2019-07-01 12:40:36
Φωτογραφία για To καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο για το φετινό clawback
Τα τρία ενδεχόμενα για το ύψος του clawback που θα κληθούν να καταβάλλουν οι φαρμακοβιομηχανίες.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - ΙΑΤRONET

Παράγοντες της αγοράς αν και εμφανίζονται σίγουροι ότι θα είναι αυξημένο συγκριτικά με πέρυσι που ήταν 550 εκατ. ευρώ - ενώ σε συνδυασμό με το rebate και το νοσοκομειακό φάρμακο, η επιβάρυνση ανήλθε στο 1,4 δισ. ευρώ- κανείς δεν γνωρίζει "που θα κάτσει τελικώς η μπίλια", αναγνωρίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων.

Αναλυτικότερα, το πρώτο σενάριο μιλά για εξωνοσοκομειακό clawback ύψους 630 εκατ. ευρώ. Όμως στελέχη της αγοράς τονίζουν ότι τα σημερινά δεδομένα οδηγούν ολοταχώς στο δεύτερο σενάριο που αποτυπώνει το clawback στα 670 εκατ. ευρώ. Ηδη, όπως λένε τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για υπέρβαση 660 εκατ. ευρώ και πάντα μόνο όσον αφορά τα εξωνοσοκομειακά σκευάσματα. 

Το τρίτο σενάριο που είναι και το πιο άσχημο μιλά για επιστροφές πάνω από 720 εκατ. ευρώ.


Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που τελικά θα καθορίσουν το ύψος των επιστροφών;

Υπερσυνταγογράφηση

Πρώτος και καλύτερος παράγοντας είναι η συνταγογράφηση που όπως φαίνεται είναι στον αυτόματο πιλότο και ανεξέλεγκτη. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι παρά την επιτυχή έκδοση θεραπευτικών πρωτοκόλλων, κάθε μήνα οι συνταγές ξεπερνούν τα 6,5 εκατ.- νούμερο που φαντάζει εξωπραγματικό σε μία χώρα που μετρά 10 εκατ. κατοίκους.

2. Διαπραγμάτευση για την ηπατίτιδα

Δεύτερος παράγοντας που θα παίξει το ρόλο του στην τελική διαμόρφωση του ποσού έχει να κάνει με την διαπραγμάτευση που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη για τα σκευάσματα της ηπατίτιδας. Σε προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας είχε αναφερθεί ότι κατά την πρώτη συμφωνία είχαν επιτύχει κατά την διαπραγμάτευση εκπτώσεις 65% φθάνοντας τελικά η σχετική δαπάνη στα 29 εκατ. ευρώ για 2.500 άτομα. Πληροφορίες της αγοράς μας ανέφεραν ότι αυτός ήταν και ο φετινός στόχος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης να κλείσει δηλαδή τη σχετική δαπάνη στα 30 εκατ. ευρώ. Όμως οι συζητήσεις με τις 5 φαρμακοβιομηχανίες ακόμη εκκρεμούν και τίποτα δεν έχει κλείσει. Από την άλλη πηγές τονίζουν ότι ήδη η δαπάνη για την ηπατίτιδα το πρώτο τετράμηνο έφθασε τα 40 εκατ. ευρώ.

3. Ευρωπαίοι πολίτες

Τι γίνεται με το κονδύλι των Ευρωπαίων πολιτών; Το 2018 πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν 26 εκατ,. ευρώ. Την ίδια χρονιά μην ξέροντας κανείς την προέλευσή του...δόθηκε στις φαρμακοβιομηχανίες ένα επιπλέον κονδύλι 20 εκατ. ευρώ στα ακριβά νοσοκομειακά 1Α. Θυμίζουμε ότι για την συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων ο προϋπολογισμός είχε οριστεί στα 55,8 εκατ. για όλο το έτος, παρότι η πραγματική δαπάνη ανήλθε στα 77,7 εκατ. Λόγω αυτής της υπέρβασης οι εταιρείες κλήθηκαν να επιστρέψουν στο κράτος περίπου το 71% του συνόλου της δαπάνης (clawback, rebate). Τα 20 εκατ. μείωσαν το ποσοστό επιστροφών στο 47%.

4. Τέλος Εισόδου 25%

Οι εταιρείες ζητούν την κατάργησή του θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο που πλήττει καίρια την καινοτομία. Από την άλλη όμως γέμιζε τα ταμεία του κράτους. Ο λόγος για το τέλος εισόδου 25%, το οποίο κατεβλήθει πρώτη φορά από εταιρείες που εισήγαγαν καινοτόμα φάρμακα το Φεβρουάριο του 2017 και ακριβώς επειδή έκλεισαν διετία (όπως αναφέρει η απόφαση) πλέον δεν το καταθέτουν. Πηγές αναφέρουν ότι εξαιτίας αυτού του μέτρου, δεν έχουν μπει φέτος στην αγορά καινοτόμα φάρμακα, εξέλιξη που αναμφίβολα είναι εις βάρος του ασθενή. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει τελικά με αυτό το χαράτσι;

5. Πολιτικές εξελίξεις

Η χρονική ομαλοποίηση της αγοράς, λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Παραδοσιακά σε συνθήκες αστάθειας και αρρυθμίας ο όποιος έλεγχος μηδενίζεται. Αυτό σημαίνει ότι ο τελευταίος αυτός παράγοντας ουσιαστικά θα επηρεάσει πρωτίστως τον πρώτο παράγοντα που αναλύθηκε παραπάνω τον έλεγχο της συνταγογράφησης κλείνοντας ουσιαστικά τον κύκλο και επιβεβαιώνοντας από την άλλη, ότι η υγεία όπως και κάθε άλλο αγαθό δεν απαρτίζεται από ανεξάρτητους κρίκους, αλλά κρίκους που είναι δεμένοι μεταξύ τους για την σύνθεση της αλυσίδας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ