2019-06-23 09:16:58
Φωτογραφία για Αλ. Τσίπρας: Κλείσαμε την καταπακτή της κρίσης και εγγυόμαστε ότι θα ανοίξουμε τον φεγγίτη για τη χώρα
«Κερδίσαμε μια ξεκάθαρη, αποφασιστική και αυστηρή και απόφαση. Η μεγάλη τομή της χθεσινής απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι περνάει από το επίπεδο της ρητορικής καταδίκης στην προαναγγελία αυστηρών στοχευμένων μέτρων έναντι στης Τουρκίας αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά, τη συμπεριφορά παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «μεγάλη και σημαντική μεταστροφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων», προσθέτοντας πως αυτό έχει έρθει ως αποτέλεσμα πολύ σημαντικών προσπαθειών τα τελευταία χρόνια, να αναδειχθεί ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από πολυμερείς συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά και από την αναβάθμιση του κύρους της Ελλάδας από τον τρόπο που χειρίστηκε κρίσιμα θέματα, όπως είπε, από την έξοδο από την κρίση μέχρι και το ονοματολογικό με τους βόρειους γείτονες.


Σημείωσε ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή προκαλεί, αλλά η προκλητικότητα της είναι ένδειξη αδυναμίας», ενώ ερωτηθείς αν ανησυχεί για κάποια σπασμωδική κίνηση απ' την Τουρκία, είπε ότι οι σπασμωδικές κινήσεις είναι αδιέξοδες. Είπε πως «ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, όχι εσκεμμένου επεισοδίου στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, υπάρχει ούτως ή άλλως όταν καθημερινά έχουμε παραβιάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο», για να τονίσει ότι όμως: «Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει σχεδιασμό να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο, γιατί αν το έκανε αυτό θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της». «Η Τουρκία σήμερα είναι απομονωμένη, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», παρατήρησε και προσέθεσε ότι το κεντρικό δίλημμα για εκείνη είναι «αν θα μείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση ή θα πάει στην Ανατολή».

Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν πάει γεωτρύπανο στο Καστελόριζο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί». Η Ελλάδα, υπογράμμισε, «είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της». «Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη, θα εμποδιστεί», σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά Μακρόν προς τον ίδιο για τις φρεγάτες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο έχουν μακρά και διαρκή συνεργασία και τα θέματα αυτά τα συζητούν πολύ καιρό. Τόνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν καταφέρει να αναδείξουν ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης και ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι και ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα. Επισήμανε ότι στην έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών πόρων προχωρά η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα «έχουμε υπογραφές σύμβασης για έρευνα και αξιοποίηση στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης» και πως «οι εταιρείες που συμμετάσχουν στη διαδικασία είναι και γαλλικές και ιταλικές και αμερικανικές». Τούτων δοθέντων, εξήγησε: «Εδώ δεν πρόκειται για μια αλληλεγγύη ηθικού χαρακτήρα, αλλά όταν γνωρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος ότι η γαλλική Total κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται αυθαιρέτως και μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας και, ενδεχομένως πίσω από αυτές τις κινήσεις υπάρχει το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν αυτές οι δραστηριότητες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία ούτε καμιά άλλη χώρα να το αφήσει έτσι».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και με διατήρηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων».

Ερωτηθείς με αφορμή άρθρο του κ. Σημίτη, είπε ότι «ο κ. Σημίτης και ο κ. Βενιζέλος που μίλησε για συνολικό αναστοχασμό της εξωτερικής πολιτικής στις σχέσεις με την Τουρκία δίνουν κάποια μηνύματα, όχι στον ίδιο, αλλά προφανώς στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σφυρίζει κλέφτικα, δεν απαντά». «Είναι μηνύματα να αρχίσει να σκέφτεται λογικές οδυνηρών συμβιβασμών στο Αιγαίο και την Κύπρο», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει πως «η στρατηγική που ακολουθούμε εμείς είναι στρατηγική που διαρκώς ενισχύει τη θέση της χώρας και δεν ανοίγει κανένα παράθυρο υποχωρητικότητας σε θέματα εθνικής κυριαρχίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο».

Ανέφερε ότι «η στρατηγική της Ελλάδας τα τελευταία 4,5 χρόνια έχει δυναμώσει όσο ποτέ το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, είναι στρατηγική ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά το ουσιαστικό, το μεγάλο μέτωπο στα εθνικά μας θέματα που είναι η Τουρκία και όχι η Αλβανία ή η Βόρεια Μακεδονία». Προσέθεσε ότι «ακόμα και με την επίλυση του ονοματολογικού που πίκρανε κάποιους, δυναμώσαμε τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας απέναντι στον διεθνή παράγοντα και την Ευρώπη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις πραγματικές προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα». Επισήμανε ότι τα ελληνικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αυτά που επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και όχι τούρκικα F16.

«Η πολιτική της Ν.Δ. είναι επιστροφή σ' αυτά που ζήσαμε επί Σαμαρά και όποιος αντέξει...»

Ο Πρωθυπουργός είπε πως το δίλημμα των πολιτών είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με τις ευρωεκλογές, «δεν είναι να εκφράσουν την ενδεχόμενη δυσαρέσκεια τους, αλλά ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα, είναι ποια πολιτική». Είπε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει το σύνθημα «Μπροστά όλοι μαζί», να μην μείνει κανένας ευάλωτος, ενώ «η πολιτική της Ν.Δ. είναι επιστροφή σε αυτά που ζήσαμε στην περίοδο Σαμαρά κι όποιος αντέξει». Δηλαδή, προσέθεσε: «Αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η ίδια η ζωή μας, είναι αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπρος, την πορεία της εξόδου από την κρίση, με δυσκολίες, αλλά πορεία προς τα εμπρός, με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, με στήριξη των κοινωνικά αδύναμων, αλλά τώρα πια και των μεσαίων, με παρεμβάσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία, να έχουμε νέες ποιοτικές δουλειές και με κανόνες και στήριξη του κοινωνικού κράτους. Και από την άλλη, αν θα γυρίσουμε πίσω σε μια περίοδο που τη ζήσαμε».

Σημείωσε ότι ο λαός έχει κρίσιμη επιλογή μπροστά του και πως είναι λάθος αν νομίζει κανείς ότι «τελειώσαμε με τη μνημονιακή λιτότητα επειδή το κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και έβγαλε τη χώρα σε ξέφωτο, γιατί αυτές οι πολιτικές μπορεί να επιστρέψουν από τη μια στιγμή στην άλλη αν εφαρμοστούν εμονικές και ιδεοληπτικές πολιτικές σαν αυτές που γνωρίζουμε ότι μας πρότεινε το ΔΝΤ και εμείς απορρίψαμε».

Σχολίασε ότι η ιστορία της χώρας δεν ξεκινάει από τον Γενάρη του ΄15 και πως «τη χώρα τη διακυβέρνησαν για δεκάδες χρόνια τα κόμματα που σήμερα ζητούν να πάρουν την εξουσία και τη διακυβέρνησαν την κρίσιμη περίοδο της χρεοκοπίας, από το ΄10 όταν η Ν.Δ. άφησε 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα που ήταν και η αφορμή για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ και μετά η Ν.Δ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν οδηγώντας σε κοινωνική λεηλασία, απώλεια 25% του εθνικού μας πλούτου και ανεργία από το 6% στο 28%».

Είπε ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές «ανοίγει την όρεξη σε ακραία συντηρητικούς κύκλους στην Ευρώπη να αμφισβητήσουν τα μέτρα αυτά» και τόνισε ότι «κάποιοι περιμένουν στη γωνία αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει στις εκλογές, να μας γυρίσουν ξανά πίσω στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας που αποτελεί και το κρυφό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.».

«Ο στόχος να πάρουμε τις εκλογές αν και δύσκολος είναι πραγματοποιήσιμος» υποστήριξε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές υπολείπεται της Ν.Δ. περίπου 500 χιλιάδες ψήφους. Στις ευρωπαϊκές του ΄14 με τις εθνικές του ΄15 κέρδισε 670 χιλιάδες» και πως θεωρεί «απολύτως εφικτό ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει το ποσοστό του αντιστοίχως όπως το αύξησε από τις προηγούμενες ευρωεκλογές στις εθνικές».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε σε αντιπαράθεση τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του με τις προηγούμενες κυβερνήσεις επί κρίσης και με τις προγραμματικές θέσεις που καταλογίζει στον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ότι αποκρύπτει εσκεμμένα το σχέδιο του. Είπε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έως και τις εκλογές «θα έχει καλυφθεί το ήμισυ των απωλειών που υπήρξαν από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα». Δηλαδή, όπως ανέφερε, από 1 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν από το ΄10 έως το ΄15, έχουν δημιουργηθεί από το ΄15 και μετά περίπου 500.000 θέσεις εργασίας «και λέμε ότι στην επόμενη τετραετία μπορεί να δημιουργηθούν άλλες 500.000 θέσεις εργασίας. Όμως δεν αρκεί να έχουμε θέσεις εργασίας, αλλά ποιοτικές θέσεις».

Είπε ότι αυτή η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, τα οποία και πάλι δεν είναι αρκετά, όπως συμπλήρωσε, για να σημειώσει ότι «άρα αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι κλείσαμε την καταπακτή πίσω μας, ότι δεν θα ξανακυλήσουμε στα προηγούμενα, ότι δεν θα ξαναμειωθούν οι μισθοί και δεν θα αυξηθεί ξανά η ανεργία, ότι θα υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο για όλους και από κει και πέρα προοπτικές για να ζήσουμε καλύτερα». «Το μεγάλο στοίχημα είναι να ανοίξουμε τον φεγγίτη, εγγυόμαστε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις των μισθών, αύξηση του εισοδήματος», τόνισε.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. ότι «έχει στα σκαριά ένα πρόγραμμα ακραίο νεοφιλελεύθερο και σε πολλά σημεία ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ, με τις οποίες εμείς συγκρουστήκαμε και θα οδηγήσει ξανά στο περιθώριο ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας». Είπε ότι «εμείς το ΄15 και στη συνέχεια αποτρέψαμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα όπως άλλες της Βαλκανικής, δηλαδή με το 1/3 του πληθυσμού στο απόλυτο περιθώριο, τη μεγάλη πλειοψηφία να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και για ένα πολύ μικρό ποσοστό τα πράγματα να είναι καλά» και προσέθεσε: «Και τώρα λέμε ότι το σχέδιο μας είναι να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στον πυρήνα των ευρωπαϊκών κρατών-μελών».

Σε σχέση με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «από το ΄10 έως το ΄15 η κυβέρνηση που συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης διέλυσε τη μεσαία τάξη. Αυτοί που έμειναν στη μεσαία τάξη είχαν μια απώλεια 35% στο εισόδημα τους. Από τότε που αναλάβαμε εμείς έχουν αύξηση σταδιακά στο εισόδημα τους». Σημείωσε ότι το πρόγραμμα που υπέγραψε αυτή η κυβέρνηση επέβαλε φορολογία, «αλλά στο σύνολο της φορολόγησης της μεσαίας τάξης και συνολικά των πολιτών από το ΄10 έως το ΄18, το 83% των συνολικών φόρων που επιβλήθηκαν ήταν από τη Ν.Δ., ενώ από εμάς μόλις το 17%». «Τα συνολικά μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Ν.Δ. από ΄10 έως ΄15 ήταν 65 δισ. Αυτά που αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε εμείς ήταν 9 δισ., με 3 δισ. να γυρνούν πίσω ως αναδιανομή στο τέλος του κάθε χρόνου με το υπερπλεόνασμα. Η αντιστοιχία είναι 65 δισ. με 6 δισ., δηλαδή το 10% επιβάλαμε εμείς» επισήμανε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει εξαγγείλει από το 2020 την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία και τη ριζική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα, μείωση του μεσαίου συντελεστή στο ΦΠΑ από το 13% στο 11%, μείωση προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, μείωση φορολογικών συντελεστών από το 22% στο 20%, δηλαδή «στοχευμένες φοροελαφρύνσεις στη βάση των δυνατοτήτων της οικονομίας».

«Αυτά μπορεί να γίνουν με ασφάλεια χωρίς την παραβίαση των δεσμεύσεων μας με τους εταίρους», είπε και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «μιλά γενικόλογα για μειώσεις φόρων και ενώ έλεγε ότι θα εφαρμοστούν από την επομένη των εκλογών, τώρα λέει ότι θα περιμένει να έρθει το 2020, δεν υιοθετεί την πρόταση της κυβέρνησης που μειώνει 1% το πλεόνασμα από την επόμενη μέρα, αλλά λέει θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους να μειώσουν τα πλεονάσματα από την καλή τους θέληση έναντι μεταρρυθμίσεων».

Είπε πως όλα μαζί τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Ν.Δ. είναι περίπου 5,5 δισ. παραπάνω από τους στόχους και ότι «επειδή είναι δεδομένο ότι μείωση πλεονασμάτων δεν πρόκειται να υπάρξει, οι μεταρρυθμίσεις που λέει θα είναι μείωση δαπανών». Οι δαπάνες, σημείωσε, είναι συγκεκριμένες, είναι για την υγεία, την παιδεία, τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα. «Όταν λέει μεταρρυθμίσεις και για όποιον έχει την εμπειρία τι σημαίνει η λέξη την περίοδο ΄10-΄14, όταν λέει "μεταρρυθμίσεις", μυρίζει ανθρώπινο αίμα» υπογράμμισε.

Επέκρινε τον κ. Στουρνάρα ότι «με αυτά που λέει έχει παίξει έναν ρόλο που δεν συνάδει με τον θεσμικό του ρόλο και σήμερα κάνει προεκλογικού χαρακτήρα εξυπηρετήσεις στον κ. Μητσοτάκη».

Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι γιατί μέσω του κ. Στουρνάρα, μέσω του κ. Βέμπερ, αναπαράγει μια εικόνα που είναι ψευδής για την ελληνική οικονομία». Τα λέει, ανέφερε, «γιατί ετοιμάζουν έναν Αρμαγεδδώνα και θέλουν να τον δικαιολογήσουν. Θεωρώ ότι είναι το πιο άθλιο σχέδιο που έχει παρουσιαστεί ποτέ στον λαό, ακριβώς επειδή δεν παρουσιάζεται, κρύβεται».

Dabete: «Ο κ. Μητσοτάκης ψάχνει να βρει προσχήματα για να κρυφτεί»

«Α, δεν το ξέρω αυτό, εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αδικεί τον εαυτό του και τους πολίτες, γιατί ψάχνει να βρει προσχήματα για να κρυφτεί», είπε ερωτηθείς αν θα γίνει debate.

Προσέθεσε ότι μόνο ο κ. Σαμαράς και ο κ. Μητσοτάκης το έχουν κάνει αυτό. «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος, με την επικοινωνιακή ασφάλεια, των γραπτών τοποθετήσεων, των στημένων εκδηλώσεων, των παράλληλων μονολόγων που θέλει ακόμα και στο debate, όπως μαθαίνω» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι αρνείται τη μεταξύ μας αντιπαράθεση αποδεικνύει ότι έχει τουλάχιστον χαμηλή αυτοπεποίθηση για τα επιχειρήματα». Ως προς το debate όλων των Αρχηγών και πότε θα οριστεί ημερομηνία, ανέφερε ότι ο ίδιος είπε πως έχει πραγματικό κώλυμα λόγω της Συνόδου που ξεκινά 30 Ιουνίου και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι ώρα θα τελειώσει.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα των εκλογών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι με βάση τον παρόντα εκλογικό νόμο που δίνει μπόνους 50 εδρών σε αυτόν που θα είναι πρώτος ακόμα και με μια ψήφο παραπάνω, «δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα ερώτημα για το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση». «Ο πρώτος θα έχει τη δυνατότητα, κακά τα ψέματα, να σχηματίσει κυβέρνηση, το θέμα είναι με ποιους θα συνεργαστεί, με ποιο πρόγραμμα, με ποιους όρους, αλλά θα σχηματιστεί από τον πρώτο είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ.» είπε.

Επέκρινε την επιλογή της κ. Γεννηματά που δεν είχε ψηφίσει την απλή αναλογική, λέγοντας ότι το έκανε «γιατί έχει ένα στρατηγικό προσανατολισμό υποστηλώματος της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «οι προγραμματικές μας διαφορές με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη είναι αγεφύρωτες». «Αν δεν ήταν η Ν.Δ. ένα ακόμα ακραία νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό με συνταγές ΔΝΤ και, δεν είχε ταυτόχρονα και αυτούς τους ακραίους δεξιούς που τους πλασάρει για κυβερνητικές θέσεις, τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ και ήταν ένα κόμμα κεντροδεξιό, θα μπορούσε να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση για το μέλλον της χώρας, σε ένα μίνιμουμ προγραμματικών θέσεων», είπε. Τόνισε όμως ότι «μ' αυτό το πρόγραμμα που έχει η Ν.Δ., με πρόγραμμα ΔΝΤ, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε χωριό. Είναι απολύτως σαφές, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση λοιπόν για την επόμενη μέρα των εκλογών».

Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Σαμαρά στα «Παραπολιτικά» ότι ο «Ρασπούτιν» είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος: «Νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος σ' αυτή τη δήλωση του κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς και άλλοι που έχει αναδειχθεί το όνομα τους και ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη συμπεριφέρεται όλο αυτό το διάστημα με έναν τρόπο που κραυγάζει ότι κάτι δεν πάει καλά. Γιατί αν κάποιος θεωρούσε ότι είναι καθαρός ο ουρανός και αστραπές δεν φοβάται, θα’ λέγε ας διερευνηθώ και ας βγει το αποτέλεσμα. Αυτός ξεκίνησε κάνοντας μηνύσεις, απειλώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους με ειδικά δικαστήρια και πιστεύοντας ότι θα προλάβει πριν ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση να έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί προκειμένου ο ίδιος να καθαρίσει, αλλά και να εμπλέξει τους πολιτικούς τους αντιπάλους». «Εμείς» είπε, «δεν λειτουργήσαμε με λογική ρεβανσισμού, δεν πήγαμε να στήσουμε ειδικά δικαστήρια για τον πρώην πρωθυπουργό, είπαμε ας πάει στη δικαιοσύνη και ας διερευνηθεί και ό,τι ευθύνες υπάρχουν να αναδειχθούν».

Σχολίασε ότι όμως βλέπει «από την πλευρά τους ότι αυτό που επιδιώκουν είναι τον έλεγχο της Δικαιοσύνης». Γι' αυτόν τον λόγο, είπε, «αρνήθηκαν να ορίσουμε συναινετικά την ηγεσία της δικαιοσύνης, κάνουν μηνύσεις σε δικαστικούς λειτουργούς, απειλούν και εκβιάζουν, απειλούν και λένε ότι ''αν έρθουμε εμείς θα στήσουμε ειδικά δικαστήρια σε εσάς που τολμήσατε να αναδείξετε τα μεγάλα αδικήματα''». «Αναδείξαμε το μεγάλο πάρτι στον χώρο της υγείας, των προμηθειών, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ''οφ σορ'' στο χώρο της υγείας που μοίραζε εκατομμύρια δεξιά και αριστερά», είπε.

Ερωτηθείς εάν φοβάται ότι θα έρθει η Ν.Δ. και θα προχωρήσει σε διαδικασίες ειδικών Δικαστηρίων, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «φοβάται αυτός που έχει κάτι να φοβηθεί» και τόνισε πως «εμείς λέμε μακάρι να το κάνει αυτό, γιατί έτσι θα καταλάβει ο λαός ποιος είναι ο στόχος και ο ρόλος αυτών που πιστεύουν ότι είναι οι νόμιμοι και μόνιμοι ιδιοκτήτες της εκτελεστικής εξουσίας της χώρας μας». «Κάποιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όσα έκαναν στον λαό ούτε συγχωρούνται, ούτε διαγράφονται, ούτε παραγράφονται» σημείωσε.

Η Ελλάδα της δημιουργίας θα κερδίσει την παρασιτική Ελλάδα

Στις δύο Ελλάδες που συγκρούονται, στην Ελλάδα της δημιουργίας και της υγειούς επιχειρηματικότητας, των νεοφυών επιχειρήσεων απέναντι στην παρασιτική Ελλάδα, την Ελλάδα της διαφθοράς και της διαπλοκής, αναφέρθηκε επίσης χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε το ΚοινΣΕΠ του Παλαιού Φαλήρου και συνομίλησε με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το τελευταίο εμπόδιο που έμεινε για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα της οικονομίας δεν είναι όπως λένε οι αντίπαλοί μας το υψηλό μισθολογικό κόστος και το εργασιακό πλαίσιο. Το εμπόδιο είναι η παρασιτική Ελλάδα, η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, οι offshore, η απουσία κινήτρων για την υγιή επιχειρηματικότητα. Αν χρειάζεται οδοστρωτήρας είναι στη διαφθορά και στην διαπλοκή, στην παρασιτική Ελλάδα και όχι στους μικρούς που θέλουν να δημιουργήσουν». «Υπάρχουν δύο Ελλάδες που συγκρούονται», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «η δημιουργική Ελλάδα θα κερδίσει».

Ξεκινώντας την ομιλία του και έχοντας απέναντί του εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και τους νέους με υστέρηση που διαχειρίζονται το ΚοινΣΕΠ του Παλαιού Φαλήρου είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε ένα κοινωνικό παντοπωλείο, σε έναν χώρο που λειτουργεί από την αυτενέργεια των ενεργών πολιτών και δίνουν ένα στίγμα του τι σημαίνει η δραστηριοποίηση στην κοινωνική οικονομία που μπορεί να συνδυάσει τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική προσφορά».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για έναν νέο μοντέλο που αφορά οικονομική ανάπτυξη, «που προσπαθήσαμε να αναδείξαμε ως απάντηση στην ανεργία, γιατί θέλουμε υγιή επιχειρηματικότητα, θέλουμε νέους που θα έχουν ευκαιρία να δημιουργήσουν στον τόπο μας και να έχουν πορεία ικανοποιητικής δραστηριότητας αλλά και κερδοφορίας που να έχει αντανάκλαση στο κοινωνικό σύνολο».

Η κυκλική οικονομία, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι το μοντέλο που ταιριάζει στην Ελλάδα και μπορεί να είναι απάντηση στην κρίση και «θα ήταν λάθος να γυρίσουνε πίσω στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό μοντέλο, όπου κάποιοι επιτήδειοι θα μπορούν φοροδιαφεύγοντας και συμπιέζοντας εργασιακό κόστος να έχουν δυνατότητα να επιβιώνουν έναντι υπολοίπων που κάνουν προσπάθεια». «Είναι ένα νέο μοντέλο που μπορεί να είναι η απάντηση στην υψηλή ανεργία αλλά και στο πρότυπο της επιχειρηματικότητας. Θέλουμε νέους ανθρώπους και επιχειρηματίες να έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Να έχουν την δυνατότητα κερδοφορίας αλλά όχι αισχροκέρδειας», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων και στη σύνδεσή τους με την έρευνα και την αγορά. Σημείωσε ότι επί των ημερών τής παρούσας κυβέρνησης, παρότι βρήκε άδεια ταμεία, αυξήθηκε η χρηματοδότηση στη έρευνα από το 0,6% του ΑΕΠ στο 1% του ΑΕΠ. Προσέθεσε ότι αξιοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το πρόγραμμα Δημιουργώ- Ερευνώ- Καινοτομώ, το οποίο έδωσε δυνατότητα να εκταμιευτούν 360 εκατομμύρια, ποσό ρεκόρ σε ό,τι αφορά χρηματοδότηση νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ενώ δημιουργήθηκαν τέσσερις χιλιάδες θέσεις εργασίας σε τομείς υψηλής ειδίκευσης. Είναι μία οπτική της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν έχει δημοσιότητα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός και εξήγησε: «Πολλοί λένε ότι καταφέραμε μόνο να σταματήσουμε την πορεία στη χρεοκοπία και να επιβάλουμε κανόνες στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, αλλά υπάρχει και η πλευρά των σημαντικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, η δέσμευση από κοινοτικούς πόρους 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών και το πάντρεμα με την παραγωγή. Είναι ποσό ρεκόρ, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και σε σύγκριση με άλλες χώρες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα Digital Greece του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο στηρίζει την καινοτόμα επιχειρηματικότητα σε 245 νεοφυείς επιχειρήσεις. «Αξίζει να ενισχυθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα και να δώσει δυνατότητα σε νέους ανθρώπους με υψηλή εξειδίκευση να φτιάξουν συνεργασίες με νέες ιδέες και να έχουν ευκαιρίες όχι απλά για να έχουν δουλειά αλλά και προοπτική να μείνουν στην Ελλάδα, προοπτική συγκρίσιμη με εκείνη που θα είχαν αν πήγαιναν να ενισχύσουν άλλες οικονομίες».

Οι εκπρόσωποι νεοφυών επιχειρήσεων που πήραν τον λόγο σημείωσαν ότι τα τελευταία χρόνια πράγματι αυξήθηκε η χρηματοδότηση από τα δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. Συμφώνησαν ότι στην Ελλάδα ακόμη και μέσα στην κρίση δίνονται ίδιες ή και καλύτερες ευκαιρίες για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα από ό,τι σε προηγμένες χώρες όπου η καινοτομία εντάσσεται αμέσως στη μεγάλη παραγωγή. Σημείωσαν όμως και τη δυσχέρεια της δανειοδότησης και της χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το πρόβλημα των τραπεζών, λέγοντας ότι «το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι το τελευταίο εμπόδιο που έμεινε για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα» και εξήγησε: «Έχουμε για 9ο τρίμηνο ανάπτυξη, έχουμε νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά και έχουμε εξασφαλίσει τη φθηνή δανειοδότηση της χώρας. Η Ελλάδα που το 2010 ήταν χρεοκοπημένη, με την κοινωνία λεηλατημένη, τώρα μπορεί και δανείζεται με το χαμηλότερο κόστος στην ιστορία της. Το τελευταίο εμπόδιο που έμεινε και σχετίζεται και με την επιχειρηματικότητα είναι ο τραπεζικός τομέας. Ο τρόπος που επελέγη για να στηριχθεί η χώρα το 2010 ήταν η διάσωση των τραπεζών. Εντάξει διασώθηκαν οι τράπεζες, τώρα είναι η ώρα να διασωθεί και η κοινωνία και η πραγματική οικονομία και η επιχειρηματικότητα. Οι τράπεζες δανείζουν μόνο σε εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη από δανεισμό».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι πρέπει να αναπτύξουμε μία οικονομία έντασης γνώσης και όχι έντασης εργασίας. «Ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας είναι το υψηλής ειδίκευσης επιστημονικό δυναμικό» σημείωσε. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση βρισκόταν με τα χέρια δεμένα στην πλάτη, κατέληξε ο Πρωθυπουργός. Ωστόσο ήδη έχει δρομολογήσει μία σειρά σχέδια όπως η ίδρυση της Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα μπορεί να χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα είπε ότι υπάρχει σχέδιο για στοχευμένες μικρές πιστώσεις, εκεί όπου βρίσκεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ