2019-10-10 12:25:40
Φωτογραφία για Αμερικανικές και διεθνείς αντιδράσεις στην τουρκική επιχείρηση στη Συρία
Η τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία είναι γεγονός και πέραν των εκκλήσεων της Δύσης περί «αναλογικής, μετρημένης και υπεύθυνης» τουρκικής επιχείρησης, τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να τη σταματήσει δίχως την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ τη θεωρεί μεν «κακή ιδέα» πλην όμως φάνηκε να νίπτει τας χείρας του μπροστά σε μία ιστορικά «αναπόφευκτη σύγκρουση», αφού «Κούρδοι και Τούρκοι μάχονται επί αιώνες».

Υπό το βάρος της ευθύνης που του καταλογίζεται για ό,τι επακολουθήσει, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε ότι του αρέσουν οι Κούρδοι, αλλά υποβάθμισε το χρέος στους πρώην συμμάχους ενθυμούμενος ότι «δεν βοήθησαν τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ούτε στη Νορμαδία».

Καθώς τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν ακάθεκτα την προέλασή τους στη βορειοανατολική Συρία με αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν μαζικά την περιοχή στην προσπάθειά τους να σωθούν.


Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τετάρτη και τουλάχιστον 40 τραυματίστηκαν. Οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν το πράσινο φως», υποστήριξε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η Ε.Ε. η οποία εξέφρασε τις πολύ σοβαρές αμφιβολίες της για το κατά πόσον η λεγόμενη «ασφαλής ζώνη» θα ικανοποιήσει τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή των προσφύγων. Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Βρετανία ζήτησαν την άμεση σύγκληση του συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας πως «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ενώ υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία». Συγκαλείται δε σήμερα εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών το Σ.Α. του ΟΗΕ.

Επίσης αντέδρασαν έντονα το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αίγυπτος, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία καθώς και ο Καναδάς.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ