2019-10-30 19:29:10
Φωτογραφία για Προσωρινά «μπουρλότο» στην Προανακριτική..



Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «χούντα» και η Ν.Δ. «συμπεριφορές Χρυσής Αυγής».

 Η αφορμή είναι η απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής να εξαιρέσει τους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούν να είναι μάρτυρες και εισαγγελείς ταυτόχρονα.

Η Κουμουνδούρου αιφνιδιάστηκε και κάνει λόγο για απόφαση του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, φωνάζει για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» στο οποίο εμπλέκει και το Κίνημα Αλλαγής και καταγγέλλει προσπάθεια της Ν.Δ. να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να φοβίσει τους εισαγγελείς που το ερευνούν παράλληλα με την Προανακριτική για τον ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου.

Η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους εξηγούν ότι οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος από τη στιγμή που είναι μάρτυρες δεν μπορεί να είναι και μέλη της επιτροπής που θα ερευνούν. Έβαλαν δύσκολα στην αξιωματική αντιπολίτευση όταν παρουσίασαν απόφαση του Επιστημονικού της Βουλής η οποία εξαίρεσε μάρτυρες με το ίδιο σκεπτικό από την Εξεταστική του 2010 για το Βατοπαίδι
. «Τότε δεν ήταν Προανακριτική, ήταν Εξεταστική και η απόφαση για το ποιοι θα μετέχουν στην επιτροπή από κάθε κόμμα ανήκει στον Πρόεδρο της εκάστοτε κοινοβουλευτικής ομάδας και όχι στην επιτροπή» είναι η πρώτη απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έπεται συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ψάχνει τρόπους να επιβάλει τους κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο στις εργασίες της Επιτροπής, όπως επίσης και ότι σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο γραφείο του με τους στενούς του συνεργάτες – ανάμεσά τους η Όλγα Γεροβασίλη, ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέρριψε οριστικά τη σκέψη αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την επιτροπή που έπεσε στο τραπέζι.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ορίσει και πάλι τους κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή για την αυριανή συνεδρίαση, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι το ΚΚΕ ψήφισε κατά της εξαίρεσης των δύο, η Ελληνική Λύση «παρών» ενώ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, με δήλωσή του  «σπάει» τη γραμμή του Κινήματος Αλλαγής και υποστηρίζει ότι η απόφαση για το ποιος θα μετέχει στην επιτροπή ανήκει αποκλειστικά στην προτείνουσα κοινοβουλευτική ομάδα και κανέναν άλλον.

«Όσοι είναι βασικοί μάρτυρες όπως εν προκειμένω οι κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς. Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση. Δεν το έπραξαν με προφανή σκοπιμότητα να στήσουν ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης γύρω από την ουσία διερεύνησης της υπόθεσης. Ας το καταλάβουν: Η Βουλή δεν εκβιάζεται, δεν χειραγωγείται» δήλωσε σχετικά ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Καλαφάτης. Το ερώτημα όμως είναι τι θα πράξει αύριο η πλειοψηφία εφόσον Πολάκης και Τζανακόπουλος, με απόφαση Τσίπρα, θα παρουσιαστούν στην αίθουσα της επιτροπής και θα ζητήσουν να συμμετέχουν στις διαδικασίες ως μέλη της. 

«Είναι μείζον ζήτημα αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγνοήσει την απόφαση της Επιτροπής», ανέφερε χθες πηγή της Ν.Δ., αλλά το ερώτημα παραμένει αναπάντητο.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ