2019-09-02 09:11:51
Φωτογραφία για Νέες συσκέψεις για το clawback στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα! Όλες οι πληροφορίες
Της Μαρίας Γλένη

HR 

Νέες συσκέψεις ετοιμάζει η ιατρική κοινότητα για να σχεδιαστούν εκ νέου οι κινήσεις που θα ακολουθηθούν σχετικά με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές ( clawback και rebate) που επιβάλλεται σε εργαστηριακούς γιατρούς σε διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα μειώνοντας ακόμη και κατά 70% τα εισοδήματά τους.

Ήδη την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Συντονιστικό όργανο που έχει δημιουργηθεί για τους εργαστηριακούς γιατρούς, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα κέντρα.

Το ζήτημα που αναμένεται να τεθεί είναι να γίνουν εκ νέου επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ ώστε να επιτευχθεί ένας εξορθολογισμός των υποχρεωτικών επιστροφών όταν ξεπερνιέται ο προϋπολογισμός (clawback) αλλά και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) που επιβάλλονται.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου αναμένεται να παρουσιάσουν ένα νέο σχέδιο στο υπουργείο Υγείας ώστε να μην κινδυνέψουν με λουκέτο ειδικά τα μικρά εργαστήρια και τα ιατρεία, που δεν αντέχουν οικονομικά να καταβάλουν ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους.


Ταυτόχρονα θα ζητήσουν αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να καλύπτεται ο πληθυσμός και να μην απαιτείται «τη νύφη» να την πληρώνουν πάντα οι επαγγελματίες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, το clawback αναμένεται να φθάσει για το 2019 το 25%.

Πάντως στις τελευταίες κινητοποιήσεις που είχαν γίνει από τον κλάδο λίγο πριν τις εκλογές, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε δώσει λύση, ενώ οι εκπρόσωποι των γιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων και κέντρων ζητούσαν να δοθούν 50 εκατ. ευρώ επιπλέον τα οποία ήταν διαθέσιμα στον ΕΟΠΥΥ από εισπράξεις ασθενών εξωτερικού.

Ωστόσο λύση δεν είχε δοθεί και η υπόθεση έμεινε στη μέση, ενώ η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί να δώσει επιπλέον 30 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 αλλά τελικώς έδωσε λιγότερα. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «ΕΟΠΥΥ: Κουρεύονται και τα 30 εκατ. ευρώ για τα διαγνωστικά! Πόσα θα δοθούν τελικά και από που θα κοπούν»

Παρ αυτά ο κλάδος διέκοψε τις κινητοποιήσεις που είχε ξεκινήσει, αφού ακολουθούσαν οι εκλογές και οι απεργίες θεωρήθηκαν μάταιες.

Τι σχεδιάζει ο Κικίλιας

Από την άλλη πάντως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, σχεδιάζει να πραγματοποιεί αυστηρούς ηλεκτρικούς ελέγχους για τις δαπάνες και στις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν πλασματικές χρεώσεις αλλά αι εξετάσεις που δεν χρειάζονται. Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες: «Έρχονται real time έλεγχοι σε κλινικές και διαγνωστικά! Τι σχεδιάζει το υπ. Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ»

Μέσα στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι – λένε καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr– να ψηφιοποιούνται και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων ώστε να διαπιστώνεται εάν αυτές πραγματοποιήθηκαν.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται να περιορισθούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και οι επιστροφές αφού με το συνολικό κονδύλι για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, όπως τονίζουν υψηλόβαθμες πηγές στο HealthReport.gr.

Το συγκεκριμένο σχέδιο πάντως το είχε διαμηνύσει εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ με τους οποίους είχε συναντηθεί πρόσφατα, αφού είχε επισημάνει ότι σχεδιάζεται η αυτοματοποίηση όλων των χρεώσεων που γίνονται από τους παρόχους για τους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ