2019-10-02 09:02:37
Φωτογραφία για Εξαγγελίες Κικίλια για το Φάρμακο
Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Ανατροπές στη φαρμακευτική πολιτική ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας θα υπάρξουν αλλαγές στον επιμερισμό του προϋπολογισμού, αντικίνητρα για τον έλεγχο των ποσοτήτων, ενώ εξετάζονται και τροποποιήσεις και στην τιμολογιακή πολιτική, ακόμη και των γενοσήμων.

Μια σειρά αλλαγών στο Φάρμακο σχεδιάζει η νέα ηγεσία της Αριστοτέλους, ευελπιστώντας πως θα της επιτρέψουν να επιτύχει τον εξορθολογισμό της δαπάνης. Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας από το βήμα του Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, η Επιτροπή HTA θα αναδιαρθρωθεί, ενώ η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα ενισχυθεί. Παράλληλα, θα μπουν ειδικά φίλτρα για τον έλεγχο της ποσότητας των φαρμάκων τα οποία διακινούνται στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία.

Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας μίλησε για έλεγχο των ποσοτήτων που διακινούνται, με στόχο να μειωθεί στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, εξετάζεται και η θέσπιση ενός επιπρόσθετου clawback, ως αντικίνητρο για όσους αποτυγχάνουν. «Αν αυτό δεν καταστεί σαφές και δεν γίνει αποδεκτό από όλους, τότε θα έρθουμε με επιπρόσθετο clawback της τάξης του 30% για αυτούς οι οποίοι δεν συμμορφώνονται», ανέφερε.


Διαβάστε επίσης: 5 + 1 προϋποθέσεις για βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική

Η Αριστοτέλους, όμως, ετοιμάζεται να υλοποιήσει και ένα μέτρο που αποτελεί αίτημα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας εδώ και αρκετό καιρό. Ο λόγος για τον επιμερισμό του κλειστού προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε τρεις υπο-προϋπολογισμούς, για τα on patent, τα φάρμακα του Ν.3816 και τα φάρμακα εκτός προστασίας (off patent + γενόσημα).

«Θα νομοθετήσουμε και σε ό,τι έχει να κάνει με το φάρμακο, με δύο διαφορετικούς προϋπολογισμούς. Τον ένα για τα ΦΥΚ και τον άλλον για τα off-pattern και τα γενόσημα, να δημιουργηθεί δικαιοσύνη γιατί είναι προφανές και το ξέρουν όλοι, ότι τα ΦΥΚ με βάση το clawback συμπαρασύρουν στον υπέρτατο βαθμό και τα υπόλοιπα φάρμακα», δήλωσε.

Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται να αποδέχεται εμμέσως πως υπάρχει περιθώριο μειώσεων των τιμών των γενοσήμων. «Για να είμαι δίκαιος, συνεννοήθηκα και αυτό είναι δίκαιο, ότι τα γενόσημα θα έρθουν στην τιμή του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.

Μαλιστα, ο Υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενων νέων αλλαγών στη διαδικασία της τιμολόγησης, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές στις τιμές δεν θα αφορούν μόνο στα γενόσημα. «Από την άλλη θα ξέρουν οι κύριοι των πολυεθνικών εταιρειών ότι υπάρχει λιανική τιμή και θα δούμε, όταν θα βγει το δελτίο τιμών φαρμάκου προς το τέλος της χρονιάς, ποια θα είναι αυτή και πώς θα υπολογίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο και για επανεξέταση του τέλους εισόδου 25%, για τα νέα φάρμακα. «Είναι ένα μέτρο κομμουνιστικό το οποίο εμείς δεν το δεχόμαστε», σημείωσε.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
#asteriasthnammo Τι θα δούμε σήμερα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
#asteriasthnammo Τι θα δούμε σήμερα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ