2019-09-20 11:42:58
Φωτογραφία για Στρατιωτική δύναμη στη Γαύδο
Παπαδογιαννάκη Βίκυ

Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική ΑΟΖ αλλά και τα σύνορα μας με τη Λιβύη κι ενώ στη Βουλή κατατέθηκαν ήδη οι συμβάσεις για την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη και στην περιοχή νοτίως της Γαύδου, προκειμένου να αρχίσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες , ο ελληνικός στρατός κάνει αισθητή την παρουσία του στο ακριτικό νησί.

Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες δύναμη του στρατού, στο πλαίσιο άσκησης που πραγματοποίησε. Σύμφωνα μάλιστα με κατοίκους της Γαύδου, οι ασκήσεις διαρκούσαν όλο το 24ωρο.

Η δήμαρχος του νησιού Λίλιαν Στεφανάκη είπε στο neakriti.gr ότι δεν υπήρξε καμία ανησυχία στο νησί καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις στη Γαύδο. «Συνήθως κατασκηνώνουν στο ελικοδρόμιο και η παρουσία τους είναι διακριτική. Αυτή τη φορά είχαμε ενημερωθεί για την παρουσία τους μέσω email από την διοίκηση της μονάδας» είπε η κ. Στεφανάκη.


Για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας συνολικά της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο των ακριτών, έκαναν λόγο κάτοικοι που αντιλήφθηκαν την παρουσία του στρατού. Οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων κινήθηκαν σε περιοχές κοντά στο ελικοδρόμιο  προς Αϊ Γιάννη, χωρίς να διαταράξουν τον τουρισμό και τις δραστηριότητες στο νησί.

Oι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας Γενί Σαφάκ σε δημοσίευμα της με τίτλο «Ο φόβος της Κρήτης» ,γράφει ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Ορούτς Ρέις φόβισε τους Έλληνες που έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης. Παράλληλα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα προαναγγέλλει ότι μετά το Γιαβούζ από την Κύπρο φεύγει και ο Πορθητής, που θα κατευθυνθεί προς Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του ανοιχτά της Πάφου και ετοιμάζεται να επιστρέψει σε κάποιο τουρκικό λιμάνι κι από εκεί να κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα για νέα γεώτρηση, αποχωρώντας έτσι από την Κύπρο. Παράλληλα, το Γιαβούζ που έφυγε από τα Κατεχόμενα και έχει αγκυροβολήσει στην Αττάλεια ενδέχεται να σταλεί για νέα γεώτρηση νοτίως της Κύπρου, όπου το Μπαρμπαρός έχει διεξάγει έρευνες.

Ο Ερντογάν εξάλλου έχει αποδείξει πως όλες αυτές τις κινήσεις τις εντάσσει σε μια ευρύτερη σκακιέρα και προκαλεί ή υπαναχωρεί ,ανάλογα με τις εκάστοτε επιδιώξεις του, προφανώς αδιαφορώντας για τη διεθνή νομιμότητα με μόνο στόχο την επίτευξη των στόχων του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πάντως, την ώρα που τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα Πορθητής και Γιαβούζ αναμένουν νέες εντολές για γεωτρήσεις, το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις αναχώρησε από την Αττάλεια υπό τη συνοδεία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, γεγονός που έχει ανησυχήσει τους Έλληνες θεωρώντας ότι κατευθύνεται ανατολικά της Κρήτης. Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως προς τα πού θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις. «Οι Έλληνες ανησυχούν που το Ορούτς Ρέις έστριψε το πηδάλιό του προς τα ανατολικά της Κρήτης», γράφει η εφημερίδα σχολιάζοντας σκωπτικά ότι οι Έλληνες θεωρούν τις περιοχές που η Τουρκία διεξάγει έρευνες ως «λεγόμενης ελληνικής δικαιοδοσίας».

(φωτογραφίες αρχείου)

ΠΗΓΗ: https://www.neakriti.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ