2019-11-01 06:45:05
Φωτογραφία για Dua Lipa: Η ασυμβίβαστη της ποπ σκηνής με τα δύο δισ. views
Η 24χρονη τραγουδίστρια θέτει νέους κανόνες στη μουσική βιομηχανία και παραδέχεται ότι το σχέδιό της για επιτυχία ήταν μονόδρομος

Το νέο πρόσωπο της YSL Beauty είναι μια 24χρονη τραγουδίστρια με σχεδόν 2 δισ. views στο single που έγινε τόσο αναγνωρίσιμο όσο και το όνομά της.

«Μερικές φορές τσιμπάω τον εαυτό μου για να δω αν το ζω όλο αυτό στην πραγματικότητα», έλεγε πριν από δύο χρόνια, όταν στα 22 της ήταν η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης προτεινόμενη για πέντε Brits (τα διάσημα βρετανικά βραβεία μουσικής). Τα βρετανικά Μέσα αποκαλούν τη γεννημένη στο Λονδίνο αλβανικής καταγωγής Ντούα Λίπα «Μαντόνα της Generation Z». Πρόκειται για τη γενιά που διαδέχτηκε τους millennials και στο φρέσκο πρόσωπό της βρήκε την πλανεύτρα της ποπ μουσικής. Το YouTube και το Spotify απέκτησαν την πιο δημοφιλή και φωτογενή διαφήμιση του streaming και τη διάδοχη βασίλισσα των Μπιγιόνσε, Τέιλορ Σουίφτ και Αριάνα Γκράντε. Κερδίζει βραβεία, το γιορτάζει ανερυθρίαστα πίνοντας σφηνάκια τεκίλα και δεν την ενοχλεί που την επομένη είναι πρωτοσέλιδο. Δηλώνει απλώς ότι «ζούμε στο 2019. Μια γυναίκα πρέπει να είναι απελευθερωμένη και να ζει τη ζωή της με τους κανόνες που θέτει μόνη της».


Με την εμφάνισή της στο τηλεοπτικό βραδινό σόου «Saturday Night Live», το 2017, έγινε επισήμως το πέρασμα από την ευρωπαϊκή αγορά στην αμερικανική για την κοπέλα που δεν είχε ποτέ εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση αποτυχίας. «Σκληρή δουλειά, πρόγραμμα και δουλειά σε 24ώρη βάση, με τον παράγοντα τύχη να είναι βοηθητικός», απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με το μυστικό της επιτυχίας.

Είναι ποπ φαινόμενο γιατί ο Κρις Μάρτιν και ο Μαρκ Ρόνσον συνεργάζονται οικειοθελώς μαζί της και εκείνη γράφει τραγούδια για τους πρώην της, τους οποίους τους ξεπερνά στην αγκαλιά του αδελφού της Τζίτζι και της Μπέλα Χαντίντ, του 20χρονου Ανουάρ. Το 24χρονο νέο ίνδαλμα ετοιμάζει την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ, και γι’ αυτόν τον λόγο αφαίρεσε από το Instagram όλο το περιεχόμενο του λογαριασμού ανακοινώνοντας έτσι στα 30 εκατομμύρια των followers της τη νέα της δουλειά.

«Hotter Τhan Hell» κυριολεκτικά

Εχει πάνω από δέκα μικροσκοπικά τατουάζ στο σώμα της. Είναι μικρές σημειώσεις, πολύτιμα αναμνηστικά. Στον αγκώνα της διαβάζει κανείς «Sunny Hill», το όνομά της γειτονιάς στο Κόσοβο, όπου οι γονείς της μεγάλωσαν προτού μεταναστεύσουν στο Λονδίνο, αλλά και της φιλανθρωπικής οργάνωσης που έχει ιδρύσει εκεί. Μαζί με τον πατέρα της διοργανώνουν και το Sunny Hill Festival. Πέρυσι τραγούδησε εκεί και ο δήμαρχος της Πρίστινα της έδωσε το κλειδί της πόλης. Εχει κάνει επίσης τατουάζ τα αρχικά των αδελφών της, της Ρίνα και του Τζιν, και στον καρπό της έχει γράψει «mum+dad». Ηθελε να έχει έναν φύλακα άγγελο και έγραψε τη λέξη «angel» στον ώμο της, ενώ για τον πρώτο μήνα που πέρασε γράφοντας τραγούδια στο Λος Αντζελες έχει κάνει έναν μικρό φοίνικα. Στο εσωτερικό του αστραγάλου της έχει ένα ματάκι, το γούρι της, μόλις ολοκλήρωσε τη μετακόμιση στο νέο της σπίτι. Είναι αυτοβιογραφική και στη μουσική της. Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία, πριν από το κομμάτι «New Rules», ήταν το «Hotter Than Hell», το οποίο βασίστηκε στον δύσκολο χωρισμό της με κάποιον που την έκανε να νιώθει ασήμαντη. «Μπήκα στο στούντιο τόσο πληγωμένη που το μόνο που ήθελα ήταν να γράψω ένα λυπητερό τραγούδι. Ξεκίνησα και μετά από δέκα λεπτά βαρέθηκα. Κι αυτό ήταν. Δεν ήθελα να λυπάμαι τον εαυτό μου συνεχώς και είχα ανάγκη να ξαναγράφω το σενάριο, να παρουσιαστώ πιο καυτή από όσο άντεχε εκείνος, ακόμη κι αν ένιωθα εντελώς αποτυχημένη». Το αποτέλεσμα ήταν ένα χιτάκι που σκαρφάλωσε στο Νο 5 των UK Charts. Κι έτσι ξεκίνησαν οι φαν να επικοινωνούν με την τραγουδίστρια που τις έκανε να νιώθουν δυνατές και όμορφες και έτοιμες να κατακτήσουν τα πάντα. Η ίδια βάφτισε το νέο είδος τραγουδιών χωρισμού που χορεύουν τα κορίτσια στα κλαμπ «dance crying».

Τον Ιούνιο του 2019 χώρισε με τον σύντροφό της Αϊζακ Κάριου και τον ίδιο μήνα έγινε ζευγάρι με τον μικρό αδελφό Χαντίντ, τον Ανουάρ

Κάπως έτσι, η νέα τολμηρή φωνή της ποπ έγινε πρέσβειρα του Libre, του νέου αρώματος του YSL Beauty. Καμία γυναίκα δεν θα μπορούσε να μεταφέρει το ενθαρρυντικό μήνυμα του Libre με περισσότερη ένταση από την Ντούα Λίπα, τη νεαρή τραγουδίστρια και συνθέτρια που ανακηρύχθηκε Next Generation Leader από το περιοδικό «Time». Για την κυκλοφορία της πρώτης της δισκογραφικής δουλειάς έγραψε στο δεξί της χέρι τη λέξη «patience», καθώς περίμενε με υπομονή σχεδόν δυόμισι χρόνια δουλεύοντας συνεχώς για να έχει το τέλειο αποτέλεσμα. Εκτοτε πέρασαν άλλα τόσα για να κυκλοφορήσει νέο δίσκο. Οι μάνατζέρ της, οι παραγωγοί της και οι δημοσιοσχετίστες της επαινούν συχνά την εργατικότητά της. Σε συνδυασμό με την ασίγαστη φιλοδοξία της. «Δεν ξέρει να λέει όχι όταν πρόκειται για δουλειά», δηλώνει η ομάδα της. Σημειώνει σε ημερολόγιο το ημερήσιο πρόγραμμά της με λεπτομέρεια. Ξύπνημα, γυμναστική, πρωινό, ντους, μάσκα προσώπου, μάθημα φωνητικής είναι το πρόγραμμα πριν από το μεσημέρι. Δίνει ένα δίωρο στους φίλους της. Το αυστηρό αυτό πρόγραμμα το ακολουθεί από τα 15 της, όταν αποφάσισε να ζητήσει από τους γονείς της να μετακομίσει από το Κόσοβο στο Λονδίνο και να αναζητήσει την τύχη της στη μουσική βιομηχανία. Εκτοτε αντιμετωπίζει το τραγούδι ως 24ωρη δουλειά.

Μετά την κυκλοφορία του single «Blow Your Mind (Mwah)» το 2016, η ομάδα που είχε αναλάβει να τη μανατζάρει τη ρώτησε με ποιον θα ήθελε να συνεργαστεί. «Με τον Κρις Μάρτιν», ήταν η απάντηση που έλαβαν. Λίγες εβδομάδες αργότερα βρέθηκε στο Μαλιμπού μαζί με τον τραγουδιστή των Coldplay να χορεύουν παρέα τα κομμάτια της. Εκείνη του εκμυστηρεύτηκε ότι έχει γράψει το αγαπημένο της τραγούδι, το «All Good Things (Come To An End)» της Νέλι Φουρτάντο. Εκείνος δεν θυμόταν καν ότι το είχε γράψει, αλλά μαζί έγραψαν το κομμάτι της «Homesick».

«Μια νέα γυναίκα καλλιτέχνη είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσουν με σεβασμό αν δεν τη δουν επί σκηνής με ένα πιάνο ή μια κιθάρα. Για τους άντρες καλλιτέχνες κατευθείαν θεωρούν ότι γράφουν τη δική τους μουσική. Για τις γυναίκες πιστεύουν ότι απλώς τους δίνουν τραγούδια και εκείνες ερμηνεύουν», λέει για τις γυναίκες στη μουσική βιομηχανία. Το 2018 το «One Kiss», η συνεργασία της Ντούα με τον Κάλβιν Χάρις, ήταν το single με τις περισσότερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μόνη της έχει πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια singles και πάνω από 3,4 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Κέρδισε δύο βραβεία, το Best New Artist και το Best Dance Recording μαζί με τους Silk City για το μεγάλο τους hit «Electricity» στα 61α Grammy, καθώς και το Best British Single για το «One Kiss» στα Brit Awards 2019.

Το νέο ποπ φαινόμενο είναι εδώ

Η μητέρα της, Ανέσα, είναι κόρη Κοσοβάρου και Βόσνιας. Στα 90s ζούσε στο Κόσοβο με τον τότε αρραβωνιαστικό της και μετέπειτα σύζυγό της Ντουκάτζιν, γιο του διάσημου ακαδημαϊκού Σέιτ Λίπα, διευθυντή του πάλαι ποτέ Ινστιτούτου Ιστορίας του Κοσόβου. Με τον πόλεμο το ζευγάρι αναγκάστηκε να αναζητήσει άσυλο στο Λονδίνο. Ο παππούς της πέθανε το 1999 από καρδιακή προσβολή και ο πατέρας της δεν κατάφερε να παραστεί στην κηδεία του γιατί τα σύνορα είχαν κλείσει. Η Ντούα (που σημαίνει «αγάπη») γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1995, ενώ οι γονείς της είχαν παρατήσει τις σπουδές τους στην Οδοντιατρική και τη Νομική στα πανεπιστήμια της πατρίδας τους και δούλευαν ως σερβιτόροι. Τα βράδια σπούδαζαν. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου η δουλειά θεωρείται παράσημο. «Μικρή με φώναζαν Ντούα και ντρεπόμουν, ήθελα να με λένε Σάρα, Χάνα και Ελα. Ηθελα να είμαι νορμάλ. Τώρα χαίρομαι για την κληρονομιά μου. Αλλά μου έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες. Η μητέρα μου παντρεύτηκε τον πρώτο άντρα που αγάπησε, το πρώτο της αγόρι». Εκείνη αποφάσισε να βαδίσει σε ένα διαφορετικό μονοπάτι. «Γεννιέσαι, πας σχολείο, τελειώνεις το πανεπιστήμιο, ερωτεύεσαι, παντρεύεσαι και κάνεις παιδιά. Αν δεν τα κάνεις αυτά μέχρι τα 28, τότε σε ρωτούν οι δικοί σου “τι τρέχει μαζί σου”», έχει πει σε συνέντευξή της.

Επί δύο χρόνια περιοδεύει ακούραστη σε όλο τον κόσμο και η καλή δουλειά βγαίνει στις πωλήσεις των δίσκων της Στα 11 της οι γονείς της τής ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στην Πρίστινα. «Δεν μπορούσα καν να μιλήσω τη γλώσσα στο σχολείο. Eκεί όμως έμαθα να αγαπώ την καταγωγή μου». Στα 14 της αποφάσισε να τους πει ότι θέλει να επιστρέψει στο Λονδίνο και να παρακολουθήσει το Sylvia Young (θεατρικό σχολείο). Οι γονείς της την εμπιστεύτηκαν, έμεινε μόνη της κοντά σε οικογενειακούς φίλους, είχε το δικό της blog μόδας και ανέβαζε demos στο YouTube και στο SoundCloud. Δούλεψε ως μοντέλο καταλόγων στο Asos και έκανε ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό για το «X Factor». Την πρόσεξε ο μάνατζερ της Lana Del Rey και της έκανε συμβόλαιο.

Βαθιά αφοσιωμένη στις αξίες που εκφράζει το Libre, η Ντούα Λίπα ενσαρκώνει την τολμηρή θηλυκότητα του αρώματος στις φωτογραφίες της καμπάνιας που φέρουν την υπογραφή του πρωτοποριακού σκηνοθέτη Ναμπίλ Ελντερκιν. «Η Ντούα Λίπα είναι η ιδανική επιλογή για να ενσαρκώσει αυτή την τολμηρή γυναίκα που κάνει πράξη τα όνειρά της και αψηφά το κατεστημένο», δηλώνει ο ίδιος. «Νέα και ασυμβίβαστη, με ισχυρή αυτογνωσία και προθυμία να μοιραστεί τη δική της αλήθεια, είναι η πρέσβειρα που αποπνέει έναν απόλυτα ισορροπημένο συνδυασμό απελευθερωμένου αισθησιασμού και εσωτερικής δύναμης, ο οποίος ενσαρκώνει την ασυμβίβαστη γυναίκα YSL που ακολουθεί τους δικούς της κανόνες».

Η καμπάνια του αρώματος είναι μια επική, συναισθηματική, συναρπαστική πρόσκληση που παρακινεί όλες τις γυναίκες να αγκαλιάσουν την ελευθερία τους.

Η Ντούα Λίπα ενσαρκώνει ιδανικά την τολμηρή θηλυκότητα του αρώματος Libre
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ