2019-06-19 22:17:29
Φωτογραφία για Φαινόμενο Ιμάμογλου: Πού οφείλει τη δημοφιλία του;
Δεν του αρέσουν οι καυγάδες, εμφανίζεται συμφιλιωτικός και προτιμά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την οθόνη της τηλεόρασης για την προεκλογική του εκστρατεία. Εχοντας μία

προσέγγιση που έρχεται σε αντίθεση με το πολωμένο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ελπίζει ότι θα επαναλάβει την Κυριακή την νίκη της 31ης Μαρτίου που του έδωσε την δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης επικράτησε του Μπιναλί Γιλντιρίμ, του ανθρώπου του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αλλά η ψηφοφορία ακυρώθηκε υπό την πίεση της τουρκικής ηγεσίας. Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης επιστρέφουν στις κάλπες για να ξαναεπιλέξουν τον δήμαρχό τους.

Η καθαίρεση από το αξίωμα δεν χάλασε την ηρεμία του Εκρέμ Ιμάμογλου που κρατήθηκε μακριά από τις λεκτικές ακρότητες που συνήθως συνοδεύουν τις προεκλογικές εκστρατείες των τούρκων πολιτικών.

Υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, ξεπέρασε τον Γιλντιρίμ με λιγότερες από 13.000 ψήφους, πολύ μικρή διαφορά στην κλίμακα της τουρκικής μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία ελέγχεται από τους ισλαμοσυντηρητικούς εδώ και 25 χρόνια.


Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ποντάρει πολύ στην δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, διότι η πόλη δίνει στον δήμαρχό της πολύ σημαντικούς πόρους και μία πρώτης τάξεως πολιτική πλατφόρμα.

Οι εκκλήσεις του για ενότητα, ο συγκρατημένος του τόνος και η αισιοδοξία του μπροστά σε κάθε δοκιμασία επέτρεψαν στον Εκρέμ Ιμάμογλου να κερδίσει τους ψηφοφόρους τον Μάρτιο. Και εν όψει της νέας ψηφοφορίας αποφάσισε να διατηρήσει την συνταγή που του έφερε την νίκη.

«Δεν θέλω να αλλάξω προσωπικότητα. Στις 23 Ιουνίου θα δείξουμε σε ολόκληρη την Τουρκία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την δημοκρατία και τις κάλπες», λέει.

Ο συναινετικός και ενωτικός του λόγος έχει οδηγήσει σε κολακευτικές συγκρίσεις με διάσημους πολιτικούς, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Οταν κοιτάζω τους ανθρώπους της Κωνσταντινούπολης, βλέπω ελπίδα. Ξέρετε τι είναι ελπίδα; Είναι να βλέπεις το φως ακόμη και μέσα στα ερέβη», είπε εκκινώντας την δεύτερη προεκλογική του εκστρατεία τον Μάιο.

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με τον Αντονι Σκίνερ της εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft, ο χαμηλών τόνων λόγος του Εκρέμ Ιμάμογλου και το ιστορικό του ως ικανού διαχειριστή έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην δημοφιλία του.

«Από άγνωστο αουτσάιντερ πριν από τις δημοτικές εκλογές, ο Ιμάμογλου έγινε σημαντικό πρόσωπο αναφοράς για τους ψηφοφόρους σε ολόκληρη την Τουρκία που δεν υποστηρίζουν το AKP», λέει ο αναλυτής.

Μπροστά στην αδυναμία να περάσει το μήνυμά του μέσω των μεγάλων μέσων ενημέρωσης που ελέγχονται από την εξουσία, ο Εκρέμ Ιμάμογλου επένδυσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξασφαλίζοντας ευρεία απήχηση.

«Οι υποστηρικτές μου με παρακολουθούν στην οθόνη που κρατούν στο χέρι», λέει για να υποβαθμίσει το γεγονός ότι σπανίως εμφανίζεται στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο Ζιλάν Καρακούρτ είναι ο community manager του επιτελείου του Ιμάμογλου, δηλαδή ο υπεύθυνος για την διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τον ακολουθεί από εκδήλωση σε εκδήλωση για να βιντεοσκοπήσει και να ανεβάσει online.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η μεγάλη μου δύναμη και τα διαχειριζόμαστε με αποτελεσματικό τρόπο από την αρχή», εξηγεί ο ίδιος προσθέτοντας ότι η δημοτικότητα του Εκρέμ Ιμάμογλου έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την ακύρωση της ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου. Ο αριθμός των followers στο Twitter για παράδειγμα πέρασε από 350.000 σε 2,6 εκατομμύρια σήμερα.

Ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη προεκλογική εκστρατεία «είναι η μέρα με την νύχτα», λέει.

Θετικά για την εικόνα του Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν η ψυχραιμία και η αυτοσυγκράτηση που έδειξε απέναντι στις απόπειρες των πολιτικών του αντιπάλων και των μέσων ενημέρωσης να λερώσουν το όνομά του ισχυριζόμενοι ότι υποστηρίζεται από την Ελλάδα ή ακόμη ότι είναι Ελληνας καταγόμενος από την Μαύρη Θάλασσα.

«Το γεγονός ότι ο Ιμάμογλου απέφυγε να εμπλακεί σε μία βρώμικη καμπάνια δυσφήμησης του χρησιμεύει ως ατού και τον διαχωρίζει από τους άλλους πολιτικούς στην Τουρκία», σημειώνει ο Αντονι Σκίνερ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ