2019-11-05 18:20:41
Φωτογραφία για ΕΙU για Ελλάδα: Η Ευρωζώνη δεν θα μειώσει τα πλεονάσματα
Eurogroup: Toν Δεκέμβριο το «πράσινο» σε αξιολόγηση, επιστροφή κερδών από ομόλογα

Ρυθμούς ανάπτυξης 1,9% φέτος, πολύ κοντά δηλαδή στον επίσημο στόχο της κυβέρνησης- προβλέπει για την ελληνική οικονομία η μονάδα ερευνών του Economist (EIU). Για το 2020, ωστόσο, ρίχνει τον πήχη στο 2,2%, δηλαδή 0,6 μονάδα χαμηλότερα από την επίσημη εκτίμηση της Αθήνας στον προϋπολογισμό και τον κρατάει κοντά σε αυτά τα επίπεδα και για τις επόμενες χρονιές. Και τούτο γιατί πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα πουν τελικά το «Ναι» στο αίτημα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, με τα τελευταία να στέκονται έτσι εμπόδιο σε μία πιο δυναμική ανάκαμψη.

Σε αναφορά τους για την ελληνική οικονομία οι ειδικοί της EIU αποτιμούν θετικά το έως τώρα έργο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και σημειώνουν πως αυτή προσφέρει τη βάση για μία πιο σταθερή και αποτελεσματική Διοίκηση. Ωστόσο καλείται, όπως υπογραμμίζουν, να παλέψει με προκλήσεις που κληρονόμησε από την Κυβέρνηση Τσίπρα.  Σημειώνουν ακόμη ότι η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αυτό περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών της. 


Ειδικότερα δεν βλέπουν μία θετική εξέλιξη στη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να υπάρξει χώρος για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα, που θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη. «Δεν περιμένουμε οι πιστωτές της Ελλάδας να επιτρέψουν στη νέα Κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2,2% στη συνέχεια)» αναφέρουν και συνεχίζουν: «Με  τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ δεν θα φτάσει πολύ πάνω από το 2%, εμποδίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το χρέος, που σήμερα είναι πάνω από το 180% του ΑΕΠ σε πιο βιώσιμα επίπεδα». 

Αυτή δεν είναι βεβαίως η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα. Όπως επισημαίνει η EIU τα πολύ χαμηλά επίπεδα επενδύσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης περιορίζουν επίσης τη δυναμική της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμούν ότι την περίοδο 2020-2024 κατά μέσο όρο το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,2% ετησίως. Η καλύτερη χρονιά προβλέπεται να είναι το 2021 με ανάπτυξη 2,4%, ενώ στη συνέχεια οι ρυθμοί θα επιστρέψουν κοντά στο 2%. Για όλο αυτό το διάστημα αναμένουν υποτονικό πληθωρισμό. 

Όσον αφορά στους κινδύνους για την πρόβλεψη, που θα βλέπαμε δηλαδή σε ένα αρκετά δυσμενές σενάριο, είναι: 

Μία περαιτέρω ενίσχυση του εμπορικού προστατευτισμού, που θα οδηγήσει σε ευρείας κλίμακας εμπορικό πόλεμοΔιατήρηση του φορολογικού βάρος σε υψηλά επίπεδα (πολύ υψηλές πιθανότητες) Η Ελλάδα να χρειαστεί  μία νέα προληπτική γραμμή, όταν εξαντληθεί το μαξιλάρι ρευστότητας (υψηλές πιθανότητες) Η αύξηση του κατώτατου μισθού να αυξήσει την ήδη υψηλή ανεργία των νέων  Η μετα-προγραμματική περίοδος να πάει στραβά, οδηγώντας σε νέα κρίση 

Eurogroup: Toν Δεκέμβριο το «πράσινο» σε αξιολόγηση, επιστροφή κερδών από ομόλογα

Εν τω μεταξύ, στη συνεδρίαση του Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η Ελλάδα, όπου αναμένεται να εγκριθεί η τέταρτη αξιολόγηση και πιθανότατα να αποφασιστεί η εκταμίευση των κερδών που έχουν από τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης. Την επισήμανση αυτή έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στη διάρκεια ενημέρωσης για τη συνεδρίαση του Εurogroup την Πέμπτη, όπου η Ελλάδα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η έκθεση της τέταρτης αξιολόγησης θα φτάσει από την Κομισιόν στο EWG το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των Υπουργών στις 4 Δεκεμβρίου. Στην ίδια συνεδρίαση, συνέχισε, θα συζητηθεί και η εκταμίευση των κερδών της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών προς την Ελλάδα, η οποία χρειάζεται ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αίτημα της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για επενδύσεις, αφού ανέφερε ότι η δυνατότητα αυτή προβλέπεται στο πλαίσιο της συμφωνίας εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο, διευκρίνισε ότι αυτό συνδέεται με το δημοσιονομικό χώρο (πρωτογενές πλεόνασμα), όπου οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο επόμενο έτος.

Στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Εurogroup θα παρουσιαστούν από την Κομισιόν οι φθινοπωρινές προβλέψεις για την οικονομία, όπου ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε ότι «δεν θα είναι πολύ καλές», διευκρινίζοντας  πάντως ότι η Ευρωζώνη δεν διατρέχει αυτή τη στιγμή κίνδυνο ύφεσης. Στην ίδια συνεδρίαση των Υπουργών οικονομικών θα συζητηθούν επίσης τα θέματα της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης και της τραπεζικής ένωσης.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Πρόεδρος του ESM, από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία, σχολίασε πως η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί αισθητά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ελλοχεύει κίνδυνος ύφεσης. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης. 

naftemporiki.gr

«The New Daily Mail» 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ