2019-08-06 10:30:43
Φωτογραφία για Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για ‘καταστροφή’ των τζαμιών της Κω
Για «καταστροφή» και κλείσιμο των μουσουλμανικών νεκροταφείων και των τζαμιών κατηγορεί την Ελλάδα τουρκική πολιτισμική οργάνωση που με προκλητικό τρόπο κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» στην Κω.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, o Σύνδεσμος τουρκικού πολιτισμού Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου με ανακοίνωσή του καλεί την Ελλάδα να σεβαστεί τα θρησκευτικά δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στην Κω,λίγο πριν την έναρξη της μουσουλμανικής γιορτής Eid-al Adha.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Μουσταφά Καϊμακτσί με γραπτή του δήλωση αναφέρει πως το Αλγερινό τζαμί Γαζή Χασάν Πασά (Λότζιας) δεν έχει ακόμα επισκευαστεί από τον σεισμό του 2017 που προκάλεσε ζημιές στο κτήριο.

Να σημειωθεί πως ο εν λόγω σύλλογος, ιδρύθηκε από Τούρκους που μετακόμισαν στην Σμύρνη από την Ρόδο και την Κω.

Ο Καϊμακτσί υποστηρίζει πως και τα καταστήματα γύρω από το τζαμί, τα οποία ανήκουν στο Μουσουλμανικό Ιδρυμα Διαχείρισης Ακινήτων έχουν επίσης υποστεί ζημιές.


Επιπλέον τόνισε πως ένα άλλο τζαμί στο χωριό Πλατάνι υπέστη ζημιές από τον σεισμό. Ωστόσο, η αναστήλωσή του απαγορεύτηκε από τις τοπικές αρχές με αποτέλεσμα οι περίπου 1.800 Μουσουλμάνοι κάτοικοι του χωριού να χρησιμοποιούν την αυλή του τζαμιού για τις προσευχές τους.

«Τα Τζαμιά, οι τάφοι και τα νεκροταφεία της Κω είναι παραμελημένα σε σημείο καταστροφής», τόνισε.

Αν και οι μουσουλμανικοί τόποι λατρείας στην Κω είναι υπό το Μουσουλμανικό Ίδρυμα Διαχείρισης Ακινήτων, οι «Ελληνες οδήγησαν τα ιδρύματα σε χρεωκοπία», σύμφωνα με τον Καϊμακτσί που πρόσθεσε πως «η Αθήνα ώθησε τα ιδρύματα να πουλήσουν την περιουσία τους παρά τις διεθνείς συμφωνίες».

Ο Καϊμακτσί είπε επίσης πως τα 34 στρέμματα γης που ανήκουν στο μουσουλμανικό ίδρυμα πουλήθηκαν σε τουριστική εταιρία πολύ πιο χαμηλά από την αληθινή αξία του.

Παρομοίως, περισσότερα από 70 οικόπεδα, επίσης μουσουλμανικής ιδιοκτησίας, πουλήθηκαν σε δήμους.

«Ζητάμε από την Ελλάδα να τερματίσει τις πολιτικές της αφομοίωσης του τουρκικού πληθυσμού στα νησιά και να σεβαστεί τα θρησκευτικά δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας».

Σύμφωνα με το Anadolu στη Ρόδο και στην Κω ζουν 6.000 Μουσουλμάνοι.

Επιμέλεια: Γιάννης Κατσαρός
rp.news
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ