2019-06-27 16:48:18
Φωτογραφία για Διορθωτικά ποσά σε 8.303 απόστρατους με σύνταξη Ιουλίου. Τι λέει ο ΕΦΚΑ
Γράφει ο Γιάννης Φώσκολος

Ο μέσος όρος είναι 1.043 ευρώ μεικτά, ενώ η διάμεσος τιμή 734 ευρώ (ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΔΩ)

Διορθωτικά αναδρομικών αναμένεται να λάβουν σήμερα 8.303 απόστρατοι μαζί με τη σύνταξη Ιουλίου (ήδη καταβλήθηκαν χθες το απόγευμα). Πρόκειται για συνταξιούχους πρώην στρατιωτικούς-ένστολους οι οποίοι είτε δεν έλαβαν καθόλου είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν στην πληρωμή των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα ποσά που εισπράττουν σήμερα ως διόρθωση της πληρωμής της 21ης Δεκεμβρίου οι 8.303 δικαιούχοι αναμένεται να κυμαίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, από 1,05 ευρώ έως 6.679 ευρώ μεικτά (προ φόρου 20% και κλάδου υγείας).

Ο μέσος όρος των διορθωτικών ποσών είναι 1.043 ευρώ μεικτά, ενώ η διάμεσος τιμή 734 ευρώ. Όπως εξηγούν υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ, αυτό σημαίνει πως οι μισοί από τους δικαιούχους θα εισπράξουν ποσά έως 734 ευρώ και το υπόλοιπο 50% θα εισπράξει ποσά πάνω από 734 ευρώ (πάντα μεικτά). Υπενθυμίζεται πως στις 21 του περασμένου Δεκεμβρίου 125.568 συνταξιούχοι ειδικών μισθολογίων, εκ των οποίων οι 109.234 ήταν πρώην στρατιωτικοί - ένστολοι, έλαβαν αναδρομικά σε εφαρμογή του νόμου για την επιστροφή αναδρομικών ποσών στους εν ενεργεία συναδέλφους τους.


Στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 στελέχη του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, διπλωμάτες, γιατροί ΕΣΥ κ.ά. έλαβαν ποσά που αντιστοιχούσαν στην αποκατάσταση των αντισυνταγματικών μισθολογικών μειώσεων του νόμου 4093 του 2012. Οι συνταξιούχοι συνάδελφοί τους έλαβαν επίσης αναδρομικά, τα οποία αντιστοιχούσαν στη διαφορά μεταξύ της μηνιαίας σύνταξης που θα δικαιούνταν να λάβουν εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι μισθολογικές διατάξεις του νόμου 4093 του 2012 και της σύνταξης που πράγματι τους κατεβλήθη κατ’ εφαρμογήν των εν λόγω διατάξεων.

Επισημαίνεται πως οι αποδοχές των αποστράτων και λοιπών συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων επηρεάζονταν μέχρι τον νόμο Κατρούγκαλου και από τους μισθούς των εν ενεργεία υπαλλήλων.

Καμία αστοχία

Υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ τονίζουν τώρα πως από τις 125.568 πληρωμές οι περίπου 115.000 (το 92%) έγιναν ορθώς, δηλαδή χωρίς καμία αστοχία. Σήμερα, με την καταβολή των επιπλέον ποσών έρχεται η πρώτη διόρθωση για τους υπόλοιπους, καθώς θα λάβουν αναδρομικά 8.303 δικαιούχοι συνταξιούχοι στρατιωτικοί - ένστολοι, είτε ως πρώτη καταβολή είτε ως διόρθωση.

Δηλαδή, στη σημερινή «φουρνιά» συμπεριλαμβάνονται απόστρατοι που δεν έλαβαν καθόλου ποσά τον Δεκέμβριο, καθώς τα στοιχεία τους ήταν ελλιπή στο μηχανογραφικό σύστημα και δεν μπορούσαν να πληρωθούν, όπως επίσης συμπεριλαμβάνονται και περιπτώσεις δικαιούχων που έλαβαν μικρότερα ποσά από όσα δικαιούνταν και θα δουν τώρα τα επιπλέον ποσά στους λογαριασμούς τους. Υπενθυμίζεται πως στην αντίπερα όχθη υπάρχουν και συνταξιούχοι που έχουν λάβει μεγαλύτερα ποσά από αυτά που δικαιούνταν. «Οι πληρωμές έγιναν και ελέγχθηκαν με βάση τα αρχεία που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι διαφορές, για όσες περιπτώσεις προέκυψαν, θα αντιμετωπιστούν, όπως ο νόμος ορίζει» δήλωνε σχετικά τον περασμένο Φεβρουάριο ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, κάνοντας λόγο για περιορισμένα, σε σχέση με τον αριθμό των δικαιούχων, λάθη που εντόπισαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στα αρχεία της ΓΓΠΣ λόγω ελλιπών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων τα αναδρομικά υπολογίστηκαν με αναφορά στο χρονικό διάστημα που ορίστηκε για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους και μέχρι το χρονικό σημείο υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016). Δηλαδή ειδικά οι απόστρατοι (πρώην στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής) έλαβαν αναδρομικά 47 μηνών που ανατρέχουν στην περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2016. Οι στρατιωτικοί ήταν οι μόνοι που υπήχθησαν στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου μετά τον Μάιο του 2016 και ειδικότερα την 1η Ιουλίου του 2016, για λόγους που είχαν να κάνουν με την αποστρατεία.

(ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 27/06/2019)
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ