2019-10-24 15:23:12
Φωτογραφία για Παντρεύονται στην Ελλάδα αλλά φτιάχνουν το γα αμήλιο άλμπουμ στην Τουρκία
Τα τελευταία χρόνια, ποσοστό που ξεπερνά το 80% των ζευγαριών που παντρεύονται

επιλέγει να φωτογραφηθεί την «επόμενη μέρα» συμφωνώντας με τον φωτογράφο τους ένα next day shooting σε κάποια ιδιαίτερη τοποθεσία, λέει  ο πρωτεργάτης και εμπνευστής της ιδέας ο φωτογράφος Πάνος Ρεκουνιώτης.

Η τοποθεσία για την καλλιτεχνική φωτογράφιση της επόμενης μέρας μπορεί να είναι κάποια παραλία, ένα πάρκο, το κοντινότερο βουνό, ένα αγαπημένο νησί, ένα μέρος εκτός Ελλάδας ή όποιο άλλο σημείο επιλέξει το ζευγάρι. Αναζητούν συνεχώς νέες τοποθεσίες, νέα concepts φωτογράφισης, νέες προκλήσεις τόσο τα ζευγάρια όσο και οι φωτογράφοι που αναλαμβάνουν να γεμίσουν το γαμήλιο άλμπουμ με φωτογραφίες που θαυμάζουμε στα περιοδικά μόδας.

Στο ξεκίνημα, τα ζευγάρια επέλεγαν ρομαντικούς προορισμούς, όπως η Ρώμη και το Παρίσι. Σήμερα, στη κορυφή των προτιμήσεων τους βρίσκεται η γειτονική χώρα και συγκεκριμένα η Κωνσταντινούπολη κυρίως λόγω χαμηλότερου κόστους.


Τα νιόπαντρα ζευγάρια από την Ελλάδα φαίνεται να μην πτοούνται από τις συχνές πυκνές πολιτικές αναταράξεις, ούτε φοβούνται πιθανές βομβιστικές επιθέσεις ενώ δεν πτοούνται ούτε απο τις γενικευμένες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες της Ευρώπης για τις πολύ πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

«Πιο παλιά τα πράγματα ήταν δύσκολα για μια next day φωτογράφηση στους δρόμους και στα κεντρικά σημεία της Πόλης, τώρα όμως έχουμε διαπιστώσει ότι οι Τούρκοι έχουν εξοικειωθεί», εξηγεί ο φωτογράφος Πάνος Ρεκουνιώτης. «Τώρα πλέον μας γνωρίζουν και μας χαιρετάνε», προσθέτει.

Πριν από λίγες μέρες και, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο Έλληνας φωτογράφος ήταν στην Κωνσταντινούπολη με ένα ζευγάρι που, ενώ είχε παντρευτεί στην Ελλάδα, επέλεξε να ταξιδέψει στη Τουρκία για να φτιάξει το άλμπουμ του γάμου του.

Ο Νίκος Σμυρλιάδης και η Μίλικ Κέρλεκ από την Μολδαβία ζήτησαν από τον Πάνο Ρεκουνιώτη να τους ακολουθήσει και να τους φωτογραφήσει με φόντο τα σημαντικότερα αξιοθέατα, τα εθνικά τουρκικά σύμβολα και τους κατοίκους της. Η Πόλη, οι συνυπάρξεις της, οι αντιθέσεις της και στο επίκεντρο της φωτογραφίας, το νιόπαντρο ζευγάρι από την Ελλάδα.

«Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι κατά την διάρκεια της φωτογράφισης συναντήσαμε άλλα δυο ζευγάρια από την Ελλάδα που είχαν έρθει για τον ίδιο σκοπό. Αυτό σημαίνει ότι η Κωνσταντινούπολη ανεβαίνει στις προτιμήσεις των ενδιαφερόμενων για next day shooting, ζευγαριών» θα πει ο φωτογράφος.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Έχασε μήπως το Παρίσι κάτι από τον ρομαντικό του χαρακτήρα ή στέρεψε το νερό στο μεγαλύτερο μπαρόκ συντριβάνι, στη Φοντάνα Ντι Τρέβι; Τίποτα από τα δυο, θα απαντήσει ο φωτογράφος. Το κόστος βέβαια είναι πιο οικονομικό, διότι μετά την πτώση της λίρας φτήνηναν ακόμη περισσότερα τα ξενοδοχεία και λοιπές υπηρεσίες. Από την άλλη και ως προορισμός είναι πιο κοντά στην Ελλάδα, κάτι που μεταφράζεται και σε πιο χαμηλές τιμές όσον αφορά τα αεροπορικά εισιτήρια. Για το κόστος της φωτογράφησης, αυτό ξεκινά από 2.500 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με τις απαιτήσεις του ζευγαριού.

Πώς αντιδρούν όμως οι Τούρκοι όταν βλέπουν ένα ζευγάρι από την Ελλάδα να ανταλλάσσει αγκαλιές και καυτά φιλιά καταμεσής του δρόμου;

Ο Πάνος Ρεκουνιώτης απαντά ότι «Οι νεαρές μουσουλμάνες με τις μαντίλες δεν έχουν θέματα, ενώ οι μεγαλύτερες σε ηλικία αποφεύγουν να συμμετάσχουν σε μια φωτογραφία. Μπορεί να πέσεις πάνω σε κάποιον ηλικιωμένο και να σε βρίσει, σε περίπτωση που το ζευγάρι φιλιέται παθιασμένα για την ανάγκη της φωτογράφισης, αλλά ως εκεί. Νομίζω ότι οι κάτοικοι της Πόλης φοβούνται πολύ την Αστυνομία που προστατεύει τους τουρίστες και έτσι δεν προβαίνουν σε ακρότητες. Θυμάμαι ωστόσο και ένα μεμονωμένο περιστατικό που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου, όταν ένας Τούρκος στη προσπάθειά του να μας ληστέψει έβγαλε μαχαίρι. Αυτό συνέβη επειδή δείξαμε στους περιστατικούς ποιος ήταν ο επίδοξος ληστής. Τελικά τον απώθησαν οι ομοεθνείς του».

Ένα άλλο ζευγάρι, ο Αλέξανδρος Κοσσιέτης και η Νικολέττα Τσαγκαράκη παντρεύτηκαν στον Άγιο Αθανάσιο στο Πολύδροσο Χαλάνδριου. Είχαν κάνει και pre wedding φωτογράφηση για να είναι πιο εξοικειωμένοι. Μάλιστα συνδύασαν την φωτογράφιση με ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο έπραξε και ο Λεωνίδας Χασομέρης με την σύζυγο του Βαρβάρα Μπάικα που έφτασαν στη Πόλη την τελευταία από τις τρεις μέρες παραμονής του φωτογράφου με το προηγούμενο ζευγάρι. Όμως μια πρόσφατη εγχείρηση του γαμπρού στο πόδι δεν του επέτρεψε να κάνει πολλά χιλιόμετρα με αποτέλεσμα οι φωτογραφικές λήψεις να περιοριστούν στο κέντρο, γύρω από την Αγία Σοφία.

«Γενικά κάνουμε πολλά χιλιόμετρα για να έχουμε το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα, ξεκινώντας από τα 8-10 ενώ κάποιες φορές έχουμε ξεπεράσει και τα 30 χιλιόμετρα, καθώς τα μετράμε με GPS» συμπληρώνει ο φωτογράφος Πάνος Ρεκουνιώτης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ