2019-08-13 17:24:44
Φωτογραφία για Πύρινη «λαίλαπα» στην Εύβοια - Εκκενώνεται και τρίτο χωριό
Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα οι καπνοί να έχουν φτάσει μέχρι την Αττική. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλου, τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, προς το μέρος των οποίων κατευθύνεται η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύ πυκνός καπνός που κάνει αφόρητη την κατάσταση.

Παράλληλα, εκκενώνεται και τρίτο χωριό. Πρόκειται για το χωριό Σταυρός, όπου από το πρωί είχε δοθεί εντολή για ετοιμότητα των κατοίκων, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δόθηκε, πριν από λίγο, εντολή για εκκένωση του χωριού και ήδη έχουν μεταβεί στο σημείο λεωφορεία της Αστυνομίας για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων που παραμένουν ακόμα εκεί.


Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΜΠΕ οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι οδηγήθηκαν με λεωφορεία του Δήμου και του στρατού σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά. Όπως τόνισε ο ίδιος η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια. Μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Η πυρκαγιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής, και η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική. Ο καπνός και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνει το έργο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, που δεν μπορούν να πλησιάσουν πολύ κοντά στις εστίες. Παρ' όλα αυτά οι πιλότοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το έργο τους. Στα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ από το πρωί μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ