2019-09-11 21:32:38
Φωτογραφία για Clippy: Ο πιο αντιπαθής βοηθός στην ιστορία της Microsoft
Ο εικονικός βοηθός της Microsoft, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στη δεκαετία του '90,

επανήλθε στη ζωή ως δωρεάν εφαρμογή για το MacOS της Apple

Έχει την εμφάνιση συνδετήρα και ακούει στο παρατσούκλι Clippy. Πρόκειται για έναν κινούμενο χαρακτήρα καρτούν που συνόδευε τη σουίτα Microsoft Office για έξι χρόνια και έγινε διάσημος εξαιτίας του πόσο ενοχλητικός μπορούσε να γίνει!

Ο Clippit βασιζόταν στους αλγόριθμους της Microsoft για την εξίσου αποτυχημένη desktop εφαρμογή Bob. Άρα ξεκινούσε την καριέρα του με μάλλον αρνητικές περγαμηνές. Στην πράξη, εμφανιζόταν πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή για να αναφέρει τη λιγότερο βοηθητική πληροφορία (του τύπου «Φαίνεται ότι γράφεις ένα γράμμα. Θες να σε βοηθήσω;»). Ακόμη κι όταν ο χρήστης τον καλούσε με δική του πρωτοβουλία και για συγκεκριμένο πρόβλημα, η απάντηση ελάχιστες φορές βοηθούσε.

Ο Clippy, ο εικονικός βοηθός της Microsoft, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στη δεκαετία του ’90, επανήλθε στη ζωή ως δωρεάν εφαρμογή για το MacOS της Apple.


O χαρακτήρας που λατρέψαμε να μισούμε

Ο Clippy «έζησε» από το 1997 ως το 2003 (κι ένα χρόνο ακόμη στα Mac) μέσω των αντίστοιχων πακέτων Microsoft Office, πριν η Microsoft αποφασίσει να τον αποστρατεύσει εντελώς. Στις εκδόσεις 2007/2008 ο χαρακτήρας αντικαταστάθηκε εντελώς από το online σύστημα βοήθειας. Αξίζει να αναφερθεί ότι για την ύπαρξή του διαμαρτύρονταν ακόμη και οι υπάλληλοι της Microsoft, ενώ ακόμη και τα -εξίσου αποτυχημένα- «αδέλφια» του (εναλλακτικοί χαρακτήρες, μεταξύ των οποίων ένας σκύλος, μία γάτα, ένας παπαγάλος κι ένα ρομπότ) όχι μόνο δεν έσωζαν την κατάσταση, αλλά απαιτούσαν και το CD εγκατάστασης προκειμένου να τον αντικαταστήσουν.

Ο Clippy αποτέλεσε την έμπνευση για πολυάριθμες παρωδίες και έγινε διάσημος ακόμη και στην τηλεόραση, κάνοντας το πέρασμά του -πάντα με καυστική διάθεση- σε σειρές όπως το Family Guy και οι Simpsons.

Στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο σχεδιαστής του Clippy, Kevan Atteberry, εξηγεί:

Είναι η μεγαλύτερή μου διεκδίκηση στη δόξα. Σχεδίασα το συνδετήρα (Clippy), τον βασικό Office Assistant του Microsoft Office. Μπουχου! Έπαινος για τη δημιουργία ενός από τους πλέον ενοχλητικούς χαρακτήρες στην ιστορία! Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι είτε τον λάτρευαν είτε τον μισούσαν. Υποθέτω ότι απλώς και μόνο να τον κοιτάς είναι κάτι… δεν είναι;

AppleMicrosoft
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ