2019-10-12 20:46:01
Φωτογραφία για Επαναστατικό και απλό τεστ σώζει τους διαβητικούς ασθενείς
Αρκούν 3-5ml αίματος και μια νέα τεχνολογία ανάλυσης προκειμένου να διαγνωστούν έγκαιρα οι διαβητικοί ασθενείς με κίνδυνο αγγειακών επιπλοκών υποστηρίζει νέα έρευνα

Μόλις λίγες σταγόνες αίματος είναι αρκετές για να εντοπιστούν έγκαιρα οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη με απειλητικές για τη ζωή τους αγγειακές παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια, η αθηροσκλήρωση και η νεφρική ανεπάρκεια.

Την αιματολογική εξέταση δημιούργησαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern ενώ τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Clinical Chemistry.

Η εξέταση βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία ανάλυσης αίματος που ανέπτυξαν οι ερευνητές και την οποία πρόσφατα χρησιμοποίησαν για να να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του ήπατος σε ασθενείς, ενώ ήδη ελέγχεται για την αξιοπιστία της σε άλλους σοβαρούς τύπους καρκίνου.

Οι επιστήμονες επομένως έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την εξέταση αίματος για να αναλύσουν περισσότερα από 3.000 δείγματα αίματος και να εντοπίσουν με ακρίβεια πάσχοντες από καρκίνο του ήπατος χωρίς ψευδώς θετικά – και ανησυχητικά – δείγματα.


«Είμαστε ενθουσιασμένοι που εφαρμόζουμε προηγούμενα ευρήματά μας σε ασθενείς με καρκίνο στους διαβητικούς ασθενείς. Αυτή η ανακάλυψη θα είναι επαναστατική για το πόσο γρήγορα και μη επεμβατικά θα μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανές θανάσιμες επιπλοκές σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως», δήλωσε ο Δρ. Wei Zhang, εκ των συγγραφέων της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Δημιουργός αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας ήταν ο Δρ. Chuan He, ενώ μαζί με τον Δρ. Zhang δημιούργησαν την εξέταση αίματος.

Σχεδόν τα δύο τρίτα από τους 424 εκατομμύρια πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως πεθαίνουν από αγγειακές επιπλοκές. Ο έγκαιρος εντοπισμός αυτών των επιπλοκών θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες για την αποτροπή να αποτρέψουν την εκδήλωση σοβαρής νόσου ή θανάτου.

Οι υπάρχουσες μέθοδοι διάγνωσης αγγειακών επιπλοκών σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη – ανάλυση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) του ασθενή, χρονικό διάστημα κατά το οποίο πάσχει από τη νόσο ή μία εξέταση αίματος για τον εντοπισμό των απόβλητων – είναι επιρρεπείς σε λάθη και δεν εντοπίζουν αρκετά νωρίς τις επιπλοκές ώστε να υποβληθεί ο ασθενής στην απαραίτητη θεραπεία.

Αυτή η εξέταση αίματος διαφέρει. Με μόλις 3-5ml αίματος, η μη επεμβατική εξέταση αναλύει το DNA του ασθενούς χρησιμοποιώντας βιοδείκτες υψηλής ευαισθησίας. Αν ο πάσχων έχει αναπτύξει αγγειακή επιπλοκή, τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία απελευθερώνουν νέο DNA στο αίμα το οποίο «ενημερώνει» για το πρόβλημα.

Στη μελέτη εξετάστηκαν 62 πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη εκ των οποίων οι 12 χωρίς αγγειακές επιπλοκές, οι 34 με μία αγγειακή επιπλοκή και οι 16 με πολλαπλές αγγειακές επιπλοκές.

Η καινοτόμα εξέταση του Δρ. Zhang κατόρθωσε να εντοπίσει αν ένας ασθενής είχε αγγειακές επιπλοκές με περισσότερη ακρίβεια συγκριτικά με τις υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους.

Ο Δρ. Zhang δοκιμάζει ήδη την τεχνολογία ανάλυσης του αίματος σε περιπτώσεις καρκίνων όπως το λέμφωμα, το πολλαπλό μυέλωμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Στόχος του είναι να δοκιμάσει την τεχνολογία σε ασθενείς κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών και τελικά να επιτύχει την εισαγωγή του στην πραγματική κλινική πρακτική.

«Ιδανικά, στο μέλλον, ένας ασθενής θα μπορούσε με αυτή την τεχνολογία να υποβάλλεται σε εξέταση αίματος και να ελέγχεται για μία σειρά διαφορετικών καρκίνων», κατέληξε ο Δρ. Zhang.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ