2019-06-25 12:50:49
Φωτογραφία για Το τριπλό στοίχημα της επόμενης κυβέρνησης για το δημόσιο χρέος
Νέα έξοδος στις αγορές τον Ιούλιο ή/και τον Σεπτέμβριο, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και μείωση εντόκων γραμματίων/repos οι μεγάλες προκλήσεις για το νέο οικονομικό επιτελείο

Αντιμέτωπη με ένα τριπλό στοίχημα στο πεδίο του δημοσίου χρέους θα βρεθεί με το «καλημέρα» η επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να ξανακερδίσει το έδαφος που χάθηκε όταν οι παροχές Τσίπρα «πάγωσαν» πριν από ενάμιση μήνα τα σχέδια για έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου και εκτροχίασαν την πρόωρη αποπληρωμή 3,7 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι έτοιμος να παρουσιάσει τον σχεδιασμό του στο νέο οικονομικό επιτελείο που θα προκύψει μετά τις κάλπες της 7ης Ιουλίου, ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό, ικανοποιώντας τη σχετική προσδοκία των αγορών. Οι κεντρικοί στόχοι είναι δύο: αφενός, να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού της χώρας μας και να αντικατασταθεί ακριβό χρέος με φθηνότερο και, αφετέρου, να θωρακιστεί η Ελλάδα έναντι πιθανών μελλοντικών κινδύνων μέσα σε ένα εξαιρετικά ρευστό διεθνές πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον
. Η νέα κυβέρνηση θα παραλάβει ένα χρέος περί τα 350 δισ. ευρώ, αλλά θα έχει στη διάθεσή της και ένα «μαξιλάρι» διαθεσίμων, το οποίο θα αγγίζει τα 50 δισ. ευρώ, εάν συνυπολογιστούν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου.

Οι τρεις προκλήσεις στις οποίες θα κληθεί να αντεπεξέλθει η επόμενη κυβέρνηση αναφορικά με το χρέος είναι οι εξής:

1. Νέα έξοδος στις αγορές: Ο ΟΔΔΗΧ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα συστήσουν στο νέο οικονομικό επιτελείο να αξιοποιήσει το διαφαινόμενο «παράθυρο» ευκαιρίας για μια άμεση έξοδο στις αγορές μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ή/και το 1ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όπως είχε αναφέρει το newmoney.gr από την 1η/6/2019.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ