2019-09-19 00:06:26
Φωτογραφία για ΕΕ προς Τζόνσον: Έχεις 12 ημέρες για να βρεις συμφωνία για το Brexit, αλλιώς.. τέλος



Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της ΕΕ ώστε να αποφευχθεί το άτακτο Brexit. 

Άρση του αδιεξόδου επιχειρούν οι Βρυξέλλες δίνοντας προθεσμία 12 ημερών στον Μπόρις Τζόνσον ώστε να παρουσιάσει νέα συμφωνία για το «διαζύγιο»  με την ΕΕ. Εάν, ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν συνάψει κάποια συμφωνία, τότε θα έρθει αντιμέτωπος με το άτακτο Brexit, όπως προβλέπει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών. 

Η προθεσμία συμφωνήθηκε ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων στο Παρίσι, όπου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ είπε με αυστηρό τόνο απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον: «σταμάτα να παριστάνεις ότι διαπραγματεύεσαι». 

«Εάν δεν παρουσιαστούν προτάσεις, τότε τέλος. Τώρα είναι η στιγμή που θα εργαστούμε πάνω καθαρές λύσεις», τόνισε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε.

Ο Τζόνσον έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει νέες προτάσεις που θα αντικαστήσουν το ιράνδικό backstop. Οι Βρυξέλλες έκλειναν, αρχικά, την πόρτα σε οποιαδήποτε συζήτηση αντικατάστασης του backstop.


Από την ΕΕ, πάντως, εκφράζεται - εμμέσως πλην σαφώς - η πεποίθηση ότι ο Τζόνσον «τρώεει» τον χρόνο τους χωρίς να παρουσιάζει σοβαρές προτάσεις για το Brexit. 

Νωρίτερα, ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit, δεν θα «έπρεπε να παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεμήνυαν, μιλώντας στον βρετανικό Independent, ότι άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εμανουέλ Μακρόν να διατηρεί την πιο σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δύο ήμερες μετά τη συνάντησή του στο Λουξεμβούργο με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία με την ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να επεξεργάζεται την ιδέα μετατροπής της Βόρειας Ιρλανδίας σε μια «ειδική οικονομική ζώνη» τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ