2019-08-11 12:29:54
Φωτογραφία για Η ψεύτικη επιστολή του Einstein στην κόρη του για την «παγκόσμια δύναμη της αγάπης»
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και σε πλήθος ιστολογίων, μια επιστολή την οποία υποτίθεται πως έγραψε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στην κόρη του Lieserl σχετικά με την «παγκόσμια δύναμη της αγάπης». Η επιστολή ωστόσο είναι πλαστή.

Ορισμένες εκ των πολλών σελίδων που έχουν αναπαράγει τον ισχυρισμό είναι οι εξής: dinfo, awakengr, diaforetiko

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε μια επιστολή την οποία εμπιστεύτηκε στη κόρη του, Lieserl, κάνει αναφορά στην «παγκόσμια δύναμη της αγάπης» μέσα από ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό κείμενο. Το εν λόγω κείμενο είναι το εξής:

«Όταν πρότεινα τη θεωρία της σχετικότητας, ελάχιστοι με κατάλαβαν, και αυτό που θα αποκαλύψω τώρα θα συγκρουστεί με την παρανόηση και την προκατάληψη του κόσμου. Σου ζητώ να φυλάξεις τα γράμματα για όσο διάστημα χρειαστεί, χρόνια, δεκαετίες, έως ότου η κοινωνία είναι αρκετά προηγμένη για να δεχτεί αυτό που θα εξηγήσω παρακάτω.


Υπάρχει μια εξαιρετικά ισχυρή δύναμη που, μέχρι σήμερα, η επιστήμη δεν έχει βρει επίσημη εξήγηση για αυτήν. Είναι μια δύναμη που περιλαμβάνει και διέπει όλους, είναι πίσω από κάθε φαινόμενο που λειτουργεί στο σύμπαν και δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί από εμάς. Αυτή η παγκόσμια δύναμη είναι η ΑΓΑΠΗ. Όταν οι επιστήμονες ερεύνησαν για μια ενοποιημένη θεωρία του σύμπαντος ξέχασαν την πιο ισχυρή αόρατη δύναμη. Η αγάπη είναι φως, που φωτίζει αυτούς που δίνουν και λαμβάνουν. Η αγάπη είναι βαρύτητα, επειδή κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται έλξη για άλλους. Η αγάπη είναι δύναμη, διότι πολλαπλασιάζει το καλύτερο που έχουμε, και επιτρέπει στην ανθρωπότητα να μην σβήσει στον τυφλό εγωισμό της. Η Αγάπη ξεδιπλώνει και αποκαλύπτει. Για την αγάπη ζούμε και πεθαίνουμε. Αγάπη είναι ο Θεός και Θεός είναι η Αγάπη.

Η δύναμη αυτή εξηγεί τα πάντα και δίνει νόημα στη ζωή. Αυτή είναι η μεταβλητή που έχουμε αγνοήσει για πολύ καιρό, ίσως γιατί φοβόμαστε την αγάπη, γιατί είναι η μόνη ενέργεια στο σύμπαν που ο άνθρωπος δεν έχει μάθει να οδηγεί κατά βούληση. Για να δώσω ορατότητα στην αγάπη, έκανα μια απλή αντικατάσταση στην πιο διάσημη εξίσωση μου. Αν αντί για E = mc2, δεχθούμε ότι η ενέργεια για να θεραπεύσει τον κόσμο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αγάπη όταν πολλαπλασιάζεται με την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αγάπη είναι η πιο ισχυρή δύναμη που υπάρχει, διότι δεν έχει όρια.

Μετά την αποτυχία της ανθρωπότητας στη χρήση και τον έλεγχο των άλλων δυνάμεων του σύμπαντος, που έχουν στραφεί εναντίον μας, είναι επιτακτική ανάγκη να τραφούμε με ένα άλλο είδος ενέργειας … Αν θέλουμε το είδος μας να επιβιώσει, αν θέλουμε να βρούμε το νόημα της ζωής, αν θέλουμε να σώσουμε τον κόσμο και κάθε ον με αισθήσεις που κατοικεί σε αυτόν , η αγάπη είναι η μία και μοναδική απάντηση. Ίσως δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να κάνουμε μια βόμβα αγάπης, μια συσκευή αρκετά ισχυρή ώστε να καταστρέψει εντελώς το μίσος, τον εγωισμό και την απληστία που καταστρέφουν τον πλανήτη. Ωστόσο, κάθε άτομο φέρει μέσα του μια μικρή αλλά ισχυρή γεννήτρια αγάπης της οποίας η ενέργεια περιμένει να απελευθερωθεί.

Όταν μάθουμε να δίνουμε και να λαμβάνουμε αυτή την παγκόσμια ενέργεια, αγαπητή Lieserl, θα έχουμε επιβεβαιώσει ότι η αγάπη κατακτά τα πάντα, είναι σε θέση να ξεπεράσει τα πάντα, γιατί η αγάπη είναι η πεμπτουσία της ζωής. Με λυπεί βαθύτατα που δεν μπόρεσα να εκφράσω ό, τι έχω στην καρδιά μου, που χτυπά για σένα μια ζωή. Ίσως είναι πολύ αργά για να ζητήσω συγγνώμη, αλλά καθώς ο χρόνος είναι σχετικός, πρέπει να σου πω ότι σ αγαπώ και πως χάρη σε εσένα έφτασα στην τελική απάντηση!

Ο πατέρας σου,

Άλμπερτ Αϊνστάιν»

Ο ισχυρισμός ότι αυτά τα λόγια γράφτηκαν από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον πιο δημοφιλή ίσως επιστήμονα του 20ού αιώνα, ενίσχυσαν την απήχηση του κειμένου, γεγονός που οδήγησε στην εκτεταμένη αναδημοσίευση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσωπικά ιστολόγια.

Μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο καταφέραμε να βρούμε ουκ ολίγες αναφορές στο συγκεκριμένο κείμενο από διάφορες σελίδες, ωστόσο καμία αναφορά από επίσημο φορέα, δηλαδή μουσείο ή πανεπιστημιακό ίδρυμα το οποίο να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα της επιστολής. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης το γεγονός ότι δεν εντοπίσαμε δημοσιεύσεις – σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή – πριν από τον Απρίλιο του 2015, όπου ξεκινά η εμφάνιση κι η διάδοσή της στο διαδίκτυο.

Το ύφος της επιστολής δεν φαίνεται να ταιριάζει με το ύφος άλλων γραπτών του Αϊνστάιν και κυρίως με οποιαδήποτε προϋπάρχουσα αλληλογραφία του.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς η Lieserl, η κόρη του Αϊνστάιν, δώρισε 1.400 από τις επιστολές του, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο, με εντολή να μην δημοσιεύσουν το περιεχόμενό τους, παρά μόνο δύο δεκαετίες μετά το θάνατό του (αυτή η επιστολή σχετικά με την «παγκόσμια δύναμη της αγάπης» υποτίθεται ότι ήταν μία από αυτές).

Η ίδια η Lieserl μπορεί να μην είναι η πιο αξιόπιστη πηγή ωστόσο, δεδομένου του ότι ελάχιστα είναι γνωστά γι’ αυτή. Στην πραγματικότητα, η ύπαρξή της ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στους βιογράφους του Αϊνστάιν μέχρι το 1986, όταν σε μια παρτίδα επιστολών από το 1897 ως το 1903, μεταξύ του Αϊνστάιν και της πρώτης του συζύγου, Mileva Maric, βρέθηκε από την εγγονή του Evelyn αναφορά του ίδιου στην Lieserl. Αυτά τα γράμματα συγκεντρώθηκαν κι εκδόθηκαν, το 1992, σε ένα βιβλίο με τίτλο «Τα γράμματα της αγάπης».

Το 1999 στο βιβλίο του με τίτλο «Η κόρη του Einstein: Η αναζήτηση για την Lieserl», ο Michele Zackheim υποστήριξε ότι η Lieserl γεννήθηκε με νοητική υστέρηση και πέθανε από οστρακιά το 1903, σε ηλικία μόλις δύο ετών. Η Lieserl αναφέρεται για τελευταία φορά, σε μια επιστολή του Αϊνστάιν προς τη Μιλέβα, στις 19 Σεπτεμβρίου 1903.

Άλλοι βιογράφοι του, ωστόσο, υποστήριξαν ότι δόθηκε, λόγω οικονομικών δυσχερειών, για υιοθεσία κάπου στη Βουδαπέστη και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της.

Ένας άλλος ερευνητής, ο Robert Schulmann, ισχυρίζεται ότι η Lieserl (που ήταν τυφλή από την παιδική της ηλικία) υιοθετήθηκε από την Helene Savíc, στενή φίλης της Mileva, και έζησε ως τη δεκαετία του ’90 με το όνομα Zorka Savíc. Όμως ο ίδιος ο εγγονός της Helene Savíc, Milan Popovíc, αντέκρουσε τον παραπάνω ισχυρισμό στο βιβλίο του το 2003 («Στη σκιά του Άλμπερτ: Η ζωή και τα γράμματα της Mileva Maric – Αϊνστάιν, της πρώτης του γυναίκας), καταλήγοντας κι αυτός στο συμπέρασμα ότι η Lieserl πέθανε από οστρακιά το 1903).O Hans Albert, πρώτος γιος του Αϊνστάιν, γεννήθηκε το 1904, ενώ ο δεύτερος Eduard το 1910

Η αναζήτησή μας στα ηλεκτρονικά αρχεία του Εβραϊκού Πανεπιστημίου (όπου βρίσκονται online ψηφιοποιημένα αρχεία του Αϊνστάιν ) και των συλλεχθέντων εγγράφων του ιδίου, δεν μας έδωσε κανένα αποτέλεσμα (αναζητώντας λέξεις και συνδυασμούς και στα αγγλικά και στα γερμανικά).

Σχετικά με τα αρχεία

Τα ονόμασαν «Νεκρά Θάλασσα της φυσικής». Από το 1986, το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον (Princeton University Press) και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, στο οποίο ο Αϊνστάιν κληροδότησε τα πνευματικά δικαιώματα, κάνουν μια τεράστια προσπάθεια να ψηφιοποιήσουν τα άπαντα του, που ξεπερνάνε τα 88.000 έγγραφα (επιστολές, αναφορές, έγγραφα, κάρτες, τετράδια και ημερολόγια). Εκεί βρίσκονται στοιχεία και πληροφορίες από τους γάμους και τα παιδιά του μέχρι την διάσημη εξίσωση E = mc2.

Τα αρχεία εμφανίζονται στη γλώσσα του πρωτοτύπου με σχόλια στα αγγλικά. Επιπλέον, ο αναγνώστης μπορεί να μεταβαίνει στην αγγλική μετάφραση των περισσότερων εγγράφων. Κάνοντας κλικ στο μοναδικό αρχειακό αναγνωριστικό αριθμό κάτω από κάθε κείμενο, οι αναγνώστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αρχειακό ιστορικό κάθε δημοσιευμένου έγγραφου (σε ορισμένες περιπτώσεις θα βρείτε ακόμη και το ψηφιοποιημένο χειρόγραφο). Περίπου 7.000 σελίδες οδηγούν σε 2.900 έγγραφα που έχουν ψηφιοποιηθεί μέχρι σήμερα. [πηγή]

Στη πραγματικότητα οι επιστολές της οικογένειας φαίνεται πως δωρήθηκαν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο από τη Margot Einstein, η οποία ήταν η θετή κόρη του Άλμπερτ Αϊνστάιν (κόρη της άλλης γυναίκας του, Elsa Löwenthal). Πολλές από αυτές τις επιστολές δημοσιεύτηκαν στον Τόμο 10 των Συλλογών του Άλμπερτ Αϊνστάιν το 2006 και σε επόμενους τόμους, με χρονολογική σειρά.

Τέλος να σημειώσουμε ότι η αναφορά στην περίφημη εξίσωση E = mc 2 δεν ταιριάζει χρονικά. Η πρώτη φορά που ο Αϊνστάιν διατύπωσε την ισότητα αυτή, στη συγκεκριμένη μορφή, ήταν πολλά χρόνια αργότερα από την υποτιθέμενη επιστολή.

Συγκεκριμένα η εξίσωση E = mc2 εμφανίστηκε σ΄αυτή ακριβώς τη μορφή, μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Η πρώτη δημοσίευση ήταν στο περιοδικό Science illustrated. [πηγή]

Ενώ λίγους μήνες μετά τη βλέπουμε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time της 1ης Ιουλίου 1946. Στo εξώφυλλο βλέπουμε τον Αϊνστάιν (στα 66 του τότε) κι ένα μανιτάρι από δοκιμή ατομικής βόμβας και πάνω εκεί ήταν γραμμένη η εξίσωση. [πηγή]

Επομένως, με βάση όλα τα στοιχεία που παραθέσαμε, καταλήγουμε στο ότι η εν λόγω επιστολή του Αϊνστάιν προς την κόρη του είναι πλαστή.

https://www.ellinikahoaxes.gr/2019/08/09/einstein-letter-love/ του Γ. Γιώτη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ