2019-05-20 18:23:58
Φωτογραφία για 120 δόσεις: Πίνακας με αναλυτικά παραδείγματα για τη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία
Αυτά είναι τα 10 SOS για τις 120 δόσεις - Τίθεται μέσα στις επόμενες ώρες η λειτουργία της πλατφόρμας για τη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος - [email protected]

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία και, όπως όλα δείχνουν, το αργότερο έως την Τετάρτη 22 Μαΐου θα αρχίσει η αντίστοιχη διαδικασία για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω του ιστότοπου που διαθέτει ο ΕΦΚΑ (efka.gov.gr). Οι χιλιάδες οφειλέτες πρέπει, προτού προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης, να γνωρίσουν τουλάχιστον 10 SOS της τελευταίας στιγμής.

Όσον αφορά τη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία, με βάση τις πληροφορίες που έχουν δοθεί από την ΑΑΔΕ, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

• Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018.


• Σε φορολογουμένους -φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα φορολογικού έτους 2017 (ατομικό δηλωθέν, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο) έως 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα εξόφλησης σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις (κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ).

• Για τους οφειλέτες με εισόδημα έτους 2017 άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση το συνολικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2017.

• Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 18 και μεγαλύτερος των 120.

• Ειδικά οι οφειλές έως τα 3.600 ευρώ θα ρυθμίζονται έως 18 μηνιαίες δόσεις αν δεν υπερβαίνουν τα 540 ευρώ, έως 33 δόσεις αν δεν ξεπερνούν τα 1.000, έως 66 αν δεν υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ και έως 99 μηνιαίες δόσεις αν δεν είναι πάνω από 3.000 ευρώ.

Σε σχέση με τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

• Στη ρύθμιση εντάσσονται όλοι, ανεξάρτητα αν έχουν κλείσει βιβλία, και όσοι έχουν μπει σε προηγούμενες ρυθμίσεις εφόσον υποβάλουν αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν μπει στη ρύθμιση του ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα).

• Υπάγεται το σύνολο των οφειλών προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ έως 31 Δεκεμβρίου 2018 (κεφάλαιο, πρόσθετα τέλη και τόκοι). Η οφειλή κεφαλαιοποιείται κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση και επιβαρύνεται από τον επόμενο μήνα με ετήσιο τόκο 5%.

• Παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων. Η συνολική οφειλή καταβάλλεται σε δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120, ενώ το ελάχιστο ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ. Αντίστοιχα, ρυθμίζονται οι οφειλές αγροτών (100% μείωση προσαυξήσεων, ελάχιστη δόση 30 ευρώ).

• Παρέχεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης, εφόσον το ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό της οφειλής είναι κάτω από το όριο που ορίζεται (15.000 για το ΕΤΑΑ, 20.000 για τον ΟΑΕΕ και 6.000 για τους αγρότες).

• Η ρύθμιση χάνεται εάν δεν καταβληθούν: α) ποσό που ανπστοιχεί σε δύο δόσεις, β) βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019. Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης η οφειλή αναβιώνει μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων.

(ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 20/05/2019- [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ