2019-11-11 13:42:45
Φωτογραφία για Σι Τζινπίνγκ - Κ. Μητσοτάκης: Στενή συνεργασία με αμοιβαία οφέλη
Πεπεισμένος ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, «στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τη φιλική συνεργασία και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» θα αποφέρουν ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα στο μέλλον δήλωσε ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ελλάδα και Κίνα βρίσκονται σε φάση μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης και επιθυμούν να οικοδομήσουν κράτη ευημερίας και στενή συνεργασία με αμοιβαία οφέλη» ανέφερε ο Κινέζος Πρόεδρος για να προσθέσει: «Καταλήξαμε στην κοινή πεποίθηση ότι η σχέση μας θα προχωρήσει στο μέλλον. Θέλουμε να διατηρηθεί το επίπεδο των επαφών μας σε υψηλό επίπεδο και να δοθεί μακροχρόνια προοπτική».

Κάνοντας ειδική μνεία στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, ο Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα «λίκνο του δυτικού πολιτισμού» που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία, ενώ εστιάζοντας στη σημερινή εποχή τόνισε ότι είναι «μία όμορφη και σύγχρονη χώρα, όπου γενεές έξυπνων πρωτοπόρων Ελλήνων έχουν βρει δρόμους προς την αναπτυξη». Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας είναι κυρίαρχη ναυτική δύναμη σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε «μεγάλη αντοχή και δούλεψε σκληρά για να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του και την ανάπτυξή του».


Όσον αφορά τα εθνικά συμφέροντα και τις επενδύσεις εκατέρωθεν, τόνισε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να δείχνουν κατανόηση και να στηρίζουν η μία στην άλλη ώστε να δημιουργηθεί η βάση για στενότερους δεσμούς. «Κίνα και Ελλάδα είναι εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία μίας ζώνης, ενός δρόμου. Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς» είπε ο Πρόεδρος της Κίνας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η χώρα του επιθυμεί να ενισχύσει τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και τη μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας μεταξύ Κίνας-Ευρώπης. «Θέλουμε να συνεχιστεί το εμπόριο, να διευρυνθούν το διμερές εμπόριο και οι αμοιβαίες επενδύσεις, όπως επίσης να υπάρξουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και τον τραπεζικό τομέα» συμπλήρωσε.

Εν όψει της διοργάνωσης του έτους πολιτισμού και τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών το 2021 σημείωσε πως «θέλουμε να ενισχύσουμε τη διδασκαλία των γλωσσών μας και να ενισχύσουμε τις επαφές ανάμεσα στις ακαδημαϊκές κοινότητες, έτσι ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα τους πολιτισμούς μας». Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της ολοκληρωμένης στρατηγικής σχέσης Κίνας-Ε.Ε. «Θέλουμε να δείξουμε τη θετική συνέργεια της συνεργασίας μας για τη θετική ανάπτυξη. Επίσης, αποφασίσαμε να υπάρξει στενότερη συνεργασία στις διεθνείς υποθέσεις για την πολυμέρεια και την ειρήνη» είπε για να καταλήξει: «Ο Κομφούκιος είπε ότι η αρετή δεν είναι ποτέ μόνη της, πάντοτε έχει γείτονες. Και ο Αριστοτέλης είπε ότι ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που είναι μία ψυχή σε δύο σώματα. Αυτά ενώνουν τις δύο μεγάλες χώρες μας. Η ισότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός , η φιλική συνεργασία, το ανοιχτό μυαλό, η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και η αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στο μέλλον».

Κ. Μητσοτάκης: Άνοιξε δρόμος που θα γίνει λεωφόρος

Τη σπουδαιότητα της διμερούς συνεργασίας με την Κίνα σε όλους τους τομείς υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έδωσε έμφαση στη σπουδαιότητα των πολιτισμών των δύο χωρών συνολικά για την ανθρωπότητα. «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι θερμότερες από ποτέ και η εμπιστοσύνη μας δεδομένη. Η συνεργασία ανοιχτή σε πολλούς νέους παραγωγικούς ορίζοντες. Οι λαοί μας φορείς σπουδαίων πολιτισμών, που σφράγισαν την πορεία της ανθρωπότητας» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Οι πολιτισμοί μας αναλαμβάνουν τώρα ένα ρόλο σπάνιο και πολύτιμο. Να μεταγγίσουν δικαιοσύνη, μέτρο και αρμονία στις ταραγμένες σχέσεις των καιρών μας. Να αντιπαραθέσουν τη σοφία τους στις εντάσεις» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε την εκτίμηση της Αθήνας για τη στήριξη που παρείχε η Κίνα όταν η χώρα μας δοκιμαζόταν από την κρίση. «Τώρα που η χώρα μας αναπτύσσεται και πάλι, ανακτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Ανοίγουμε έναν δρόμο, που σύντομα θα γίνει λεωφόρος, καθώς η συνεργασία θα ενισχυθεί σημαντικά» υπογράμμισε. 

«Ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης»

O Πρωθυπουργός σημείωσε πως θα επισκεφθεί με τον Πρόεδρο Σι τις εγκαταστάσεις της Cosco, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης, όπως τη χαρακτήρισε. «Ο στόχος μας είναι κοινός. Ο Πειραιάς να μην γίνει απλά το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, αλλά ίσως και της Ευρώπης» τόνισε, προσθέτοντας πως ενεργοποιώντας τη δυναμική των συνδυασμένων μεταφορών η Ελλάδα γίνεται βασική πύλη, το σημείο εκκίνησης του σινο- ευρωπαϊκού δρόμου. 

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης καλωσόρισε την έλευση δύο κινεζικών τραπεζών στη χώρα, τόνισε ότι προσβλέπουμε σε αύξηση των Κινέζων τουριστών στη χώρα στους 500.000 έως το 2021, ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της συμφωνίας για την προστασία των έξι ελληνικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων η φέτα, στην κινεζική αγορά. Ανακοίνωσε τέλος πως θα πραγματοποιήσει νέα επίσκεψη στην Κίνα τον Απρίλιο.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ