2019-11-08 21:50:08
Φωτογραφία για Τα κινητά τηλέφωνα «κόβουν» χρόνια ζωής
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον στις ΗΠΑ δείχνει ότι, το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου επιταχύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης

Εάν θέλετε να ζήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα, αφήστε στην άκρη τα κινητά και τους υπολογιστές.

Τα κινητά, τα tablets και οι οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών όχι μόνο ενισχύουν το άγχος αλλά μπορεί να κόψουν χρόνια από τη ζωή μας, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον στις ΗΠΑ δείχνει ότι, το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές, καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου επιταχύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης.

Ο επικεφαλής τον αμερικανικής ομάδας, Τζάγκα Γκιμπούλτοβιτς κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μελετώντας τις επιπτώσεις που έχει στα έντομα - συγκεκριμένα στη μύγα - δροσόφιλα- η έκθεση στο μπλε φως.

Οι επιστήμονες επέλεξαν τις μύγες αυτές καθώς η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων τους είναι παρόμοια με αυτή των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων.


Στη συνέχεια τις χώρισαν σε δύο ομάδες:στις υγιείς μύγες και σε αυτές που είχαν γεννηθεί τυφλές ύστερα από γενετική παρέμβαση.

Εκθέτοντας τις μύγες σε μπλε φως για 12 ώρες, διαπίστωσαν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρά τους και τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς των ματιών τους είχαν υποστεί ζημιές. Οι μύγες αυτές έζησαν 15% λιγότερο από εκείνες που δεν είχαν εκτεθεί στο μπλε φως.

Ο Αμερικανός καθηγητής επισημαίνει ότι όπως τα εγκεφαλικά κύτταρα των εντόμων αυτών έτσι και των ανθρώπων θα υποστούν βλάβες με αποτέλεσμα να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής τους , αν και αυτή η μείωση θα είναι αρκετά μικρότερη του 15%.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι με τον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι σχεδόν αδύνατον να μη χρησιμοποιεί κανείς κινητό ή άλλες συσκευές με οθόνη. Γι’ αυτό συστήνουν τη χρήση ειδικών γυαλιών και φίλτρων οθόνης που μπλοκάρουν το μπλε φως.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Opel Corsa-e
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Opel Corsa-e
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ