2019-06-19 20:32:33
Φωτογραφία για Έφυγε πλήρης ημερών ένας σπουδαίος «στρατιώτης», ο επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Ιωάννης Βερυβάκης
από τον Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ο Στρατηγός ε.α. Ιωάννης Βερυβάκης γεννήθηκε το 1930 στην Έδεσσα και διετέλεσε διαδοχικώς Αρχηγός ΓΕΣ, ΓΕΕΘΑ και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 89 ετών ο Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης (Α/ΓΕΕΘΑ), Στρατηγός ε.α. Ιωάννης Βερυβάκης, ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες στρατιωτικούς της νεότερης ιστορίας της χώρας, καθώς σε όλη του τη ζωή υπήρξε ένας σεμνός άνθρωπος, άξιος στρατιώτης και εξαιρετικός επαγγελματίας, που προκαλούσε τον θαυμασμό και είχε μόνο φίλους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο Στρατηγός ε.α. Ιωάννης Βερυβάκης γεννήθηκε το 1930 στην Έδεσσα και διετέλεσε διαδοχικώς Αρχηγός ΓΕΣ, ΓΕΕΘΑ και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Ήταν γιός του Αντιστράτηγου ε.α. Δημητρίου Βερυβάκη και αδελφός του Βουλευτή και υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ του Α.Παπανδρέου Λευτέρη Βερυβάκη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν τέτοιο το κύρος του και η αξία του, που ενώ επί κυβερνήσεως Α.Παπανδρέου ήταν Αρχηγός ΓΕΣ, εν συνεχεία επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προήχθη από αυτόν και τοποθετήθηκε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κρατώντας τον στην ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως το 1993, παρά το γεγονός ότι ο αδελφός του ήταν πολύ γνωστό τότε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός που εκτός από την αδιαμφισβήτητη αξία του χαρακτηρίζει και την ικανότητα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να λειτουργεί πέρα από «ταμπέλες» αρκεί να είναι ικανός και άξιος!

Ο Ιωάννης Βερυβάκης γεννήθηκε – ως προελέχθη – το 1930 στην Έδεσα, όπου τότε υπηρετούσε ο πατέρας του ως αξιωματικός. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού με την Τάξη του 1953. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Πεζικού, σε όλα τα σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων και των αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντος και ελευθέρας πτώσεως, σε διάφορα Σχολεία γενικής στρατιωτικής μορφώσεως και στο Αμερικανικό Σχολείο αντιαρματικών Κατευθυνομένων Βλημάτων, από το οποίο αποφοίτησε με τη διάκριση «άριστος σκοπευτής». Αργότερα αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).

Κατά τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε, μεταξύ άλλων:

• Επιτελάρχης Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων

• Διευθυντής 2ου Επιτελικού Γραφείου ΓΕΣ

• Διοικητής ΙΙΙ Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων

• Διοικητής ΑΣΔΕΝ

• Γενικός Επιθεωρητής Στρατού

• Αρχηγός ΓΕΣ (1989-1990)

Το 1990, με τον σχηματισμό της κυβερνήσεως Κ.Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θέση στην οποία παρέμεινε ως τον Φεβρουάριο του 1993, οπότε αποστρατεύθηκε.

Από τον Ιούλιο του 1991 ως τον Ιούνιο του 1992 ο Στρατηγός Βερυβάκης ήταν πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, και έχει λάβει πλήθος παρασήμων και στρατιωτικών μεταλλίων, του έχουν δε αποδοθεί οι τιμητικοί τίτλοι Commander of theLegion of Merit(ΗΠΑ), Commander of theLegion of Honor(Γαλλία), Knight of theOrder of Madara(Α’ Τάξεως, μετά ξιφών – Βουλγαρία).

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ