2019-11-08 17:54:52
Φωτογραφία για Selkirk Rex: Η τρυφερή γάτα με το σγουρό τρίχωμα
Η Selkirk Rex είναι μία από τις νεότερες φυσικές φυλές γάτας. Το γνώρισμα που τις χαρακτηρίζει και τις κάνει αξιαγάπητες είναι το υπέροχο, μπουκλέ τους τρίχωμα

Η γάτα είναι το κατοικίδιο αιλουροειδές με το ευλύγιστο και ελαστικό σώμα, που έχει κλέψει τις καρδιές πολλών ανθρώπων με τη ξεχωριστή προσωπικότητά της.

Υπάρχουν γάτες μονόχρωμες, δίχρωμες, αλλά και τρίχρωμες, με τρίχωμα μακρύ, κοντό, ή και καθόλου. Οι γάτες της φυλής Selkirk Rex, όμως, διαθέτουν… μπουκλέ τρίχωμα!

Είναι μία από τις νεότερες φυσικές φυλές γάτας, που προέκυψε, φυσικά, από μια οικόσιτη, τη Miss DePest of Noface. Ζούσε σε ένα καταφύγιο στη Μοντάνα και υιοθετήθηκε από έναν εκτροφέα περσικών γατών, ο οποίος τη ζευγάρωσε με ένα μαύρο περσικό.

Η Pest, όπως ήταν το χαϊδευτικό της, γέννησε έξι γατάκια. Τρία από αυτά είχαν σγουρό τρίχωμα, αποδεικνύοντας ότι, σε αντίθεση με τη Ρεξ του Ντέβον, η μετάλλαξη του γονιδίου που έφερε η Pest ήταν επικρατέστερη. Άρα, αφού το γονίδιο υπερισχύει, μπορούν να υπάρχουν στην ίδια γέννα γατάκια με ίσιο, αλλά και με σγουρό τρίχωμα.


Η Selkirk Rex αναπτύσσεται σε μια μεγάλη, βαρυκόκκαλη γάτα, που η κατασκευή του σώματός της μοιάζει με εκείνη της βρετανικής κοντότριχης: το κεφάλι είναι στρογγυλό, χωρίς πλατιά μέρη. Οι μπούκλες είναι πιο χαλαρές στα κοντότριχα γατιά, ενώ στα μακρύτριχα φαίνονται πιο έντονες.

Οι γάτες Selkirk είναι υγιείς και συμπαγείς σε κατασκευή γάτες. Είναι μια πολύ υπομονετική, τρυφερή, αλλά και ανθεκτική φυλή.

Από τη στιγμή της γέννησής τους, τα γατάκια με σγουρό τρίχωμα μπορούν εύκολα να ξεχωρίσουν από τα αδελφάκια τους που έχουν ίσιο τρίχωμα.

Τα μουστάκια τους είναι ευαίσθητα και μπορεί να σπάσουν μακραίνοντας. Τα μουστάκια και το τρίχωμα δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια ζωής της γάτας. Αν γεννηθεί με σγουρό τρίχωμα, θα παραμείνει σγουρό και μετά την ενηλικίωση.

Αλλά, ακόμα κι αν αργότερα οι μπούκλες στο τρίχωμα χαλαρώσουν, η γάτα, έχοντας το συγκεκριμένο γονίδιο, θα διατηρήσει τουλάχιστον τα σγουρά της μουστάκια.

Ένα ώριμο αρσενικό ή ένα στειρωμένο θηλυκό δεν έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα τριχώματος.

Οι καλύτεροι εκπρόσωποι της φυλής διαθέτουν έντονα σγουρό τρίχωμα στα πλευρά, την κοιλιά και γύρω από το λαιμό, και λιγότερο στη ράχη.

Φροντίδα – Περιποίηση

Οι γάτες Selkirk Rex υπάρχουν σε δύο εκδοχές: κοντότριχες και μακρύτριχες, ενώ η φροντίδα τους δεν διαφέρει από εκείνη για τις άλλες κοντότριχες ή μακρύτριχες γάτες.

Δεν απαιτείται τακτικό βούρτσισμα, καθώς πρέπει να διατηρείται το σγουρό τους τρίχωμα. Επίσης, στο μπάνιο της μπορούμε να χρησιμοποιούμε σαμπουάν που αφήνουν το τρίχωμα μεταξένιο και καθαρό, αλλά δεν πρέπει να της βάζουμε μαλακτική κρέμα, γιατί δεν θα παραμένει σγουρή η τρίχα της.

Οι ιδιοκτήτες της Selkirk Rex γνωρίζουν πολύ καλά ότι κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στη γάτα τους, καθώς όλοι λαχταρούν να τη χαϊδέψουν για να νιώσουν την υφή του σγουρού της τριχώματος.

Πόσο τυχεροί είναι, αυτοί που έχουν στο σπίτι τους ένα πλάσμα όλο ζωντάνια για αμέτρητες αγκαλιές!

Πηγή: Ελληνικός Όμιλος Γάτας (www.eog.gr)
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ