2019-05-21 01:52:52
Φωτογραφία για Μετρούν ζημιές διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια
Ζημίες που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά καταγράφουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, κέντρα, πολυιατρεία, καθώς και και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

[email protected]

Η κοινοποίηση του "χαρατσιού" του claw back για το πρώτο εξάμηνο του 2018, προκειμένου να καλυφθεί η "τρύπα" ανάμεσα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και τις πραγματικές δαπάνες, ήταν όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Και αυτό καθώς το ύψος των αυτόματων επιστροφών προσδιορίζεται ακόμη και για το πιο μικρό μικροβιολογικό εργαστήριο που δεν έχει τμηματικές εκπτώσεις (rebate) στο 19%, για ένα μέσο ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων κυμαίνεται πάνω από το 30%, ενώ για τα πολυδύναμα διαγνωστικά κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%.


Μάλιστα με κλειστό πλαφόν του ΕΟΠΥΥ στα 370 εκατ. ευρώ, το ύψος των αναγκαστικών επιστροφών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς: από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και στο 24% το 2018. 

Ήδη φορείς του χώρου, μεταξύ αυτών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, ο Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων, έστειλαν επιστολή προς το νέο πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκο, όπου ενημερώνουν πως προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την προσεχή Πέμπτη 23 Μαΐου, κρατώντας τις μονάδες κλειστές για τρεις ημέρες.

Σημειώνουν εντούτοις πως είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν μαζί του και με το Υπουργείο Υγείας την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, στις περικοπές του claw back, πρέπει να προστεθούν οι περικοπές που γίνονται αυτόματα κάθε μήνα που υποβάλουν τις απαιτήσεις τους στον Οργανισμό, μέσω των αναγκαστικών τμηματικών εκπτώσεων (rebate), οι οποίες στην κατηγορία των εξετάσεων βιολογικών υλικών φτάνουν το 50% στη μεγαλύτερη τους κλίμακα και στην κατηγορία των απεικονιστικών εξετάσεων η μεγαλύτερη κλίμακα φτάνει το 45%.

"Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια τα οποία εξυπηρετούν πάνω από το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καταρρέουν, γιατί κάθε μήνας που περνάει συσσωρεύουν ζημίες οι οποίες προστίθενται στα ήδη μεγάλα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την εφαρμογή αυτών των δύο μέτρων (rebate και claw back).

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόζεται πλήρως την τελευταία τριετία. Έχετε θεσμοθετήσει και εφαρμόσει διαγνωστικά πρωτόκολλα, συνταγογραφικές οδηγίες, "κόφτες" επί της ιατρικής συνταγογράφησης και παρόλα αυτά το claw back διαρκώς αυξάνεται" σημειώνουν στην κοινή επιστολή. 

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του χώρου, μέσω των κινητοποιήσεων προσπαθούν να διασφαλίσουν τη λειτουργία των μονάδων και μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή, με όλες τις συνέπειες- όπως επισημαίνουν, που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους, αλά και να προστατέψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ