2019-09-12 18:12:40
Φωτογραφία για Αυξήθηκαν τα κρούσματα επιθέσεων στο IOS και το MacOS
Για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από χρόνια, οι χρήστες προϊόντων της Apple έχουν προστατευθεί από εγκληματίες του κυβερνοχώρου, οι οποίοι προτιμούν να επικεντρωθούν σε συσκευές που εκτελούν Windows και Android. Το 2018, η Kaspersky είδε μια τετραπλάσια αύξηση του αριθμού των χρηστών που δέχτηκαν επίθεση από τα εκμεταλλεύματα του Microsoft Office. 

Ωστόσο, η σχετική ηρεμία που απολαμβάνουν οι χρήστες της Apple φαίνεται να γίνεται, σιγά-σιγά, παλιά ιστορία. Ο εμπειρογνώμονας στον κυβερνοχώρο της Kaspersky αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των επιθέσεων ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) που απευθύνονται σε χρήστες υπολογιστών Mac, κινητών συσκευών που βασίζονται στο iOS και γενικότερα στο οικοσύστημα της Apple έχει αυξηθεί πέρα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου στα 9% μεταξύ του 2018 και του 2019 (για να φτάσει το 1,6 εκατομμύρια) . Οι κυβερνοεγκληματίες προσελκύονται από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό χρηστών των προϊόντων της Apple, σύμφωνα με την έκθεση της Kaspersky .


Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν διαφέρουν από εκείνες που έχουν ήδη βιώσει κατά την απόπειρα επιθέσεων εναντίον χρηστών των Windows. Θεωρούνται πιο επικίνδυνες από τους ερευνητές της Kaspersky επειδή οι χρήστες του οικοσυστήματος των IOS και MacOS αισθάνονται γενικά ασφαλέστεροι και ως εκ τούτου λιγότερο ύποπτοι.

Άλλα συμπεράσματα της έκθεσης:

Ο συνολικός αριθμός επιθέσεων phishing που εντοπίστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε υπολογιστές Mac που προστατεύονται από λύσεις της Kaspersky είναι σχεδόν 6 εκατομμύρια. Σε ολόκληρο το 2018 καταγράφηκαν 7,3 εκατομμύρια επιθέσεις.

Το 39,95% των επιθέσεων αποσκοπούσε στην κλοπή των οικονομικών δεδομένων των χρηστών. Αυτό είναι 10 μονάδες υψηλότερο από το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Το πιο ενεργό κακόβουλο λογισμικό μεταξύ των χρηστών του MacOS ήταν παραλλαγές της οικογένειας Shlayer, οι οποίοι κατόρθωσαν να γίνουν γνωστοί με το ντύσιμο ως ενημερώσεις δήθεν του Flash Player.

Μία από τις πιο συνηθισμένες απάτες είναι να μιμηθούν τη διασύνδεση υπηρεσίας του iCloud και να κλέψουν τα διαπιστευτήρια του χρήστη. Ένας άλλος τρόπος είναι να τρομάξει ο χρήστης με την αποστολή ενός μηνύματος λέγοντας ότι η συσκευή του κινδυνεύει αλλά ότι μπορεί να προστατευθεί με λίγα μόνο ευρώ.

" Τα σενάρια απάτης που χρησιμοποιούνται από τους επιτιθέμενους δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι πιο επικίνδυνα όταν στοχεύουν χρήστες προϊόντων της Apple, θεωρούνται πολύ πιο ασφαλή από άλλες πλατφόρμες όπως τα Windows ή το Android. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη επαγρύπνηση μεταξύ των καταναλωτών. 

Ωστόσο, στο iCloud η κλοπή διαπιστευτηρίων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες όπως για παράδειγμα, ένα iPhone ή iPad μπορεί να αποκλειστεί εξ αποστάσεως ή τα δεδομένα που περιέχει να διαγραφούν από έναν κακόβουλο επιτιθέμενο. Συνιστούμε στους χρήστες των προϊόντων της Apple να είναι επιφυλακτικοί από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνουν φαινομενικά από την τεχνική υπηρεσία και ζητώντας τους να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα "... λέει η Tatyana Sidorina, ερευνητής ασφαλείας στο Kaspersky .
argonaytis-iphone
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ