2019-08-06 21:26:22
Φωτογραφία για Υπήρχε πέτρινο τοξωτό γεφύρι μέσα στα Γρεβενά? (Φωτογραφίες)
Στα ίχνη του γεφυριού της Πάσαινας ή του Κουρμπέτα στην πόλη των Γρεβενών!

Άλλη μια πολύτιμη ένδειξη για πέτρινο τοξωτό γεφύρι και μάλιστα μέσα στην πόλη των Γρεβενών!

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι πρόσφατες, κάτω από τη γέφυρα των ΚΤΕΛ και δείχνουν την αρχή πέτρινης καμάρας.

Υπάρχει αναφορά για πέτρινο γεφύρι σε αυτό το σημείο, στο βιβλίο "Σελίδες Ιστορίας των Γρεβενών - β' τόμος" του κ. Απόστολου Παπαδημητρίου: "Το γεφύρι εντός των Γρεβενών (γέφυρα του Κουρμπέτα) ήταν κατασκευή 18ου αι.".

Ακόμη το αναφέρει ο Ιωάννης Λαμπρίδης (1880): "ΕΙΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΛΑΧ ΥΠΑΓΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΕΦΥΡΑ, ΗΝ ΕΚΤΙΣΕΝ Ο ΕΞ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΟΣ ΚΟΥΡΜΠΕΤΑΣ"

Αλλά και ο ο Νικόλαος Σχινάς στις ''Οδοιπορικές σημειώσεις της Μακεδονίας'' του 1886 αναφέρει ότι τα Γρεβενά με το Βαρόσι συνδέονταν με λίθινη γέφυρα.

Επίσης, στην εργασία "Τα λίθινα γεφύρια στο Νομό Γρεβενών", Ευθύμιος Παπαθεοδώρου, ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2006, αναφέρονται τα εξής:


"Στην περιοχή Γρεβενών υπήρχαν στο παρελθόν κι’ άλλα πέτρινα γεφύρια, τα οποία σήμερα έχουν καταστραφεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεφύρι μέσα στην πόλη των Γρεβενών, πάνω στο Γρεβενίτικο ποταμό, το οποίο μνημονεύεται από παλιότερους περιηγητές. Ο Αραβαντινός στη Χρονογραφία της Ηπείρου το αναφέρει ως γεφύρι της Πάσαινας, χτισμένο το 1732 από τη σύζυγο του Σουλεϊμάν πασά των Ιωαννίνων, Αϊσέ. Ίχνη αυτού του γεφυριού εντοπίστηκαν κατά την εκσκαφή για την κατασκευή του κεντρικού αγωγού ομβρίων υδάτων, έργο της Δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Γρεβενών (ΔΕΥΑΓ), επί της οδού 13ης Οκτωβρίου, την Άνοιξη του 2004."

Το γεφύρι στη θέση αυτή ένωνε τα Γρεβενά με το Βαρόσι και στις αρχές του 20ου αιώνα είχε καταρρεύσει και είχε αντικατασταθεί με ξύλινη γέφυρα.

Μήπως έχει κάποιος περισσότερες πληροφορίες; Αν ναι, ας επικοινωνήσει μαζί μας στο [email protected]

Φωτογραφίες

Δείτε και εδώ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ