2019-05-29 10:01:17
Φωτογραφία για Γιάννης Λαγός αγκάθι για την Ευρωβουλή
Προεκλογικά ο Γ. Λαγός είχε µιλήσει γι’ αυτό: «Θα είµαι ένας ευρωβουλευτής όπως όλοι. Η ελληνική νοµοθεσία µού έδωσε το δικαίωµα να είµαι υποψήφιος και ο Αρειος Πάγος ανακήρυξε τον συνδυασµό που ανήκω.

Θα είναι αδιανόητο αν ένας εκλεγµένος ευρωβουλευτής δεν µπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του και να πάει στις Βρυξέλλες. Αυτό θα είναι ο ορισµός του φασισµού!" είχε πει προκλητικά.

Ο ίδιος είχε προαναγγείλει ότι «θα υποβάλω αίτηµα στις αρµόδιες Αρχές µε το οποίο θα ζητήσω την άρση των περιοριστικών όρων». Και φορώντας τον µανδύα του κοινοβουλευτισµού ο χρυσαυγίτης είχε πει ότι «θα είναι τροµακτικό και πλήγµα για τη ∆ηµοκρατία ένας εκλεγµένος ευρωβουλευτής να µην µπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του». Και όταν τον είχαν πιέσει λίγο παραπάνω για το ενδεχόµενο η απόφαση άρσης του όρου να είναι αρνητική, ο ίδιος είχε φροντίσει να θυµίσει το στοιχείο του χαρακτήρα του: «Θα δω πώς µπορώ να κινηθώ νοµικά, αλλά και πάλι, ξέρετε, είµαι άνθρωπος των άκρων. Μπορώ να πάρω αεροπλάνο και να πάω στις Βρυξέλλες και ας µε συλλάβουν εκεί γιατί πήγα να ασκήσω τα νόµιµα καθήκοντά µου» είχε πει.


Ο κανονισµός

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υπεισέρχεται σε έρευνα για το ποινικό µητρώο των ευρωβουλευτών. Οι εκλεγµένοι εκπρόσωποι των κοµμάτων κάθε χώρας έχουν δικαίωµα να συµµετέχουν στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, σε αντίθεση µε τα εθνικά Κοινοβούλια, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι αποφάσεις για την άρση της ασυλίας λαµβάνονται πιο εύκολα. Χρειάζεται ένα αίτηµα από τις αρµόδιες Αρχές, π.χ. της Ελλάδας προς το προεδρείο του ΕΚ, ο πρόεδρος ανακοινώνει ότι έχει ληφθεί το αίτηµα και το παραπέµπει στη σχετική επιτροπή που εξετάζει τον φάκελο και εισηγείται την απόφασή της στην Ολοµέλεια.

Υποτίθεται ότι όλα αυτά γίνονται πολύ γρήγορα, αλλά τα µέλη της Επιτροπής µπορεί να ζητήσουν περαιτέρω εξηγήσεις και πληροφορίες. Εχει επίσης τη δυνατότητα να δώσει στον ευρωβουλευτή τη δυνατότητα να ακουστεί η άποψή του, προκειµένου να προκύψει η απόφαση. 

Η τελική απόφαση λαµβάνεται από το σύνολο των ευρωβουλευτών µε ανάταση του χεριού.

πλήρες άρθρο
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ