2019-08-13 10:36:08
Φωτογραφία για Κερδίζει έδαφος η Τηλεϊατρική, επενδύονται 1,5 εκατ. ευρώ
.Τριπλασιάστηκαν πέρυσι τα ραντεβού που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τηλεϊατρικής το οποίο εφαρμόζεται στη 2η ΥΠΕ.

Από Γιώργος Σακκάς - Healthmag.gr

Σε «εμβρυακό» επίπεδο εξακολουθεί να βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στα προγράμματα τηλεϊατρικής, με τη 2η ΥΠΕ πάντως να προσπαθεί να καλλιεργήσει την εν λόγω διαδικασία για άσκηση ιατρικής εξ αποστάσεως. Σημειώνεται ότι λόγω της γεωγραφικής κάλυψης της, η 2η ΥΠΕ είναι και η μόνη που αναπτύσσει τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσω δημόσιων δομών που περιλαμβάνει το Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η ΥΠΕ μέσω ΕΣΠΑ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της ΥΠΕ για το 2018, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1205 τηλεραντεβού, ήτοι 805 περισσότερα από το 2017=. Μπορεί βέβαια η ποσοστιαία μεταβολή να είναι ιδιαίτερα μεγάλη, όμως σε απόλυτο νούμερο τα τηλεραντεβού δείχνουν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο επέκτασης.


Επίσης το 2018 πραγματοποιήθηκαν 68 διαλέξεις μέσω του ΕΔιΤ από ιατρούς του Γ.Ν. Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων», του Π.Γ.Ν. «Αττικόν», του ΨΝΑ, του Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο» και του Γ.Α.Ν. Πειραιά «Μεταξά», 28 περισσότερες από το 2017. Όπως μπορούμε επίσης διαπιστώνεται με βάση τα στοιχεία της ΥΠΕ, σε σχέση με το 2017, υπάρχει συμμετοχή από περισσότερα Νοσοκομεία, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχή διείσδυση του ΕΔιΤ στην ιατρική κοινότητα και την αυξανόμενη αποδοχή του. Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τις διαλέξεις παρακολούθησαν εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας που βρίσκονταν σε νησιωτικούς σταθμούς τηλεϊατρικής .

Ακόμη σύμφωνα με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ το 2018 πραγματοποιήθηκαν δύο δράσεις που στόχευαν στην ενημέρωση πληθυσμού χωρίς ιατρική παιδεία:

– Εκπαίδευση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και Κυθήρων. Η 2η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τη Δ/νση πρωτοβά΄θμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τα στελέχη της Παιδοπνευμονολογικής, Παιδοαλλεργιολογικής και Παιδονευρολογικής Μονάδας της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ.Ν. Αττικόν οργάνωσε και συντόνισε την υλοποίηση δράσης ενημέρωσης εκπαιδευτικών με θέμα «Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στην Αντιμετώπιση Οξέων Αναπνευστικών, Αλλεργικών και Νευρολογικών Καταστάσεων στο Χώρο του Σχολείου». Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις 10 και 11 Μαΐου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί προσήλθαν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες στους κατά τόπους σταθμούς τηλεϊατρικής, όπου και παρακολούθησαν τη σχετική ενημέρωση. Συμμετείχαν περισσότεροι από 110 εκπαιδευτικοί από 15 νησιά.

– Ενημέρωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και Κυθήρων. Η 2η ΥΠΕ, σε συνεργασία με τη Δ/νση πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και το Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας οργάνωσε και συντόνισε την υλοποίηση δράσης ενημέρωσης εκπαιδευτικών με θέμα «Ευαισθητοποίηση στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων». Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης την 1η και 29η Νοεμβρίου 2018. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί προσήλθαν συγκεκριμένες ημέρες και ώρες στους κατά τόπους σταθμούς τηλεϊατρικής, όπου και παρακολούθησαν τη σχετική ενημέρωση.

Όσον αφορά στις επενδύσεις το Τμήμα Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας της 2ης ΥΠΕ έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ και υλοποιεί δύο επενδυτικά προγράμματα τηλεϊατρικής. Στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου την « Επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) – Τμήμα 2ης ΥΠΕ σε νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με έμφαση στην άρση της υγειονομικής απομόνωσης των μικρών νησιών» προϋπολογισμού 499.750 ευρώ και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου την «Επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔιΤ) στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίο» 999.400 ευρώ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ