2019-06-04 18:48:26
Φωτογραφία για Εκδρομή στην υπέροχη Βάλια Κάλντα! (εικόνες)
Δεν υπάρχει ίσως καλύτερο μέρος να επισκεφθεί κάποιος που θέλει να ξεφύγει από τη φασαρία και τη ρουτίνα της πόλης!

Στα σύνορα των Νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων, η Βάλια Κάλντα (που το όνομά της σημαίνει "ζεστή κοιλάδα" στη Βλάχικη διάλεκτο) είναι μια αρκετά δυσπρόσιτη περιοχή της Πίνδου, από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας, του λύκου και του αγριόγιδου. Η Βάλια Κάλντα ή αλλιώς Εθνικός Δρυμός Πίνδου, δεν είναι απλώς ένα όμορφο δάσος αλλά ένας καταπληκτικός, ζωντανός τόπος, ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Εδώ όλα απαγορεύονται εκτός από την πεζοπορία και τη συλλογή μαγικών εικόνων με τη φωτογραφική σας μηχανή. Μεταξύ άλλων, έχουν καταμετρηθεί 72 είδη πουλιών, 6 είδη αμφιβίων και 7 είδη ερπετών, τα οποία είναι αρκετά σπάνια και προστατεύονται σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με όλες τις ιστορικές αναφορές και με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα
. Κοντά στο χωριό Περιβόλι ανακαλύφθηκε τάφος που στο εσωτερικό του περιείχε μεγάλο χάλκινο λέβητα με ζωόμορφες λαβές καθώς και άλλα κτερίσματα των αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων. Μεταξύ του χωριού Βοβούσας και Περιβολίου, στη θέση «Παλαιομονάστηρο», βρέθηκαν ερείπια οικισμού ο οποίος κατοικούνταν από την Ελληνιστική έως και την Υστερορωμαϊκή εποχή.

Ο Εθνικός Δρυμός έκταση περίπου 69.000 στρέμματα και περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 περίπου μέτρα και περιτριγυρίζεται από τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι (Φλέγκα 2.159 μέτρα) μέχρι και τις κορυφές του βουνού Αυγό (2177 μέτρα). Πυκνά δάση από πεύκα, έλατα, οξιές και ρόμπολα, λοφοπλαγιές, ποτάμια και κρυστάλλινα ρυάκια, λιμνούλες και καταρράκτες, όλα στη διάθεση του επισκέπτη για να τα απολαύσει με πεζοπορία και περιήγηση.

Η ομάδα της Greek Adventure έχει πολύχρονη εμπειρία με εκδρομές στην Βάλια Κάλντα και γνωρίζει όσο λίγοι τα "μυστικά" αυτού του υπέροχου τοπίου! Ξεκινώντας από το χωριό Περιβόλι, σε μία ώρα με τα τζιπ θα φτάσουμε στην περιοχή Σταυρός, από όπου θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας. Ακολουθώντας το μονοπάτι, θα διασχίσουμε την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα με τα πανέμορφα τοπία της, την πυκνή και πλούσια βλάστησή της, τα πανύψηλα πεύκα της και την πλούσια πανίδα της. Θα συναντήσουμε μαύρη, κόκκινη και λευκόδερμη πεύκη και συστάδες οξιάς. Εδώ πηγάζει το εκπληκτικό Αρκουδόρεμα, παραπόταμος του Αώου, τα αφρισμένα νερά του οποίου διασχίζουν το μέσο της κοιλάδας. Θα περπατήσουμε κατά μήκος του για να φτάσουμε στο γεφυράκι το οποίο μας επιτρέπει να περάσουμε στην απέναντι όχθη. Θα απολαύσουμε το τοπίο και θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στους καταρράκτες όπου στα γάργαρα νερά τους θα βρέξουμε και θα ξεκουράσουμε τα πόδια μας πριν ξεκινήσουμε για την επιστροφή.

Η εκδρομή υλοποιείται από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο, κοστίζει 50 ευρώ ανά συμμετέχοντα (με ελάχιστο όριο τους 2 συμμετέχοντες) ενώ το επίπεδο δυσκολίας είναι πολύ μικρό. Είναι μια εκδρομή κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες που θα σας αναζωογονήσει και πραγματικά θα σας γεμίσει με ενέργεια και ανεπανάληπτα όμορφες εικόνες και συναισθήματα. Μια εκδρομή που αξίζει να κάνετε!

Φωτογραφίες

Περισσότερα  εδώ
aetos-grevena
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ