αυτή η περιοχή είναι ενιαία τουριστικά με Λευκάδα, Μεγανήσι, Ιθάκη και Κεφαλλονιά και τα πολλά άλλα μικρά νησάκια, ιδανική για θαλάσσιο και ιστιοπλοϊκό τουρισμό.

Η εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών στην παραλιακή διαδρομή Αστακός - Μύτικας,  θα καθορίσει την φυσιογνωμία της περιοχής στο άμεσο μέλλον.

Επειδή λοιπόν είναι πολύ σοβαρό θέμα, πρέπει με σοβαρότητα να τοποθετούμαστε και όχι ευκαιριακά, με μικροπολιτική στόχευση και είδα φως και μπήκα, για να κερδίσουμε πρόσκαιρα ψήφους εν όψει των επικείμενων εκλογών και μετά το πέρας αυτών το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ και ΣΙΩΠΗ.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Δήμος Ξηρομέρου σε σχετικό Δημοτικό Συμβούλιο επί Δημαρχίας Πυθαγόρα Σαμαρά, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισμα για να μην εγκατασταθεί καμία νέα μονάδα ή επέκταση υφιστάμενων στην παραλιακή διαδρομή Αστακός - Μύτικας ως και Μαραθάκι. Αυτή η απόφαση έχει και την ψήφο του σημερινού Δημάρχου. Από τότε που εγκρίθηκε το συγκεκριμένο ομόφωνο ψήφισμα έως σήμερα, αυτό δεν τηρείται, και τίποτα δεν συμβαίνει ούτε ακούγεται από τα συλλογικά όργανα του Δήμου Ξηρομέρου, από φορείς και πολίτες. Άρα το ομόφωνο ψήφισμα εν τοις πράγμασι, έχει καταντήσει απλά ένα κουρελόχαρτο μιας και είναι ανεφάρμοστο.

Αυτό το αναφέρουμε για να δείτε ότι θέσεις και αποφάσεις υπάρχουν, αυτό που όμως περισσεύει σε αυτό το θέμα είναι η υποκρισία και η διγλωσσία και αυτό που δεν υφίσταται είναι η πραγματική πίστη και βούληση, ώστε αυτό το θέμα επιτέλους να διευθετηθεί και προς όφελος του τουρισμού της περιοχής και προς όφελος των ιχθυοκαλλιεργιών. Αυτό γίνεται μόνο με πράξεις και δράση.

Για να μην παρεξηγηθούμε, όταν λέμε πράξεις και δράση, όλων το μυαλό πάει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και σε κλεισίματα δρόμων. Δεν εννοούμε καθόλου αυτό. Είναι το έσχατο μέσο και όχι το πρώτο, χώρια τις παρενέργειες, όπου ξεπηδάν κάποιοι επιτήδειοι και γιαλαντζί λαϊκοί αγωνιστές, που θα εξαργυρώσουν αργότερα την αγωνιστικότητα τους με μία εκλογή, μία θέση ευθύνης και σε δούναι και λαβείν.

Η σοβαρή πράξη και δράση στην οποία άμεσα πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος Ξηρομέρου, είναι η υλοποίηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (πρώην ΣΧΟΑΠ). Ένα απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο, που με απλά λόγια θα καθορίσει που μπορεί να γίνει τι και δεν θα τρέχουμε εσαεί πίσω από τις εξελίξεις, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα (βιορευστά & ιχθυοκαλλιέργειες).

Μάλιστα γι αυτά τα θέματα υπάρχει πλέον και διαθέσιμη κρατική χρηματοδότηση (δείτε εδώ).

Όταν εμείς οι ίδιοι καθορίσουμε με το δικό μας Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο, ότι στην παραλιακή διαδρομή Αστακός - Μύτικα επιτρέπονται μόνο χρήσεις σχετικές με τον τουρισμό, θα θωρακίσουμε την περιοχή μας και καμία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Αποκεντρωμένη και Υπουργείο δεν θα έρχεται να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς. Επίσης το ΣΧΟΑΠ θα καθορίσει και την περιοχή όπου θα εγκατασταθούν οι ιχθυοκαλλιέργειες και δόξα το Θεό διαθέτουμε πολύ θαλάσσιο χώρο.

Η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος όλα αυτά τα 5 χρόνια, παρότι το είχε στο πρόγραμμα του, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Μέσα στον πακτωλό των απ' ευθείας αναθέσεων που έδωσε και πλησιάζει τα 6 εκατομμύρια ευρώ, δεν θεώρησε σημαντικό και δεν του πέρασε από το μυαλό να δίνει κάθε χρόνο 15-20 χιλιάδες ευρώ, να προχωρά αυτή η σημαντική για την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Ξηρομέρου μελέτη. Παντελής απουσία οράματος και σχεδίου. Σήμερα θα είχε τελειώσει και θα είχαμε στα χέρια μας το εργαλείο εκείνο για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.

Ο λόγος που δεν το έκανε; Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτή η κατάσταση βολεύει και εξυπηρετεί τους τοπικούς αιρετούς να διαιωνίζεται, ώστε αυτοί κάνοντας παιχνίδι με τους επιχειρηματίες του κλάδου, να εξυπηρετούν την εκλογική τους πελατεία ώστε να παραμένουν εσαεί σε θέσεις εξουσίας. Κατά την γνώμη μου οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έχουν βρει το μπελά τους με αυτούς που έχουν μπλέξει εδώ στο Ξηρόμερο και το μόνο που θέλουν είναι σταθερούς κανόνες και σταθερές συνθήκες για να αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα τους.

Λύσεις υπάρχουν για να μπορέσει αυτός ο δυναμικός και χρήσιμος κλάδος να παραμείνει εδώ και να αναπτυχθεί απρόσκοπτα στον Δήμο Ξηρομέρου, να δώσει ακόμα παραπάνω δουλειές, παραπάνω παραγωγή, ποιοτικότερα προϊόντα. Είναι ανάγκη όπως εκτρέφουμε ζώα για τροφή, για τον ίδιο λόγο να εκτρέφουμε και ψάρια. Οι τελευταίες εξελίξεις και τεχνογνωσία στον τομέα, δημιουργούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης τους, σε ειδικά χωροθετημένες περιοχές, μακριά από παράκτιες ζώνες, όπου έρχονται σε σύγκρουση με τον τομέα του τουρισμού και της παράκτιας αλιείας.

Αν είμαστε σοβαροί, προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί κάθε επόμενη δημοτική αρχή και μέχρι να αποκτήσουμε ΣΧΟΑΠ, κάτι που απαιτεί κάποιο εύλογο χρόνο, πρέπει με πνεύμα διαλόγου και συνεννόησης, να μην αφήσει να δημιουργηθούν δυσάρεστα τετελεσμένα στην περιοχή, γιατί πιθανόν η κατάσταση μετά να είναι και μη αναστρέψιμη.

Άρα με συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις, ότι μετά τις εκλογές θα κινηθούμε με σοβαρότητα προς αυτή την κατεύθυνση και προπάντων με τήρηση αυτών των προγραμματικών δεσμεύσεων, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Κάποιοι είναι καινούριοι και δεν έχουν δώσει διαπιστευτήρια σε αυτή την υπόθεση και αναμένουμε, κάποιοι όμως στο μακρινό και πρόσφατο παρελθόν δοκιμάστηκαν και τα πεπραγμένα και τα αποτελέσματα τους είναι γνωστά και οφθαλμοφανή.
mytikaspress
ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Από φωνή ...κορμάρα! (ΦΩΤΟ)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Από φωνή ...κορμάρα! (ΦΩΤΟ)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ