2019-10-09 15:30:46
Φωτογραφία για Η GlaxoSmithKline ανακαλεί παγκοσμίως όλες τις μορφές του Zantac
Η GlaxoSmithKline ακακοίνωσε ότι ανακαλεί το δημοφιλές φάρμακο Zantac από όλες τις αγορές παγκοσμίως, λίγες ημέρες αφότου η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)  διαπίστωσε «απαράδεκτα επίπεδα ουσίας που πιθανόν προκαλεί καρκίνο.   

Το Zantac, που περιέχει ρανιτιδίνη, είναι το τελευταίο φάρμακο στο οποίο έχουν βρεθεί ίχνη ουσίας που ερευνάται αν προκαλεί καρκίνο. Οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως έχουν ανακαλέσει ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια από πέρυσι που περιείχαν την ίδια καρκινογόνο ουσία. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, (FDA) ξεκίνησαν την επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη, αφού σχετικές δοκιμές έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει μελετών σε ζώα.   


Η ουσία αυτή βρέθηκε στα σκευάσματα του Ζantac που είναι των 150 και 300 mg καθώς σε ενέσιμη μορφή και σε σιρόπι και που παρασκευάζονται από τρίτη εταιρεία και όχι από την GSK.

Απεναντίας το φάρμακο των 75 mg που παρασκευάζεται από την ίδια την GSK δεν περιέχει την καρκινογόνο ουσία. 

Η GSK ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς για την απόφασή να αναστείλει την κυκλοφορία, τη διανομή και την προμήθεια όλων των μορφών των προϊόντων Zantac, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters. Η GSK συνεχίζει με έρευνες για τη δυνητική πηγή του NDMA, είπε. 

Η πρόσμειξη πιστεύεται ότι εισήχθη στο φάρμακο από αλλαγές στη διαδικασία παρασκευής.   Οι επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης κλήθηκαν τη Δευτέρα να σταματήσουν να προμηθεύουν τα προϊόντα αμέσως, να απομονώσουν το υπόλοιπο απόθεμα και να το επιστρέψουν στον προμηθευτή τους.   

Οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ρυθμιστές υγείας δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι επανεξέτασαν την ασφάλεια της ρανιτιδίνης. 

Ο ΕΟΦ στην Ελλάδα έχει ήδη ανακαλέσει την κυκλοφορία του φαρμάκου και τα γενόσημά του

Πηγή .reuters.com

https://medlabgr.blogspot.com/2019/10/poa-einai-i-karkinogonos-ousia-nistrozamini-pou-vrethike-zntac-kai-sta-genosima.html#ixzz61qxra8gN

Πηγή: Ποια είναι η καρκινογόνος ουσία Νιτροζαμίνη που βρέθηκε στο Zantac και στα γενόσημα
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ