2019-07-06 10:49:28
Φωτογραφία για Προεκλογικός “καλπασμός” για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του τομέα της Υγείας - Στα 714 εκατ. ευρώ
Αύξηση καταγράφεται και στις ληξιπρόθεσμες του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είχε ένα "σερί μείωσης από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν οι οφειλές είχαν ανέλθει στο 1,28 δισ. ευρώ.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Με χρήματα που οφείλει στους παρόχους της Υγείας και στους ασθενείς, έχει δημιουργηθεί - σε μεγάλο βαθμό - το δημοσιονομικό "μαξιλάρι" ρευστότητας των 33 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν τον περασμένο Μάιο κατά 43%, σε σχέση με τις αρχές του έτους, φτάνοντας τα 714 εκατομμύρια ευρώ, από συνολικές οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 1,68 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από το πρόσφατο δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμούπου δημοσιοποίησε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών.

Από την ανάγνωση των στοιχείων φαίνεται μία αξιόλογη αύξηση των οφειλών του τομέα της Υγείας, η οποία εντείνεται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.


Αύξηση καταγράφεται και στις ληξιπρόθεσμες του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είχε ένα "σερί μείωσης από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν οι οφειλές του είχαν ανέλθει στο 1,28 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η κατάσταση τον Μάιο είχε ως εξής:

Τα δημόσια νοσοκομεία όφειλαν 518 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 479 εκατομμυρίων τον Απρίλιο και 532 εκατομμυρίων τον Μάρτιο. Τον Ιανουάριο του 2019, είχαν ληξιπρόθεσμες ύψους 359 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 44,2%.

Ο ΕΟΠΥΥ εμφάνιζε ληξιπρόθεσμες ύψους 196 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ήταν αισθητά υψηλότερες από εκείνες του Απριλίου (133 εκατομμύρια). Τον Ιανουάριο του 2019, ο ΕΟΠΥΥ είχε οφειλές ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 40% τον περασμένο Μάιο.

Παλαιές

Ενδεικτικό είναι πως στους παρόχους του Οργανισμού υπάρχουν παλαιές οφειλές, μετά το 2006, από ληξιπρόθεσμα του ΕΦΚΑ, που οφείλονται από τους κλάδους Υγείας των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Οι συγκεκριμένες οφειλές αναμένεται να εξοφληθούν έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπεται στον νόμο 4578/18 και ο ΕΦΚΑ θα επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για να γίνει, ωστόσο, η πληρωμή, οι οφειλές υφίστανται υποχρεωτική έκπτωση, η οποία κυμαίνεται από 3,5% μέχρι 45%, ανάλογα με την κατηγορία παρόχου. Αντίθετα, οι οφειλές προς ασφαλισμένους πληρώνονται ως έχουν.

Στα νοσοκομεία, τα μισά χρέη αφορούν φάρμακα και τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικό υλικό. Στο θέμα έχουν αναφερθεί και οι "θεσμοί" κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη χώρα μας, ζητώντας άμεση εξόφληση.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ