2019-05-20 15:32:24
Φωτογραφία για Σημερινός Τύπος: Μπάχαλο με «13η σύνταξη». Τι πήραν οι συνταξιούχοι-Πίνακας με τα ποσά
1. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»: Ιδού η αλήθεια για τη δήθεν 13η σύνταξη!

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟ - [email protected]

ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΜΕ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 35% ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΛΠΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Επιδόματα των 250, 280 και 320 ευρώ, αντί 13ης σύνταξης, πήραν οι συνταξιούχοι που διαμαρτύρονται από την Παρασκευή το απόγευμα επειδή περίμεναν να βγει το προεκλογικό δώρο πολύ μεγαλύτερο.

Είδαν όμως να πέφτουν 280άρια, 250άρια ακόμη και 220άρια στους λογαριασμούς τους, όχι μόνον λόγω φόρου και εισφοράς ασθενείας που τους έφαγαν πάνω και από το 1/3 του ποσού, αλλά επειδή το επίδομα Τσίπρα το υπολόγισαν και το έδωσαν με βάση τις επανυπολογισμένες και μικρότερες συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Το προεκλογικό σποτ

Η κυβέρνηση μάλιστα, παρουσίασε και τηλεοπτικό σποτ με ηλικιωμένη που εμφανίζεται χαρούμενη ακούγοντας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκοψε συντάξεις και ενθουσιασμένη βλέποντας και ακούγοντας στην τηλεόραση τον Α. Τσίπρα να «της λέει» ότι θα πάρει 13η σύνταξη!!!


Η πραγματικότητα βέβαια στα ΑΤΜ ήταν διαφορετική από το τηλεοπτικό σπoτ, όχι μόνον γιατί οι συντάξεις επί της θητείας του μειώθηκαν (σ.σ.: οι επικουρικές ως μείον 50% από Ιούνιο 2016, οι κύριες μείον 2% με αύξηση της εισφοράς ασθένειας, οι επικουρικές με μείον 6% από την επιβολή εισφοράς ασθενείας, οι νέες από 13/5/2016 και μετά συντάξεις με μείον 35% λόγω νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου κ.λπ.), αλλά και διότι η περίφημη 13η σύνταξη, εκτός από κρατήσεις ως και 35%, υπολογίστηκε ως ποσοστό (70%, 50%, 30%) επί μικρότερης σύνταξης από αυτή που είχαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 οι συνταξιούχοι!!!

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας απέκρυψαν παντελώς από τους συνταξιούχους δύο πράγματα:

• Πρώτον, ότι η «13η σύνταξη» υπολογίστηκε σε μικρότερη μικτή σύνταξη από αυτήν του Δεκεμβρίου 2018 για τους περισσότερους. Οι συνταξιούχοι περίμεναν το Δώρο με βάση τις μικτές συντάξεις του Δεκεμβρίου του 2018, όμως το υπουργείο Εργασίας, που δεν τους εμφανίζει τα νέα ενημερωτικά από 1ης/1/2019, τους έδωσε το επίδομα με βάση τις μικρότερες λόγω επανυπολογισμού μικτές συντάξεις από 1ης/1/2019, χωρίς να τους το πει. Η σύνταξη λοιπόν στην οποία υπολογίστηκε το επίδομα είναι μικρότερη για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους και έτσι βγαίνει μικρότερη και η αναλογία της λεγόμενης 13ης σύνταξης.

• Δεύτερον, ότι η 13η σύνταξη έχει 28% και πλέον κρατήσεις από φόρο και εισφορά περίθαλψης. Ούτε αυτό ξεκαθαρίστηκε με σαφήνεια πριν από τις πληρωμές, ενώ ο «Ε.Τ.» το είχε αποκαλύψει με πραγματικά στοιχεία από την περασμένη Πέμπτη (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και το είδαν μια-δυο μέρες μετά οι συνταξιούχοι στα ΑΤΜ με τα μικρότερα και φορολογημένα δώρα.

Κουτσουρεμένο Το συμπέρασμα είναι ότι στην τσέπη τους έφτασε ένα δείγμα από τη μισή 13η σύνταξη, που δεν έχει καμία σχέση με τις εξαγγελίες!

Ιδού και τα παραδείγματα από όσα κατήγγειλαν συνταξιούχοι στον «Ε.Τ.» για τα λεφτά που πήραν:

1. Συνταξιούχος του ΝΑΤ που βγήκε το 2018, δηλαδή μετά το νόμο Κατρούγκαλου, με μικτή σύνταξη 976 ευρώ, δικαιούται το 50% ως επίδομα, δηλαδή 488 ευρώ, και μετά την εισφορά 6% περίμενε να πάρει 465 ευρώ, αλλά πληρώθηκε 350,51 ευρώ, δηλαδή του κράτησαν 28,2% από το επίδομα λόγω εισφοράς 6% και φόρου 22%!

2. Συνταξιούχος του Δημοσίου με μικτή σύνταξη 2.176,80 ως τον Δεκέμβριο του 2018 περίμενε να πάρει μικτό δώρο 653 ευρώ (το 30% της σύνταξης) και καθαρό μετά τις κρατήσεις θα έβγαινε περίπου στα 470 ευρώ. Πήρε όμως μόλις 320 ευρώ!!! Που σημαίνει ότι το επίδομα υπολογίστηκε στη νέα μικτή επανυπολογισμένη σύνταξη Κατρούγκαλου, η οποία βγαίνει γύρω στα 1.480 ευρώ αντί των 2.176 ευρώ!!!

3. Συνταξιούχος του ΙΚΑ με μικτή κύρια σύνταξη 1.487,36 ευρώ ως Δεκέμβριο 2018, πήρε καθαρό ποσό 13ης σύνταξης 271,82 ευρώ, που αντιστοιχεί σε επανυπολογισμένη κρυφή σύνταξη Κατρούγκαλου, με μικτό ποσό 1.259 ευρώ και όχι 1.487,36 ευρώ!

4. Συνταξιούχος ΔΕΗ με μικτή κύρια σύνταξη 1.959 ευρώ, με 30% ως 13η σύνταξη, έχει 588 ευρώ μικτό ποσό, αλλά στο λογαριασμό του πιστώθηκαν 380 ευρώ με σύνολο κρατήσεων 208 ευρώ, ή 35,3% κυρίως λόγω φορολογίας!!

Ελέγχεται αν το φόρο τον πλήρωσαν και όσοι είναι αφορολόγητοι γιατί, όπως δείχνουν στοιχεία πληρωμής, υπάρχει φόρος και σε αφορολόγητες συντάξεις. Για παράδειγμα, συνταξιούχος ΤΕΒΕ μας έστειλε απόκομμα με σύνταξη 450,02 ευρώ και πληρωμή επιδόματος 350 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να πάρει 450 ευρώ μείον εισφορά ασθενείας 423 ευρώ.

------------------------------------------------------------

2. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»: Μπάχαλο με τη (λειψή) 13η σύνταξη

Οργή από εκατομμύρια δικαιούχους, που άλλα περίμεναν και άλλα είδαν στα ΑΤΜ. Κανείς δεν ξέρει γιατί τα ποσά ήταν τόσο μειωμένα

Από τον Νάσο Χατζητσάκο - [email protected]

Την οργή χιλιάδων συνταξιούχων, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η 13η σύνταξη φαίνεται ότι καταβλήθηκε κουτσουρεμένη. Ειδικά για όσους παίρνουν περισσότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα μεικτά, η απώλεια, πέραν των νόμιμων παρακρατήσεων, βάσει των πρώτων υπολογισμών, κυμαίνεται από 70 έως 100 ευρώ κατά μέσον όρο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς για ποιον λόγο δόθηκε κουτσουρεμένη η 13η σύνταξη, επειδή κανένας δικαιούχος -μετά τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου-δεν ξέρει το πραγματικό ποσό της σύνταξής του (εδώ και μήνες δεν έχουν δοθεί τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα).

Όπως αναφέρουν νομικοί και εκπρόσωποι συνταξιουχικών φορέων στη «δημοκρατία», εδώ και τρεις ημέρες τα τηλέφωνα «έχουν σπάσει» από συνταξιούχους οι οποίοι διαμαρτύρονται, επειδή διαπίστωσαν ότι έλαβαν ποσό 13ης σύνταξης μειωμένο σε σχέση με αυτό που υπολόγιζαν, βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών. «Από την Παρασκευή, εκατοντάδες μέλη μας διαμαρτύρονται, διότι στους λογαριασμούς τους πιστώθηκαν ποσά μικρότερα από αυτά που υπολόγιζαν, βάσει όσων είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, καλώντας τους αρμοδίους να εξηγήσουν με ποιον τρόπο και επί ποίου ποσού κύριας σύνταξης υπολογίστηκε η λεγόμενη 13η σύνταξη.

Παράπονα

Δέκτης παραπόνων έχει γίνει και ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων Γιώργος Ρωμανιάς.

Ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε στη «δημοκρατία» ότι το σχετικό άρθρο στον νόμο που ψηφίστηκε για τη 13η σύνταξη έχει διατυπωθεί με «τρόπο πονηρό, έτσι ώστε να μπορεί να ερμηνευτεί με βάση τον τρόπο που συμφέρει την κυβέρνηση». Ο πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων επεσήμανε, επίσης, ότι κανείς δεν ξέρει πάνω σε ποιο ποσό υπολογίστηκε το βοήθημα, αφού τα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα, που θα έπρεπε να είχαν δοθεί σε όλους από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, ακόμη «αγνοούνται»!

Στο θέμα αυτό στάθηκε και ο ειδικός επί του ασφαλιστικού και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Δ.Ε.) του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ Κώστας Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι «προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τον υπολογισμό του βοηθήματος, δεδομένου ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν δεν φαίνεται να είναι τα ακριβή, δεν συμφωνούν και υπολείπονται κατά πολύ των προβλέψιμων». «Κανείς δεν έχει σαφή εικόνα για το τι έχει γίνει, καθόσον δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά (αποδείξεις πληρωμής), προκειμένου να ελεγχθεί η ορθότητα των ποσών που καταβλήθηκαν» τόνισε ο κ. Νικολάου, εκτιμώντας ότι δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές: Ή επέβαλαν μεγάλες κρατήσεις για την Εφορία ή ο υπολογισμός δεν έχει γίνει στη βάση των πραγματικών μεικτών αποδοχών, αλλά σε χαμηλότερες.

Παράδειγμα για αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ με αρχικό ποσό σύνταξης, προ μνημονιακών περικοπών, που ανερχόταν στα 1.766,83 ευρώ, σύμφωνα με πραγματική περίπτωση που καταγγέλθηκε στον Κώστα Νικολάου, μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων (278,04 ευρώ) έχει μεικτές μηνιαίες αποδοχές 1.488,79 ευρώ.

Ο εν λόγω συνταξιούχος θα έπρεπε να πάρει για 13η σύνταξη 446,6 ευρώ μεικτά. Μετά τις κρατήσεις για Υγεία (6%), και 10% για Εφορία (σύνολο 16%), το καθαρό ποσό που κανονικά του αναλογούσε ήταν 375,15 ευρώ. Όμως, τελικά, την περασμένη Παρασκευή στον λογαριασμό του πιστώθηκαν 302,26 ευρώ, δηλαδή 72,79 ευρώ λιγότερα.

«Το ίδιο έγινε σε όλους τους συνταξιούχους. Ιδιαίτερα για όσους οι κύριες συντάξεις υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ η παράνομη περικοπή είναι... 70 ευρώ ταρίφα» εκτιμά το μέλος της Δ.Ε. του ΚΕΠΕΑ Κώστας Νικολάου.

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΑΣΙΔΙΚ: Ανοιχτή επιστολή
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΑΣΙΔΙΚ: Ανοιχτή επιστολή
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ