2019-08-01 08:41:26
Φωτογραφία για Ξεκινά διάλογος για τον έλεγχο δαπανών στην αγορά φαρμάκου
ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - kathimerini.gr

Αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού για τη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και μέτρα ελέγχου της υπέρβασής του, ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη κατά τη πρώτη συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Χθες, οι κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης είχαν διαδοχικές σύντομες συναντήσεις «γνωριμίας» με φορείς που δραστηριοποιούνται γενικά στον χώρο της υγείας, μεταξύ των οποίων ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας. Οι εκπρόσωποι του κλάδου του φαρμάκου έθεσαν το θέμα των υποχρεωτικών επιστροφών που επιβάλλονται στη φαρμακοβιομηχανία μέσω των μηχανισμών του rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού), και οι οποίες βαίνουν αυξανόμενες και αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το clawback για το 2019 εκτιμάται ότι θα φτάσει –ίσως και ξεπεράσει– τα 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρυσι άγγιξε τα 600 εκατομμύρια ευρώ και το 2012 ήταν 79 εκατομμύρια ευρώ.


Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων τόνισαν ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού –υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια στο 1,94 δισ. ευρώ– , ενώ η υπέρβασή της είναι εκτός ελέγχου.

Οι κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης εξέφρασαν την πρόθεσή τους να υπάρξουν μέτρα ελέγχου της δαπάνης, ενώ διεμήνυσαν ότι από την πλευρά του υπουργείου δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν. Και από τις δύο πλευρές συμφωνήθηκε να υπάρξουν σύντομα νέες συναντήσεις για να συζητηθούν αναλυτικά πρωτοβουλίες που πρέπει να αναπτυχθούν για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.

Yπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα του νέου συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, βάσει του οποίου είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων, η οποία όμως αναβλήθηκε λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, καθώς προέβλεπε αυξήσεις σε πολλά σκευάσματα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ξημέρωσε ο Αύγουστος …
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ξημέρωσε ο Αύγουστος …
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ