2019-07-17 21:21:00
Φωτογραφία για Mειώσεις φόρων: Πώς άκουσαν οι Θεσμοί το σχέδιο Μητσοτάκη
Προβλέψεις - σοκ στον Economist: Xωρίς μεταρρυθμίσεις, τα εισοδήματα θα φτάσουν σε 10

χρόνια εκεί που ήταν το 2009 - Παράθυρο για μείωση πλεονασμάτων με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 7ετούς

Τα μηνύματα που αντάλλαξαν κυβέρνηση και ευρωπαίοι εταίροι χθες και προχθές, στα πρώτα τετ-α-τετ του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και του «κουαρτέτου των θεσμών» στην Αθήνα, ήταν χαρακτηριστικά για τις ανησυχίες των ευρωπαίων, αλλά και για τα περιθώρια συνεννόησης σε αλλαγές των μέτρων λιτότητας:

1. Κλάους Ρέγκλινγκ (Επικεφαλής ESM): «Τους τελευταίους μήνες προκληθηκε ανησυχία γιατί δεν τηρήθηκαν δεσμεύσεις που δόθηκαν στους ευρωπαίους εταίρους». Ωστόσο, όπως λένε από την ελληνική πλευρά, είναι ενθαρρυντικό ότι άκουσαν τρεις φορές τον κ.Ρέγκλινγκ να κάνει αναφορές σε «μειώσεις φόρων» και «Ανάπτυξη» στην ομιλία του, επισημαίνοντας ότι ούτε μία φορά δεν έθεσε θέμα μείωσης του αφορολογήτου, ως μέσου για διεύρυνση της φορολογικής βάσης.


2. Ντέκλαν Κοστέλο (απεσταλμένος Κομισιόν, λίγο μετά την κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα): «Ο κίνδυνος είναι και η νέα κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, να εκτροχιαστούν πολιτικές (…) Μας ικανοποιούν αυτά που ακούσαμε από την νέα κυβέρνηση (…) Θέλει να εφαρμόσει τα υπεσχημένα αλλά ο κίνδυνος εκτροχιασμού είναι χαμηλός».

3. Νικολά Τζιαμαριόλι (απεσταλμένος ESM): «επικίνδυνη η αντιστροφή μεταρρυθμίσεων από την προηγούμενη κυβέρνηση (…) πολύ θετική η προοπτική της νέας κυβέρνησης, αλλά οι προηγούμενες δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, σε συνεργασία με τους θεσμούς».

4. Πήτερ Ντόλμαν (απεσταλμένος ΔΝΤ): «υπήρχε οπισθοδρόμηση τους τελευταίους μήνες στην δημοσιονομική πολιτική (…) Οι προοπτικές έίναι καλύτερες μετά την πτώση των επιτοκίων (…) αλλά οι Έλληνες δεν βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει. Η Ανεργία παραμένει απαράδεκτα υψηλή, οι Ελληνες πληρώνουν υπερβολικά πολλά, θα χρειάζονταν 10 χρόνια για να γυρίσει το εισόδημά τους εκεί που ήταν (…) χρειάζεται καλύτερο μείγμα πολιτικής με χαμηλότερους φόρους και υψηλότερες επενδύσεις, με μέτρα στήριξης των ασθενεστέρων για να μπορούν να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ