2019-05-06 22:12:53
Φωτογραφία για Ανδρέας Δημητρίου (Πίνδος): Γιορτάζει τα 60 του χρόνια με τζίρους - ρεκόρ και νέες επενδύσεις
Αυτός ο συνεταιρισμός, που πήρε το όνομα Πίνδος, με τα χρόνια μεγάλωσε, ξεπέρασε δυσκολίες και κρίσεις, αντιστάθηκε σε πολλές σειρήνες, σήμερα έχει φτάσει να έχει 500 συνεταίρους-μετόχους πτηνοτρόφους και άλλους 50 συνεργάτες και όχι απλώς να είναι ο

leader στην αγορά κοτόπουλου στη χώρα, αλλά να κάνει και τα πρώτα βήματά της στις αγορές του εξωτερικού. Απόδειξη της επιτυχίας του είναι τα οικονομικά μεγέθη-ρεκόρ που ανακοίνωσε για το 2018, με τζίρο που πλέον κινείται στα 250 εκατ. ευρώ, με 200 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία τριετία, αλλά και με μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σχέδια για νέες αγορές στο εξωτερικό, αλλά και είσοδο στο έτοιμο φαγητό και στην αγορά του μοσχαρίσιου κρέατος, τα οποία βασίζονται σε ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων την επόμενη πενταετία που θα φτάσει στα 20 εκατ. ευρώ.

«Η Πίνδος δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν, σχεδιάζει και το μέλλον ώστε να παραμείνει πρωτοπόρος στον κλάδο της και να καλύπτει τις νέες απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών», λέει στο «business stories» ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Πίνδος (ΑΠΣΙ Πίνδος), Ανδρέας Δημητρίου.


Οπως εξηγεί, το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα έχει τέσσερις στόχους: την αύξηση της δυναμικότητας, τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, την παραγωγή νέων προϊόντων και τη βελτίωση του δικτύου διανομών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως λέει ο κ. Δημητρίου, «έχουν σχεδιαστεί η κατασκευή νέας μονάδας έτοιμων ψημένων προϊόντων κοτόπουλου και η παραγωγή νέων προϊόντων από κρέας κοτόπουλου, η κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής ζωοτροφών, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του πτηνοσφαγείου, η επέκταση της μονάδας επεξεργασίας πτηνοτροφικών αποβλήτων, η ίδρυση νέων κέντρων διανομής και ο εκσυγχρονισμός των μεταφορικών μέσων».

Τα τελευταία θα εξυπηρετήσουν και την απόφαση να εισέλθει ο Συνεταιρισμός και στην αγορά του μοσχαρίσιου κρέατος σε συνεργασία με παραγωγούς. «Η Πίνδος διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο διανομών καλύπτοντας όλη την Ελλάδα και μέσω αυτού συνεργάζεται με όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και με 6.500 άλλα σημεία πώλησης. Σε συνεργασία με παραγωγούς οι οποίοι εκτρέφουν άλλα ζώα, όπως μοσχάρι και χοιρινό ελληνικής εκτροφής, μαύρο χοίρο, βουβάλι, βιολογικό μοσχάρι, βιολογικό κοτόπουλο, αποφασίσαμε αυτοί να παράγουν σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές και εμείς να διακινούμε τα προϊόντα μέσα από το δίκτυό μας. Και μιλάμε μόνο για ελληνικό κρέας», τονίζει ο κ. Δημητρίου.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ίδιος, η Πίνδος σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους ερευνητικούς φορείς υλοποιεί πέντε ερευνητικά προγράμματα «με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του κρέατος, τη δημιουργία νέων προϊόντων, τη διατήρηση και βελτιστοποίηση της ασφάλειας, τη βελτίωση των συνθηκών βιοασφάλειας των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, την ευζωία των κοτόπουλων και, τέλος, την αξιοποίηση των πτηνοτροφικών αποβλήτων στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής που ακολουθεί».

Σημειώνεται ότι ο συνεταιρισμός την προηγούμενη τριετία είχε πραγματοποιήσει συνολικές επενδύσεις 7,39 εκατ. ευρώ που επιτάχυναν τη μεγέθυνσή του καθιστώντας τον μια πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση με εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν: 500.000 τ.μ. πτηνοτροφεία κοτόπουλου και 50.000 τ.μ. πτηνοτροφεία πατρογονικών ορνίθων, ιδιοκτησίας των πτηνοτρόφων μελών της, εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών, δυναμικότητας 40 τόνων/ώρα, εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών για τις πατρογονικές όρνιθες, δυναμικότητας 15 τόνων/ώρα, εκκολαπτήριο δυναμικότητας 50.000.000 νεοσσών ανά έτος, πτηνοσφαγείο με παραγωγική δυναμικότητα 8.000 πουλερικών/ώρα, μονάδα έτοιμων ψημένων προϊόντων, μονάδα αδρανοποίησης αποβλήτων πτηνοσφαγείου και παραγωγής πτηναλεύρου, μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων πτηνοτροφείων και παραγωγής οργανοχουμικού λιπάσματος, ψυκτικές εγκαταστάσεις 3.000 τ.μ. και 18 κέντρα διανομής - υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Μεγέθη-ρεκόρ

Ολα αυτά όμως δεν έγιναν τυχαία και ιδίως όχι μέσα στην κρίση, όπως επισημαίνει ο κ. Δημητρίου: «Το 2018 είχαμε μεγάλη αύξηση στην παραγωγή μας και στον τζίρο μας, ο οποίος ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ έναντι 219,89 εκατ. το 2017». Παράλληλα τα EBITDA αυξήθηκαν στα 9,81 εκατ. ευρώ. «Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι ευκαιριακό, αλλά το επιστέγασμα μιας συστηματικής δουλειάς, η οποία ξεκίνησε από το 2012 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα», συνεχίζει ο κ. Δημητρίου και προσθέτει: «Το 2012, στο ξεκίνημα της κρίσης , ο συνεταιρισμός, οι παραγωγοί-μέλη μας και οι εργαζόμενοι μέσα από διαρκή και ουσιαστικό διάλογο συμφώνησαν ότι η Πίνδος για να συνεχίσει να υπάρχει χρειάζεται τη στήριξη όλων, έτσι ώστε να δυναμώσει και να διασφαλιστεί το εισόδημα των μελών της και οι θέσεις εργασίας. Ο συνεταιρισμός στηρίχτηκε έμπρακτα από την ίδια την οικογένειά του, που είναι οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σήμερα ο συνεταιρισμός να καταφέρει να αντιμετωπίσει την κρίση, να μεγαλώσει, να αυξήσει την παραγωγή του και να γίνει μια κερδοφόρα επιχείρηση, οι παραγωγοί να απολαμβάνουν σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα -το καλύτερο σε όλο τον κλάδο μας- και οι εργαζόμενοι όχι μόνο να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, αλλά αυτές να αυξηθούν σημαντικά και να θεωρούνται σήμερα από τους καλύτερα αμειβόμενους στη χώρα μας».

Σήμερα ο συνεταιρισμός απασχολεί 1.200 άτομα, τα οποία, όπως εκτιμά ο κ. Δημητρίου, θα αυξηθούν στα 1.400 με την ολοκλήρωση του πενταετούς επενδυτικού κύκλου. «Ο κατώτατος μισθός ενός ανειδίκευτου εργάτη, άγαμου, χωρίς προϋπηρεσία και αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου ξεκινάει από 650 ευρώ καθαρά».

Εξωστρέφεια

Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες εξωστρέφειας, η Πίνδος εξάγει σήμερα κυρίως στις βαλκανικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Κόσοβο), στην Ιταλία, στην Κύπρο και την Κίνα. «Τα προϊόντα που εξάγουμε είναι: νεοσσοί, ζωοτροφές, κοτόπουλα ζωντανά, κοτόπουλα και προϊόντα κοτόπουλου νωπά και κατεψυγμένα. Τελευταία γίνεται προσπάθεια για εξαγωγές σε αραβικές χώρες και χώρες της Αφρικής. Οι εξαγωγές μας το 2018 πλησίασαν τα 7 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Για φέτος ο ίδιος είναι αρκετά αισιόδοξος: «Τα τελευταία χρόνια και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα η παραγωγή και η κατανάλωση κοτόπουλου ακολουθούν ανοδική πορεία. Αυτό οφείλεται αφενός στο ότι το κοτόπουλο είναι μια υγιεινή τροφή, αφετέρου ότι είναι το πιο φτηνό κρέας. Και το 2019 προβλέπουμε ότι η κατανάλωσή του στη χώρα θα είναι αυξημένη και κατά συνέπεια θα αυξηθεί και η παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό, η Πίνδος για φέτος σχεδιάζει μια μικρή αύξηση στην παραγωγή της για να μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση που έχει. Προβλέπουμε ότι αντίστοιχα θα έχουμε αύξηση στον κύκλο εργασιών μας».

Σήμερα η παραγωγή στη χώρα μας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 125-130 εκατομμύρια κοτόπουλα. «Ο ΑΠΣΙ Πίνδος πέρυσι εξέθρεψε 40,5 εκατομμύρια κοτόπουλα. Συμπερασματικά το μερίδιο της αγοράς που κατέχουμε στην Ελλάδα ανέρχεται σε 32%».

Η διαφορά

Πώς όμως ένας συνεταιρισμός κατάφερε να κάνει όλα αυτά που δεν κατάφεραν αναρίθμητοι άλλοι και μάλιστα να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους και πετυχημένους στη χώρα;

«Είναι ένα αποτέλεσμα πολλής δουλειάς που έχει γίνει σε πολλά επίπεδα», εξηγεί ο κ. Δημητρίου και συνεχίζει: «Πρώτα απ’ όλα κατάφερε να είναι αποδεκτός από τους παραγωγούς και να τον εμπιστεύονται επειδή τους εξασφαλίζει καλής ποιότητας ζωοτροφές και εφόδια σε χαμηλό κόστος, απορροφά το σύνολο της παραγωγής τους, διατηρεί σταθερές τιμές που καλύπτουν το κόστος παραγωγής, τους διασφαλίζει ένα εύλογο κέρδος και τους δίνει προοπτική ανάπτυξης των μονάδων τους. Επίσης, λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και πλήρη διαφάνεια, έχει εργασιακή ειρήνη, καθώς αυξάνει τις θέσεις εργασίας και προσφέρει καλύτερες αμοιβές, τονώνει την τοπική κοινωνία, τα προϊόντα του είναι αναγνωρισμένα και αποδεκτά από τους καταναλωτές και παράλληλα είναι αποδεκτός από το λιανεμπόριο και τον εμπορικό κόσμο γιατί έχει το καλύτερο δίκτυο διανομών και διαθέτει σταθερή εμπορική πολιτική. Και μην ξεχνάμε ότι διαχρονικά έχει θετική πορεία με κερδοφόρους ισολογισμούς, με κέρδη που επανεπενδύονται συνεχώς στην έρευνα, στις εγκαταστάσεις, στην επιμόρφωση των παραγωγών και σε νέα προϊόντα. Και όλα αυτά εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη διαχείριση της παραγωγής».

Ανώτατο όργανο στον συνεταιρισμό είναι η γενική συνέλευση, η οποία κάθε τέσσερα χρόνια εκλέγει το δεκαπενταμελές διοικητικό συμβούλιο και το τριμελές εποπτικό συμβούλιο. Η λειτουργία του συνεταιρισμού στηρίζεται στο διοικητικό οργανόγραμμα το οποίο προβλέπει: τη Γενική Διεύθυνση, την Οικονομική Διεύθυνση, την Τεχνική Διεύθυνση, την Εμπορική Διεύθυνση και τις Διευθύνσεις των Εργοστασίων.

Ο κ. Δημητρίου είναι στο τιμόνι του ΑΠΣΙ Πίνδος από το 2012. «Οι γονείς μου ξεκίνησαν να ασχολούνται με την πτηνοτροφία το 1975. Από μικρός μεγάλωσα μέσα στην πτηνοτροφία αφού βοηθώντας τους συμμετείχα ενεργά. Οταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά με την οικογενειακή μας επιχείρηση. Το 1996 έγινα μέλος του συνεταιρισμού. Από το 2000 έως σήμερα είμαι μέλος του Δ.Σ. της Πίνδος. Από το 2004 έως το 2008 διετέλεσα πρόεδρος της Αγροζωή, θυγατρικής εταιρείας της Πίνδος. Από το 2008 έως το 2012 εκλέχθηκα στη θέση του αντιπροέδρου του συνεταιρισμού και από τις 25-6-2012 κατέχω τη θέση του πρόεδρου του συνεταιρισμού», λέει ο ίδιος.

Πώς βλέπει ο ίδιος τον συνεταιρισμό μετά και την ολοκλήρωση του νέου πενταετούς κύκλου επενδύσεων; «Η Πίνδος θα είναι μια μεγάλη επιχείρηση, με εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, με δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων, με νέες ιδέες, επιστημονικά τεκμηριωμένες, και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πτηνοτροφίας στην Ηπειρο, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στη διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών, στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, στην κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών και στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την παραγωγή».

του Στέλιου Μορφίδη
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ