2019-08-17 09:00:30
Φωτογραφία για H διεθνής κρίση έφτασε στην Ελλάδα - Οι αντοχές και οι κίνδυνοι
Της Δήμητρας Καδδά

Οι τριγμοί από το εξωτερικό έφτασαν στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο. "Καθρεφτίζονται" στα επίσημα στοιχεία όχι μόνο για τον αποπληθωρισμό που εγκαταστάθηκε στην εθνική οικονομία αλλά και για τους τριγμούς που φανερώνονται στο εμπορικό ισοζύγιο, στις τουριστικές ροές της χώρας, την επενδυτική στασιμότητα, την πτώση στον τζίρο λιανικών πωλήσεων και την επιβράδυνση της ανόδου της βιομηχανικής παραγωγής.

Το θετικό είναι ότι το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο βελτιώθηκε με ταχύτατο ρυθμό: στις 105,3 μονάδες, δείχνοντας ότι ψυχολογικά κάτι έχει αλλάξει.Και η οικονομία συνεχίζει να έχει αντοχές, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία για την ανοδική πορεία των φορολογικών εσόδων το 7μήνο.

Το ζήτημα είναι, αναφέρουν οικονομολόγοι και αναλυτές, αν αυτή η ευκαιρία της αλλαγής κλίματος θα μπορέσει να αξιοποιηθεί πλήρως, μέσα από τις εμπροσθοβαρείς δράσεις τόνωσης της ελληνικής οικονομίας και αγοράς που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση. Και τούτο ούτως ώστε να καλυφθεί –έστω και ετεροχρονισμένα– η χώρα από τους τριγμούς της εξωγενούς κρίσης η οποία... έρχεται και μέσα από πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα θωράκιζαν την οικονομία αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.


Τα καμπανάκια

Οι πιέσεις στις οικονομίες της Ε.Ε. φαίνονται από τα τελευταία στοιχεία για το ΑΕΠ του Β Τριμήνου που ανακοίνωσε η Eurostat (σ.σ. οι ανάλογες εκτιμήσεις για Ελλάδα, αναμένονται τον Σεπτέμβριο). Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στο 1,1% ανά την Ευρωζώνη με την Γερμανία να περιορίζεται σε ρυθμό 0,4% (-0,1% μεταβολή από το προηγούμενο τρίμηνο), και με μηδενική άνοδο του ΑΕΠ στην Ιταλία που ταλανίζεται και από πολιτική αστάθεια.

Οι τριγμοί συνεχίζονται ανά την Ευρώπη. Αποτυπώνονται στην έντονη διακύμανση των αγορών, αλλά και από τον πρόδρομο δείκτη οικονομικού κλίματος που υποχώρησε τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη κατά 0,6 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 102,7 μονάδες.

Η ευκαιρία

Στην Ελλάδα, τον ίδιο μήνα, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος έφτασε στις 105,3 μονάδες από 101,0 μονάδες τον Ιούνιο. Ο λόγος για μια επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008 και διαχέεται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς ανεξαιρέτως (Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες και Κατασκευές). Αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών περίπου.

Ο αρνητικός απολογισμός 1ου εξαμήνου

Ωστόσο, ο "απολογισμός" του 1ου εξαμήνου στην οικονομία είναι αρνητικός.

Οι πιέσεις επιβεβαιώθηκαν προ ημερών και μέσα από την απολογιστική έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει οριακή επιδείνωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ο πληθωρισμός παρουσίασε σημαντική μείωση τον Ιούνιο. "Η κάμψη αυτή του πληθωρισμού δείχνει πιθανή επιβράδυνση στη δυναμικότητα της ελληνικής οικονομίας" αναφέρεται.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας, που πηγάζει από την όξυνση της εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τις συνεπακόλουθες αναταράξεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των ρυθμών μεγέθυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και από το ενδεχόμενο μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δείκτες

Οι πιέσεις αποτυπώνονται όμως και στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ:

- Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2018, παρουσίασε αύξηση μόνο κατά 0,3% έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε έναν χρόνο πριν. Γενικότερα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταδιακή επιβράδυνση.

- Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανεμπόριο κατά τον μήνα Μάιο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2018, παρουσίασε μείωση 2,0% και σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019, μείωση 4,8%. Σε όρους όγκου η μείωση ήταν 2,4%.

- Τον Ιούλιο η Ελλάδα για 2ο συνεχή μήνα παρέμεινε σε κατάσταση αποπληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 0,3% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν μηδενικός. Ο λόγος για μία κατάσταση στην οποία είχε να βρεθεί η ελληνική οικονομία και αγορά από το 2016.

- Η επιβράδυνση των τιμών λάμβανε χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ζήτημα είναι όμως ότι εδώ και μήνες η Ελλάδα είναι το κράτος με τη χαμηλότερη άνοδο τιμών ανά την Ε.Ε. Και τούτο έχει επιπτώσεις και στη μελλοντική τάση για κατανάλωση, παραγωγή, αλλά και ανάπτυξη.

- Η πορεία του εμπορικού ελλείμματος της χώρας κατά το πρώτο 6μηνο του έτους (άνοδος 8,8%) δείχνει τις πιέσεις που εντείνονται. Ισχυρή άνοδος των εισαγωγών, αλλά και πιο αργή πλέον άνοδος των εξαγωγών δείχνει ότι η οικονομία δεν θωρακίστηκε αρκετά για την κρίση ζήτησης που έχει αρχίζει να εμφανίζεται ανά την Ε.Ε. Επιπλέον τα στοιχεία της ΤτΕ για το 5μηνο του 2019 αποκαλύπτουν και 2 ακόμη παράγοντες. Καταγράφεται στασιμότητα στη ροή των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και πιο αργή άνοδο των τουριστικών εισπράξεων.

Τα στοιχεία της Eurostat που συγκρίνουν τις επιδόσεις ανά κράτος και δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει διευρύνει το έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο στα 11 δις ευρώ στο 6μηνο του 3019 από 10,1 δις ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο λόγος για ένα έλλειμμα σε αξία που παραμένει το 3ο μεγαλύτερο ανά την ΕΕ (μετά την Γαλλία και την Ισπανία, δηλαδή 2 κράτη με πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά οικονομίες....).
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ