2019-11-02 03:38:32
Φωτογραφία για Τσιουάουα: Ο μικρότερος όλων, αλλά ο «μεγαλύτερος» στην ψυχή
 Μπορεί να είναι μιας σπιθαμής σκύλος, όμως είναι υπερβολικά γενναίος, καθώς δεν θα

δειλιάσει να τα βάλει με έναν μεγαλόσωμο του είδους του! Είναι ο ιδανικός σκύλος για διαμέρισμα, έχει άποψη και η καρδιά του χτυπά για την οικογένειά του, την οποία και θα προστατεύσει.

Ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν τη φυλή από τους εκτροφείς, Απόστολο Ραπτάκη, Ράνια Χειμαριού και Γεώργιο Παπαδόπουλο, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Οι εκτροφείς, Απόστολος Ραπτάκης (αριστερά), Γεώργιος Παπαδόπουλος (δεξιά)

Ιστορία

«Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την προέλευση της φυλής. Η επικρατέστερη θεωρεί χώρα προέλευσης το Μεξικό και την ομώνυμη πόλη Τσιουάουα. Πρόγονός του θεωρείται το Τετσίτσι, ένας σκύλος συντροφιάς της εποχής, ιδιαίτερα αγαπητός από τους Τολτέκους.

Την πρώτη αναφορά στη φυλή την αντλούμε από μια απεικόνιση του Τσιουάουα στην πυραμίδα De Cholula.


Με την πάροδο του χρόνου, τα Τσιουάουα άρχισαν να χρησιμοποιούνται από την αριστοκρατία, ιδιαίτερα της Αγγλίας, σαν θερμοφόρες τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Ήταν οι Ισπανοί εκείνοι που έφεραν τον μικρόσωμο αυτόν σκύλο στην Ευρώπη και εντυπωσίασαν την αριστοκρατία της εποχής.

Προσωπικότητα – Χαρακτήρας- Εκπαίδευση

Το Τσιουάουα είναι το μικρότερο σκυλί του κόσμου. Μην ξεγελιέστε, όμως! Έχει καρδιά λιονταριού. Δεν έχει καμία αίσθηση κινδύνου, ούτε του μεγέθους του, και γι΄αυτό δεν φοβάται να τα βάλει με μεγαλύτερα σκυλιά! Με, μάλλον, προβλέψιμο αποτέλεσμα. Θα βγει νικητής!

Είναι σκυλιά με άποψη. Έχουν πάντα την τάση να προσπαθούν να φέρουν τα πράγματα στα δικά τους «θέλω».

Δένονται με το οικογενειακό περιβάλλον και, πολλές φορές, ξεχνούν πως είναι σκυλιά. Λατρεύουν τον ιδιοκτήτη τους και έχουν την τάση να τον προστατεύουν. Είναι σαν να έχεις ένα σκυλί μεγάλης φυλής σε… πακέτο δύο κιλών.

Είναι ιδανικά σκυλιά για οικογένειες και διαμερίσματα. Αλλά, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, χρειάζεται προσοχή, για να μην προκληθεί, άθελα τους, κάποιο ατύχημα, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους. Πραγματικά μπορεί να γίνουν αχώριστοι σύντροφοι όλης της οικογένειας. Λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν να συνοδεύουν την οικογένεια παντού.

Ένα μικρό διαμέρισμα τούς είναι αρκετό, και δεν θα σας «παραπονεθούν» εάν μία μέρα δεν μπορέσετε να τα βγάλετε βόλτα. Είναι τόσο μικρά, που ο καθημερινός τους περίπατος μπορεί να είναι μικρής διάρκειας.

Εκπαιδεύονται εύκολα. Για την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευσή τους ισχύει ο γενικός κανόνας. Όσο το νωρίτερα, τόσο το καλύτερο.

Μορφολογία – Τρίχωμα

• Σύμφωνα με το πρότυπο της φυλής, το Τσιουάουα πρέπει να είναι από ενάμισι έως τρία κιλά, να έχει κρανίο σε σχήμα μήλου, με κοντό ρύγχος, το οποίο σχηματίζει κάθετη γωνία με το κρανίο, και μεγάλα εκφραστικά στρόγγυλα μάτια. Το συναντάμε σε δύο ποικιλίες τριχώματος: το κοντότριχο (λειότριχο) και το μακρύτριχο. Όλα τα χρώματα και οι χρωματικοί συνδυασμοί είναι αποδεκτοί, εκτός από το merle.

• Θεωρείται, ίσως, η μακροβιότερη φυλή σκύλων, αφού το προσδόκιμο ζωής, με την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί άνετα να φτάσει στα 17-18 χρόνια.

Διατροφή

• Δεν έχουν μεγάλες διατροφικές ανάγκες. Λίγα γραμμάρια ξηράς τροφής την ημέρα είναι αρκετά. Λόγο του μεγέθους τους, όμως, τα κουτάβια είναι επιρρεπή σε υπογλυκαιμίες. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα στο διάστημα του απογαλακτισμού ή της αλλαγής περιβάλλοντος.

• Δεν είναι ασφαλές, το κουτάβι να αποχωρίζεται τη μητέρα του πριν από τους τρεις – τέσσερις μήνες.

• Η πιο σωστή διατροφή είναι μια καλής ποιότητας, ισορροπημένη ξηρά τροφή, που θα διασφαλίζει και την καλή στοματική υγεία.

• Πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα μικρό σνακ για εμάς, είναι ένα τεράστιο γεύμα γι’ αυτά. Προσοχή στην παχυσαρκία, λοιπόν.

Καλλωπισμός

Είναι πολύ εύκολα στην περιποίηση, καθώς είναι σκυλιά εσωτερικού χώρου και δεν λερώνονται εύκολα. Το μπάνιο τους μπορείτε να το κάνετε, ακόμα και στον νιπτήρα. Όμως, δεν τους αρέσει το κρύο, γι΄αυτό χρειάζονται καλό στέγνωμα.

Όσο για το βούρτσισμα; Ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα για τα μακρύτριχα είναι αρκετό. Και, προπάντων, δεν ξεχνάμε τα νύχια».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ