2019-10-27 11:46:13
Φωτογραφία για Αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις - Αναλυτικά παραδείγματα
Από τις αυξήσεις μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι 300.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (vid)

Αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπερνούν και τα 180 ευρώ το μήνα αναμένεται να δουν οι συνταξιούχοι από τις αρχές του 2020. Την απόφαση για τις αυξήσεις στις συντάξεις που αποκάλυψε χθες Παρασκευή το Open TV και ο Σπύρος Δημητρέλλης επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ. 

Από τις αυξήσεις μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι 300.000 συνταξιούχοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται από 60 έως 120 ευρώ λόγω των αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης. 

Είναι ενδεικτικό ότι συνταξιούχος με 35 έτη ασφάλισης μετά τις περικοπές λαμβάνει κύρια σύνταξη 722 ευρώ και επικουρική 187 ευρώ. Με το νέο πλαίσιο μπορεί να δει αύξηση 34 ευρώ στην κύρια και 96 ευρώ στην επικουρική. Το όφελος που θα έχει θα αγγίζει τα 130 ευρώ το μήνα.


Παράλληλα συνταξιούχος με 42 έτη ασφάλισης παίρνει κύρια σύνταξη 1086 ευρώ και επικουρική 239 ευρώ. Η κύρια σύνταξη θα έχει αύξηση κατά 105 ευρώ και η επικουρική 80 ευρώ. Το όφελος που θα έχει θα αγγίζει τα 185 ευρώ το μήνα. 

Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις αφορούν 465.000 συνταξιούχους που θα δουν μεσοσταθμική αύξηση στη σύνταξή τους που θα φτάνει τα 52 ευρώ. Πάντως οι τελικές αυξήσεις θα καθοριστούν μετά τη μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής η οποία θα διαμορφώσει τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στα πλαίσια της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV ο Θοδωρής Βγενής οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις συγκεκριμένες αυξήσεις αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρουν τουλάχιστον τρεις μήνες αναδρομικά και ανάλογα με το πότε θα εφαρμοστεί ο νόμος που θα καταθέσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Την ίδια ώρα υπάρχει αγωνία και για τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών. Σε αυτή την περίπτωση «ψαλιδίζονται» οι ελπίδες των συνταξιούχων. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης Βρούτσης έχουν τονίσει ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν αναδρομικά για τα προηγούμενα χρόνια και αυτό γιατί από την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Παράλληλα παραμένει νεφελώδες το τοπίο για το κρίσιμο δεκάμηνο (Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016) και εκεί θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες αποφάσεις των δικαστηρίων και για το αν θα καταφέρουν οι συνταξιούχοι να διεκδικήσουν 4 δισ. ευρώ. 
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ