2019-05-16 17:25:00
Φωτογραφία για «13η σύνταξη»: Πόση είναι και πόση φτάνει στην τσέπη μετά τις κρατήσεις και φόρο (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Μεγάλο «ψαλίδι», που φτάνει και στο 35%, σε όλα τα ποσά της «13ης σύνταξης» αποκαλύπτουν τα τελικά στοιχεία από το αρχείο πληρωμών των 2,5 εκατ. συνταξιούχων που οριστικοποιήθηκε χθες, καθώς, εκτός από την εισφορά ασθένειας, μπαίνει φόρος ακόμη και σε όσους είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο!

Σύμφωνα με τη διάταξη για την αποκαλούμενη «13η σύνταξη», τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι υπόκεινται σε εισφορά 6% για περίθαλψη και σε φόρο. Μόνο που τα επίσημα στοιχεία πληρωμών που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος δείχνουν ότι ο φόρος μπαίνει ακόμη και σε ποσά «13ης σύνταξης» που είναι αφορολόγητα με βάση το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων!

Σε όλες τις περιπτώσεις των δικαιούχων επιβάλλεται φόρος εισοδήματος στη «13η σύνταξη» με βάση την κλίμακα φορολόγησης που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα που παίρνουν από συντάξεις και ο φόρος αυτός επιμερίζεται στη συνέχεια στο ποσό της «13ης σύνταξης», που τη μετατρέπει κυριολεκτικά σε ένα επίδομα των 300 ευρώ για την πλειονότητα των δικαιούχων!


Τα ποσά που θα δουν οι συνταξιούχοι στους λογαριασμούς τους είναι πολύ λιγότερα από όσα περιμένουν ότι θα πάρουν!

Ακόμη και όσοι παίρνουν κύρια σύνταξη 400 ή 500 ευρώ και είναι στο αφορολόγητο όριο, στην πληρωμή που θα πάρουν την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουν φόρο 22% στη «13η σύνταξη», παρότι τα εισοδήματά τους δεν υπόκεινται σε φορολόγηση!

Πραγματικά στοιχεία

Τα στοιχεία πληρωμών της «13ης σύνταξης» που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.» (σ.σ.: και τα οποία είναι με ονοματεπώνυμο για κάθε μία περίπτωση) δείχνουν όλη την αλήθεια και το σοκ που κρύβεται στην καταβολή των καθαρών ποσών της «13ης σύνταξης».

Οι πληρωμές έχουν ήδη περαστεί σε κάθε συνταξιούχο και είναι πιθανό να τις βλέπουν από την Παρασκευή το βράδυ στους λογαριασμούς τους, με ανάληψη των ποσών τη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Ο τρόπος που επιβάλλεται ο φόρος δεν ξεκαθαρίζεται στη διάταξη του νόμου, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» οι οδηγίες που δόθηκαν στις υπηρεσίες εκκαθάρισης πληρωμών (ΗΔΙΚΑ και ΕΦΚΑ) είναι να υπολογιστεί φόρος στη «13η σύνταξη» βάσει της κλίμακας που αναλογεί στο εισόδημα των συνταξιούχων. Το παράδοξο είναι όμως ότι επιβάλλεται φόρος ακόμη και στο επίδομα των χαμηλοσυνταξιούχων που είναι στο αφορολόγητο όριο εισοδήματος (σ.σ.: δηλαδή κάτω από τα 8.536 ευρώ το χρόνο) και αυτό φαίνεται καθαρά στις πληρωμές με την ανάλυση των οριστικών ποσών.

Υπέρβαση

Το αρχικό ποσό για τη «13η σύνταξη» που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στο Ζάππειο, πριν από μία εβδομάδα, ήταν 800 εκατ. ευρώ.

Όταν πήγε η τροπολογία στη Βουλή, το κονδύλι ανέβηκε στα 830 εκατ. ευρώ.

Στην εκκαθάριση των πληρωμών για τη «13η σύνταξη», το τελικό ποσό βγήκε στα 970 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.».

Ο λόγος που επιβάλλεται μεγαλύτερο «ψαλίδι» με φόρο ακόμη και στους χαμηλοσυνταξιούχους που είναι «αφορολόγητοι» έχει να κάνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφενός για να μειωθεί το κόστος του πακέτου στα επίπεδα που λέει η τροπολογία, δηλαδή των περίπου 830 εκατ. ευρώ, και αφετέρου για να πάρουν «13η σύνταξη» και οι συνταξιούχοι τραπεζών που έχουν το λεγόμενο «προσυνταξιοδοτικό» καθεστώς και δεν έχουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ αλλά από τα επικουρικά τους ταμεία.

Η φορο… «ληστεία» με στοιχεία

• Συνταξιούχος της ΔΕΗ, με μικτή κύρια σύνταξη 1.661 ευρώ, παίρνει το 30% ως «13η σύνταξη», δηλαδή 498,3 ευρώ μικτό ποσό. Με εισφορά 6% για περίθαλψη το επίδομα πάει στα 468,4 ευρώ. Με το φόρο το καθαρό πληρωτέο της «13ης σύνταξης» πέφτει στα 365 ευρώ. Εχει δηλαδή σύνολο κρατήσεων 118 ευρώ, ή 24,5% κυρίως λόγω φορολογίας.

• Συνταξιούχος με σύνταξη χηρείας 427 ευρώ από το πρώην ΤΣΑ και με σύνταξη γήρατος 200 ευρώ από τον ΟΓΑ, (σύνολο συντάξεων 627 ευρώ), παίρνει το 70% ως «13η σύνταξη», δηλαδή 439 ευρώ μικτό ποσό. Μετά την εισφορά ασθένειας και το φόρο το καθαρό πληρωτέο της «13ης σύνταξης» πέφτει στα 302 ευρώ! Έχει δηλαδή κρατήσεις 137 ευρώ, ή 31,2% κυρίως λόγω φορολογίας! Στο συγκεκριμένο παράδειγμα όμως παρότι το ετήσιο εισόδημα του συνταξιούχου είναι αφορολόγητο γιατί βγαίνει στα 7.560 ευρώ (630Χ12=7.560), εντούτοις του επιβλήθηκε φόρος επί ποσού εισοδήματος που είναι αφορολόγητο και ουδέποτε μέχρι τώρα δεν είχε φορολογική επιβάρυνση!

• Συνταξιούχος του Δημοσίου με μικτή κύρια σύνταξη 1.276 ευρώ, παίρνει το 30% ως «13η σύνταξη», δηλαδή 383 ευρώ μικτό ποσό. Με εισφορά 6% για περίθαλψη το επίδομα πάει στα 360 ευρώ και με φόρο 80 ευρώ το καθαρό πληρωτέο της «13ης σύνταξης» πέφτει στα 280 ευρώ. Εχει δηλαδή σύνολο κρατήσεων 102 ευρώ, ή 26,8% κυρίως λόγω φορολογίας.

• Συνταξιούχος ΔΕΗ με μικτή κύρια σύνταξη 1.959 ευρώ, παίρνει το 30% ως «13η σύνταξη», δηλαδή 588 ευρώ μικτό ποσό. Με εισφορά 6% για περίθαλψη το επίδομα πάει στα 513 ευρώ και σε αυτό το ποσό γίνεται αναγωγή σε φόρο της κλίμακας που αντιστοιχεί στο εισόδημά του με ένα ποσό της τάξης των 154 ευρώ, οπότε το επίδομα της… κάλπης που μοιράζει ως «13η σύνταξη» η κυβέρνηση, πέφτει στα 380 ευρώ! Εχει δηλαδή σύνολο κρατήσεων 208 ευρώ, ή 35,3% κυρίως λόγω φορολογίας!!

• Συνταξιούχος του Δημοσίου με μικτή κύρια σύνταξη 949 ευρώ, παίρνει το 50% ως «13η σύνταξη», δηλαδή 475 ευρώ μικτό ποσό. Με εισφορά 6% για περίθαλψη το επίδομα πάει στα 447 ευρώ και με φόρο 103 ευρώ το καθαρό πληρωτέο της «13ης σύνταξης» πέφτει στα 343 ευρώ. Έχει δηλαδή σύνολο κρατήσεων 132 ευρώ, ή 27,7% κυρίως λόγω της φορολογίας.

Ψαλίδι μέσω του επανυπολογισμού

ΕΠΙΔΟΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΠΟΣΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όμως μόνον αυτό το «ψαλίδι» αλλά υπάρχει και ακόμη ένα, που αφορά το ποσό της σύνταξης πάνω στην οποία υπολογίζεται η δήθεν «13η σύνταξη». Για να βγει το επίδομα που θα πάρουν οι συνταξιούχοι λαμβάνεται υπόψη μόνον η μικτή κύρια σύνταξη, ή το άθροισμα δύο ή περισσότερων μικτών κύριων συντάξεων. Οι συντάξεις που έχουν ληφθεί υπόψη όμως δεν είναι αυτές που ξέρουν και βλέπουν οι συνταξιούχοι στα μηνιαία εκκαθαριστικά που είχαν ως το 2018, αλλά είναι οι νέες επανυπολογισμένες με το νόμο Κατρούγκαλου συντάξεις από 1/1/2019, οι οποίες έχουν, μικρότερα ποσά από τις παλιές! Οι συνταξιούχοι έχουν μείνει στα εκκαθαριστικά του 2018 με τις παλιές μικτές συντάξεις, ενώ το υπουργείο Εργασίας παρότι έχει ολοκληρώσει τον επανυπολογισμό, δεν επιτρέπει την ανάρτηση των νέων ενημερωτικών σημειωμάτων για να μη δουν οι συνταξιούχοι πόσα τους έχει κόψει ο επανυπολογισμός. Με τον τρόπο αυτό το ποσοστό του επιδόματος που θα δοθεί βγαίνει μικρότερο γιατί αντιστοιχεί σε μικρότερη μικτή σύνταξη από την παλιά.

Στην πράξη

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που είχε 1.900 ευρώ μικτή σύνταξη ως το 2018, αν λαμβανόταν αυτή η σύνταξη για το επίδομα, θα έπαιρνε το 30%, δηλαδή 570 ευρώ μικτά ως «13η σύνταξη», και μετά την εισφορά 6% για ασθένεια και το φόρο, θα πληρωνόταν περίπου 400 ευρώ καθαρά. Με το νόμο Κατρούγκαλου όμως η παλιά μικτή σύνταξη των 1.900 ευρώ επανυπολογίστηκε και από 1/1/2019 τα καινούργια του μικτά είναι 900 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη και 384 ευρώ εθνική σύνταξη, με άλλα 200 ευρώ ως προσωπική διαφορά, για να μην έχει μείωση στο καθαρό πληρωτέο ποσό της σύνταξης. Η νέα μικτή σύνταξη βγαίνει λοιπόν στα 1.484 ευρώ και επ' αυτού του ποσού θα πάρει το 30% ως «13η σύνταξη»! Το δώρο λοιπόν υπολογίζεται επί μικρότερης μικτής σύνταξης από αυτή του 2018 και βγαίνει στα 445 ευρώ πριν τις κρατήσεις ενώ μετά τις κρατήσεις πέφτει στα 295 ευρώ.

Με την παλιά μικτή σύνταξη των 1.900 ευρώ που βλέπει στο ενημερωτικό του 2018 ο συνταξιούχος θα έπαιρνε ως «13η σύνταξη» ένα προεκλογικό επίδομα των 400 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου όμως και τη νέα μικτή σύνταξη των 1.484 ευρώ, την οποία δεν τη βλέπει γιατί το υπουργείο Εργασίας κρύβει τα ενημερωτικά σημειώματα του 2019, θα του δώσουν ως προεκλογικό επίδομα 295 ευρώ και θα του πουν κιόλας ότι... αυτή είναι «13η σύνταξη»!

(ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 16/05/2019 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Στα 330€ κατά μέσο όρο η 13η σύνταξη. Ποιοι την δικαιούνται-Πως θα βγουν τα ποσά (ΠΙΝΑΚΑΣ)
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ