2019-07-19 13:16:50
Φωτογραφία για Ανενεργή η συμφωνία για την ηπατίτιδα χωρίς την υπογραφή του Υπουργού
Το φετινό budget θα είναι μεταξύ 30-40 εκατ. ευρώ. 'Αγνωστο παραμένει πόσες εταιρείες θα υπογράψουν την συμφωνία.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET

"Ο χρόνος που περνά χωρίς τελεσίδικες λύσεις είναι εις βάρος της υγείας, των ασθενών, της δαπάνης και όλων των εμπλεκομένων στην προσφορά του κοινωνικού αγαθού παρόχων. Αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό από τους αρμοδίους. Δεν έχει υπάρξει τουλάχιστον μέχρι τώρα κάποιος αρμόδιος που να κάνει με την παρουσία του και τις αποφάσεις του αισθητά θετική διαφορά από τους προηγούμενους."

Λόγια που ανήκουν σε παράγοντες από τον χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι μας ανέφεραν ότι ενώ όλοι οι κυβερνώντες μιλούν για εξορθολογισμό της δαπάνης και ορθή κατανομή των πόρων με βάση και τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, αρνούνται να θέσουν τις σωστές προτεραιότητες στο χρονοδιάγραμμά τους ξεκινώντας καταρχήν από αυτά που παρέλαβαν ημιτελή ή ένα βήμα πριν το κλείσιμο της οριστικής συμφωνίας.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της ηπατίτιδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μολονότι υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία μεταξύ της προηγούμενης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης και των εταιρειών που συμμετείχαν στις συζητήσεις αυτή παραμένει ημιτελής καθώς το πρακτικό της συμφωνίας δεν έχει την τελική υπογραφή των εμπλεκομένων μερών και βεβαίως την βούλα του Υπουργού Υγείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ οι εταιρείες είναι στο περίμενε για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την ηπατίτιδα, η σχετική δαπάνη έχει ξεφύγει τελείως . Ετσι εξηγείται και η φετινή εκτίμηση εκπροσώπων από τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας για clawback ύψους 750 εκατ. ευρώ από 570 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Το φετινό budget για την ηπατίτιδα εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 30-40 εκατ. ευρώ, κάτι λιγότερο από πέρυσι, ενώ ερωτηματικό παραμένει πόσες τελικά εταιρείες θα υπογράψουν τη συμφωνία, αν θα είναι δηλαδή 2 ή τρεις. Πέρυσι ήταν τρεις.

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται η αντιμετώπιση του προσυμφωνημένου κειμένου της διαπραγμάτευσης από τους νυν κυβερνώντες, καθώς και η αντίδραση των εμπλεκομένων εταιρειών μπροστά σε ένα ενδεχόμενο να παραταθούν -από τους νυν- οι διαπραγματεύσεις για την οριστική συμφωνία. Μάλλον εκτιμάται ότι θα είναι εκρηκτική καθώς με τους πρώην κράτησαν 4 μήνες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ