2019-06-04 20:00:33
Φωτογραφία για Η Ρωσία «ψαλιδίζει την στρατιωτική στήριξη» στον Μαδούρο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» η ρωσική εταιρεία στρατιωτικής στήριξης Rostec έχει συρρικνώσει την παρουσία της στην Βενεζουέλα καθώς το καθεστώς Μαδούρο αδυνατεί να πληρώσει για τις υπηρεσίες της.

Η Ρωσία έχει αποσύρει μεγάλο μέρος των στρατιωτικών συμβούλων που διέθετε στην Βενεζουέλα κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς προσπαθεί να υπολογίσει την πολιτική και οικονομική αξιοπιστία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal».

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec, η οποία έχει χειριστεί την εκπαίδευση στρατιωτικών και εξοπλιστικές συμβάσεις στην Βενεζουέλα, έχει περιορίσει την παρουσία της στην νοτιοαμερικανική χώρα σε λίγες δεκάδες στελέχη. Πριν λίγα χρόνια η αποστολή αριθμούσε περίπου 1.000 άτομα.

Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter πως η Ρωσία ενημέρωσε την κυβέρνησή του ότι «έχει απομακρύνει τους περισσότερους ανθρώπους της από την Βενεζουέλα». Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.


Η σταδιακή απόσυρση, που έχει κλιμακωθεί με την πάροδο του χρόνου, οφείλεται στο γεγονός ότι το καθεστώς Μαδούρο έχει σταματήσει να εξυπηρετεί τα χρέη του για συμβάσεις με την Rostec ενώ συνάμα δεν υπάρχει προοπτική για σύναψη καινούργιων συμφωνιών.

Πηγή που πρόσκειται στην ρωσική κυβέρνηση δήλωσε στην WSJ πως η Rostec έχει υποχρεωθεί να ζυγίσει τα πολιτικά οφέλη που πηγάζουν από την παροχή στήριξης στον κ. Μαδούρο έναντι των αυξανόμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων του Καράκας.

«Πιστεύουν πως η μάχη χάνεται», ανέφερε η πηγή.

Η Μόσχα είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του κ. Μαδούρο στην μακρά αντιπαράθεσή του με την βενεζουελανή αντιπολίτευση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν το ρεπορτάζ της WSJ επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση των «τσαβίστας».

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η Ρωσία ήταν αυτή που έπεισε τον κ. Μαδούρο να μην εγκαταλείψει την Βενεζουέλα στα τέλη Απριλίου, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό κάλεσε σε στρατιωτική και λαϊκή εξέγερση.

Το ζήτημα της Βενεζουέλας έχει ευρύτερη σημασία για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν: Αποτελεί το νεότερο μέτωπο αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δίνει στην Μόσχα την ευκαιρία να προκαλέσει προβλήματα στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν περιορίσει την εξαγωγική δυναμική της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία έχει μετατραπεί σε όργανο εξωτερικής πολιτικής υπό τον κ. Πούτιν.

Την τελευταία διετία το Κουβέιτ έχει καθυστερήσει την σύμβαση για αγορά τανκ τύπου T-90, η Ινδονησία έχει μεταθέσει την απόκτηση μαχητικών Su-35 και οι Φιλιππίνες ακύρωσαν τα σχέδια για αγορά ρωσικού οπλισμού.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Κάσος: Όλοι μια παρέα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κάσος: Όλοι μια παρέα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ