2019-09-05 15:34:41
Φωτογραφία για Χατζηδάκης: Καθυστερήσεις και παραλείψεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά την καταστροφή στο Μάτι
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόνισε πως η νέα κυβέρνηση υποχρεώθηκε να

λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων - Πού στοχεύουν τα μέτρα που προωθούνται

Απούσα ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το Μάτι και μετά τις φονικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κωστής Χατζηδάκης στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανέφερε ότι από τα 38 εκατ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί στον ειδικό λογαριασμό αρωγής των πληγέντων, δεν αξιοποιήθηκαν τα 31 εκατ. ευρώ. Επίσης, υπογράμμισε πως «από τις 415 κατεδαφίσεις που έπρεπε να γίνουν, μόνο 61 προχώρησαν. Υπήρχαν και υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα και δεν μπορούν, επειδή δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις. Από 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 44. Από 880 περιπτώσεις κατασκευών δόθηκαν άδειες μόνο για 342».


Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως οι παραλείψεις και καθυστερήσεις της προηγούμενης περιόδου ανάγκασαν την νέα κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, που επείγουν. Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα έρθει διάταξη στη Βουλή για την 5ετή απαλλαγή των πληγέντων από τον ΕΝΦΙΑ.

«Μιλάμε για ένα μεγάλο εθνικό δράμα και πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι» τόνισε ο υπουργός παρουσιάζοντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου του κοινοβουλίου και πρόσθεσε «Η κυβέρνηση δεν κομπάζει για το ότι έφερε με ΠΝΠ κάποια επείγοντα μέτρα. Ήταν υποχρέωσή της απέναντι στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Απέναντι στη συνείδησή μας ήταν υποχρέωση να κινηθούμε με ταχύτητα και είναι δική σας υποχρέωση να μας ελέγχετε για το αν κάνουμε καλά την δουλειά μας. Ό,τι κάναμε το κάναμε γιατί υπήρχαν καθυστερήσεις».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα προωθούμενα μέτρα στοχεύουν στην:

- Υλοποίηση άμεσων δράσεων για πρόληψη κινδύνων όπως απομάκρυνση αμιάντου και καύσιμης ύλης

- Κατάρτιση ειδικού χωρικού σχεδίου

- Σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την ανάπτυξη της περιοχής.

«Επιπροσθέτως, το νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον μέτρα βελτίωσης όπως:

- παράταση κατά ένα έτος στις προθεσμίες ως προς την υποβολή αίτησης για παροχή στεγαστικής συνδρομής και αποφυγή κατασχέσεων.

- Δημιουργία μητρώου εγκληματιών για την κάλυψη κατά προτεραιότητα των αναγκών από τον ΕΟΠΥΥ.

- Ταχείες διαδικασίες – συνοπτικός διαγωνισμός εως 30 Ιουνίου 2020 για ολοκλήρωση έργων και υποστηρικτικών ενεργειών για άμεση αποκατάσταση περιοχής όπως οδικά έργα, ύδρευσης, αντιπλημμυρικά κ.α.

- Συμπλήρωση της Υπουργικής Απόφασης για τον ειδικό λογαριασμό. Προβλέπονται όροι για διαφανή λειτουργία εταιρείας και περιλαμβάνεται και το καταστατικό της εταιρείας».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως «Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ένα χρόνο απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος. Η νέα κυβέρνηση εξήγγειλε 5 χρόνια απαλλαγή και θα νομοθετηθεί πολύ σύντομα»

Νωρίτερα, ο κ. Χρήστος Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ) επέλεξε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το οικόπεδο στο οποίο είχε συσσωρευτεί καύσιμη ύλη και καθαρίστηκε λίγες ημέρες μετά τις εκλογές με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Σπίρτζης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση στον καθαρισμό που επέδειξε η δική του κυβέρνηση για να προσθέσει στην συνέχεια πως το οικόπεδο είχε καθαριστεί ακόμα τρεις φορές στο παρελθόν. Επίσης, άφησε υπαινιγμούς για την τελευταία διαδικασία λέγοντας «Ακούγεται ότι τα προϊόντα αυτά κάηκαν. Αν κάηκαν, το Δασαρχείο δεν έδειξε τον ζήλο που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση και ταλαιπώρησε τους κατοίκους. Γιατί δεν έδειξε αυτό τον ζήλο. Θέλω απάντηση τι έγιναν τα προϊόντα καύσης. Αν γίνονται αναγκαίες δράσεις και γίνονται γρήγορα αλλά όχι νόμιμα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση εδώ ότι αν έχουμε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνεται έτσι» είπε ο κ. Σπίρτζης.

Επίσης, με παρέμβασή του ο κ. Ανδρέας Ξανθός επισήμανε την ανταπόκριση των μονάδων υγείας και του ΕΚΑΒ κατά τις τραγικές ώρες της πυρκαγιάς στο Μάτι. «Όλα αυτά τα κάναμε χωρίς τυμπανοκρουσίες στο ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Υγείας για να προκαλέσει την αντίδραση του κ. Θανάση Μπούρα (ΝΔ): «εγώ θυμάμαι την ανεκδιήγητη σύσκεψη στο συντονιστικό της πυροσβεστικής όπου είχατε καλέσει και τις κάμερες».

Ο κ. Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ υποστήριξε πως «Το μόνο που κάνει η ΠΝΠ είναι να αντιμετωπίζει ζητήματα μικρότερα από τα στοιχειώδη. Μεταφέρουν την επίλυση σοβαρών ζητημάτων από το κράτος είτε στο επιμελητήριο είτε σε μια αμφιλεγόμενη για τους σκοπούς και τις αρμοδιότητες εταιρεία. Ο λογαριασμός είναι για την αποκατάσταση των πληγέντων, όχι για να εισπράττει το δημόσιο από τον ΕΝΦΙΑ».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ταμείο στο Prime time... (4/9/2019)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ταμείο στο Prime time... (4/9/2019)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ