2019-07-06 10:42:22
Φωτογραφία για Ιδιωτικές Μονάδες Αιμοκάθαρσης: Κινδυνεύουν με λουκέτο
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης. Οι ιδιοκτήτες τους βλέπουν μεν αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών τους εξαιτίας της διάλυσης των δημόσιων μονάδων αιμοκάθαρσης, όπως λένε, αλλά ταυτόχρονα και δική τους αδυναμία να ανταποκριθούν στην υπέρβαση της δαπάνης των πετσοκομμένων κρατικών προϋπολογισμών, που επιστρέφει στα ταμεία τους, μέσω του clawback.

Τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης, δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στο καθεστώς της ανεξέλεγκτης ανόδου της αυτόματης επιστροφής (claw back) στον κλάδο της αιμοκάθαρσης. Κι αυτό, γιατί η αύξηση του αριθμού αιμοκαθαιρόμενωνασθενών που καταφεύγουν σε ιδιωτικές μονάδες τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν, έχει ως αποτέλεσμα, τη μεγάλη υπέρβαση των "ασθενικών" προϋπολογισμών, η οποία επιστρέφει στις δικές τους "πλάτες", με τον μηχανισμό αυτόματων επιστροφών.


Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, δεν υπάρχει κατάρτιση προϋπολογισμού για την αποζημίωση της πραγματικής δαπάνης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, για τις υπηρεσίες που οι τελευταίες παρείχαν σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, το 2018:

"Είναι ηλίου φαεινότερον, πως αν ο προϋπολογισμός δοθεί αυθαίρετα δίχως να υπολογισθεί επακριβώς και σε αντιστοιχία με τον υπάρχοντα αριθμό των αιμοκαθαιρομένων ασθενών, το claw back θα αναρριχηθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Ο προϋπολογισμός του έτους 2018 είναι ελλιπής και δυσανάλογος προς τον αριθμό των πασχόντων από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε τεχνητό νεφρό", τονίζουν τα μέλη της Ελληνικής 'Ενωσης Ιδιωτικών Κλικών και Μονάδων Αιμοκάθαρσης.

Ιδιωτικές Μονάδες Αιμοκάθαρσης: Αύξηση του αριθμού αιμοκαθαιρόμενων - Δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση

Τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου, που δίνουν στη δημοσιότητα οι κλινικάρχες των μονάδων αιμοκάθαρσης, αποτυπώνουν τηναύξηση των υποβληθέντων σε τεχνητό νεφρό στην χώρα μας, ως εξής:

Ο κλάδος της αιμοκάθαρσης είναι ίσως ο μοναδικός στον οποίο δεν υπάρχει προκλητή ζήτηση, επισημαίνουν τα μέλη της 'Ενωσης Ιδιωτικών Μονάδων Αιμοκάθαρσης, καθώς, όπως λένε: "Η αύξηση των ασθενών οφείλεται 1) στη συνήθη πορεία των πραγμάτων. Περίπου 1%-2% του πληθυσμού νοσεί ετησίως από νεφρική ανεπάρκεια και 2) στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής χάρη στις ιατρικά εξελιγμένες και υψίστης ποιότητας υπηρεσίες υγείας. Επίσης, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται ένα κύμα ασθενών που εγκαταλείπουν τα Δημόσια Νοσοκομεία (πιθανότατα λόγω της έλλειψης υποδομών και προσωπικού) και εντάσσονται στις Ιδιωτικές Μονάδες Αιμοκάθαρσης. Η εισροή αυτή, η οποία ανακουφίζει το Δημόσιο από τις υπέρογκες δαπάνες στις οποίες θα υποβαλλόταν, δεν λαμβάνεται υπόψιν από τους αρμόδιους φορείς".

Αν ξεπεραστούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού, ως αποτέλεσμα της προσέλευσης των ασθενών που έχουν νοσήσει και εξυπηρετηθεί από τις ΜΧΑ,αυτές δεν προσμετρώνται από την Πολιτεία, τονίζουν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών:

"Με άλλα λόγια, η υπέρβαση είναι αποτέλεσμα του εσφαλμένου και αυθαίρετου προϋπολογισμού που είναι ανεπαρκής για τον υπάρχοντα αριθμό νεφροπαθών ασθενών, οι οποίοι επιβάλλεται να ενταχθούν στον τεχνητό νεφρό για την διατήρησή τους στην ζωή".

"Να γίνει σαφής πρόβλεψη των δαπανών για το 2018", ζητούν οι ιδιοκτήτες

Στον κλάδο τους, υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Μονάδων Αιμοκάθαρσης, υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, καθώς ο αριθμός των ασθενών προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες αιμοκάθαρσης "είναι καταγεγραμμένος και μηχανογραφημένος" και συμπληρώνουν:

"Υπάρχει μηδενική παραβατικότητα και φορολόγηση στο ακέραιο μιας και τα έσοδα των Μονάδων Αιμοκάθαρσης προέρχονται αποκλειστικά από τον ΕΟΠΥΥ (ουδεμία επιβάρυνση και σωστά δεν έχουν οι νεφροπαθείς ασθενείς). Είναι το λιγότερο άδικο να ενημερώνονται οι κλινικές, και μάλιστα κατόπιν εορτής, ότι ένα τεράστιο ποσοστό των παρεχόμενων και δαπανηρών υπηρεσιών τους έγινε δωρεάν ήτοι δεν θα πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ".

Οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης ζητούν από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, να προβλέψουν το ύψος της δαπάνης του έτους 2018 με απόλυτη ακρίβεια, "προτείνοντας ρεαλιστικό προϋπολογισμό και όχι κάνοντας «ασκήσεις αντοχής» στις μονάδες αιμοκάθαρσης και στους χιλιάδες εργαζομένους και ασθενείς που αυτές υποστηρίζουν".

Με την ανοδική πορεία που έχει πάρει το clawback τον τελευταίο καιρό, σε συνδυασμό με λοιπές περικοπές όπως η έκπτωση rebate που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ επί των μηνιαίων τιμολογίων, το 5% κλπ, οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης -και ιδίως αυτές της επαρχίας που εξυπηρετούν μικρότερο αριθμό ασθενών έναντι των αστικών κέντρων- είναι καταδικασμένες.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους ιδιοκτήτες:

"Ο κλάδος, παρά την οριακή κατάσταση και την απροθυμία που αντιμετώπισε από το Υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε να μην προχωρήσει -προς το παρόν- σε ομαδική επίσχεση εργασίας. Και αυτό διότι οι κλινικές γνωρίζουν τις μη αναστρέψιμες συνέπειες που μια τέτοια ενέργεια θα προκαλέσει στην υγεία των νεφροπαθών ασθενών. Θα πρέπει συνεπώς, το Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ να μην παραγνωρίζουν αυτές τις συνέπειες, τις οποίες θα προκαλέσουν αν δεν αυξήσουν τον προϋπολογισμό του κλάδου της αιμοκάθαρσης ως οφείλουν".
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ