2019-10-04 21:37:42
Φωτογραφία για «Ένωση Αθέων»: Η απόφαση του ΣτΕ δεν δικαίωσε την Ένωση Αθέων ως προς το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών
Η Εύη Βουλγαράκη – Πισίνα ανήκει στην ομάδα των θεολόγων - εμπειρογνωμόνων που εκπόνησαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών, τα οποία ακυρώθηκαν με την πρόσφατη αλλά και τις αντίστοιχες του 2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Η ίδια κάτω από τον βαρύγδουπο τίτλο «Ο εφιάλτης μιας αρίας φυλής», στην γνωστή για τη «γραμμή» της στο ζήτημα "Εφημερίδα των συντακτών" (ΕφΣυν), στρέφεται εναντίον του ΣτΕ αλλά και της ΠΕΘ. Δεν θα ασχολούμασταν καν με όσα γράφει εκείνη, όπως δεν σχολιάζουμε πλήθος παρόμοιων αναφορών των ομοϊδεατών της θεολόγων, που ανήκουν στο ίδιο συνάφι του «ΚΑΙΡΟΥ» και ξεσπαθώνουν αυτές τις μέρες εναντίον της ΠΕΘ, του ΣτΕ, του ιστολογίου μας και όσων εργάστηκαν για την απόσυρση των «νέων Θρησκευτικών». Είναι στεναχωρημένοι και γι’ αυτό κατανοούμε την πικρία τους. Φαίνεται όμως πως ούτε η Ένωση Αθέων δεν άντεξε τις ανακρίβειες και τις υπερβολές των παρεμβάσεων τους.


Στο προαναφερθέν άρθρο της η Εύη Βουλγαράκη γράφει μεταξύ άλλων τα εξής τραγελαφικά: «Με την απόφαση του ΣτΕ για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά, το επονομαζόμενο Γαβρόγλου, αλλά στην πραγματικότητα πρόγραμμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων μέσα από διαδικασίες μοριοδότησης και αξιολόγησης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Το ΣτΕ απεφάνθη, δίχως να δηλώσει αναρμοδιότητα, για το δογματικό περιεχόμενο του μαθήματος, την ώρα που η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει εγκρίνει ήδη το Πρόγραμμα Σπουδών και τα εγχειρίδια. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ, σε ευθεία ρήξη με την περί Ορθοδοξίας κατανόηση της ίδιας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκλήθηκε από φονταμενταλιστικούς κύκλους σε αγαστή συνεργασία με έναν παράδοξο εταίρο, την Ενωση Αθέων. Όλοι μαζί από διαφορετικές σκοπιές στηρίζουν ένα πολυομολογιακό μάθημα, με τους μαθητές χωρισμένους σε ομολογιακά κουτάκια δίχως αλληλεπίδραση».

Δεν θα απαντήσουμε σε όσα γράφει για τη δήθεν «αγαστή συνεργασία» «φονταμενταλιστικών κύκλων» με την Ένωση Αθέων επειδή η απάντηση βρίσκεται σε όσα η ίδια η Ένωση Αθέων έγραψε και τα αναδημοσιεύουμε παρακάτω. Θα σχολιάσουμε μόνο ότι εξίσου ανακριβής και ανυπόστατος είναι ο ισχυρισμός της αρθρογράφου ότι η «Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει εγκρίνει ήδη το Πρόγραμμα Σπουδών και τα εγχειρίδια». Ουδέποτε αυτό συνέβη. Και όπως ρητά πολλές φορές αλλά και πρόσφατα έγραψε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος η μοναδική επί του θέματος ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας ήταν εκείνη του Μαρτίου του 2016 που ζητούσε επαναφορά του Αναλυτικού Προγράμματος που ίσχυε πριν το 2016 και διάλογο με την Πολιτεία για βελτίωση του.

Για τα λοιπά η απάντηση στην Εύη Βουλγαράκη δόθηκε από την Ένωση Αθέων ως εξής (οι υπογραμμίσεις με έντονο χρώμα είναι του ιστολογίου μας): 

«Προς αποσαφήνιση όσων αναφέρθηκαν σε πρόσφατο δημοσίευμα της ΕφΣυν (σημ. ιστολογίου: πρόκειται για το άρθρο της Εύης Βουλγαράκη) σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ.

Η Έν.Α. κατέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών (πρόγραμμα Γαβρόγλου), καθώς θεωρεί ότι ένα ομολογιακό μάθημα παραβιάζει αφενός το Σύνταγμα, αφετέρου την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλες διεθνείς συμβάσεις. Η απόφαση του ΣτΕ δεν δικαίωσε την Έν.Α. ως προς το περιεχόμενο του μαθήματος, αλλά τη δικαίωσε ως προς την διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα αυτό, συντασσόμενη απολύτως με την πρόσφατη απόφαση 28/2019 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Επιπλέον, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η Πολιτεία μπορεί να προσφέρει ένα παρεμφερές μάθημα (π.χ. ηθικής) σε όσους πάρουν απαλλαγή από το ομολογιακό μάθημα των θρησκευτικών. Η Έν.Α. ουδέποτε ζήτησε ένα «πολυομολογιακό» μάθημα, αντιθέτως πάγια θέση της είναι ότι το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να είναι όχι ομολογιακό, αλλά «πλουραλιστικό, κριτικό και αντικειμενικό», κατά τη νομολογία του ΕΔΔΑ.

Για το θέμα του περιεχομένου και της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών εκκρεμούν προσφυγές γονέων αλλά και της Έν.Α. από το 2018 ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Τέλος, αναμένουμε το πλήρες κείμενο των αποφάσεων του ΣτΕ για να δούμε σε ποιο βαθμό ευσταθεί ο ισχυρισμός της Ένωσης Αθέων ότι το ΣτΕ δικαίωσε την Ένωση ως προς την διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Σε κάθε δε περίπτωση το ζήτημα των απαλλαγών θα πρέπει να ρυθμιστεί από το Υπουργείο Παιδείας με τρόπο ώστε όχι μόνο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών να προστατεύονται όπως ζήτησε η Ένωση Αθέων αλλά και η κατάχρηση του δικαιώματος να αποφευχθεί.
thriskeftika
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Aston Martin DBX
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Aston Martin DBX
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ