2019-11-11 21:30:40
Φωτογραφία για Χ.Ακάρ: «Θα υπερασπιστούμε την Γαλάζια Πατρίδα σε Αιγαίο και Κύπρο»
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πάλι μίλησε για την «Γαλάζια Πατρίδα» αλλά και για την Κύπρο με αφορμή τα 81 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ.

«Πέρα από το εσωτερικό της χώρας και τις διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές μας δράσεις προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και όλη την «Γαλάζια Πατρίδα», με την ίδια αποφασιστικότητα.

»Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Κύπριων αδερφών μας σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μιλώντας για «Γαλάζια Πατρίδα» η Άγκυρα εννοεί ότι διεκδικεί ο μισό Αιγαίο μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, μέρος του Θρακικού πελάγους, ολόκληρο το Λύκιο (Καστελόριζο), ολόκληρο το Ικάριο, ολόκληρο το Καρπάθιο και μέρος του Νότιου Κρητικού πελάγους.

Το pronews.gr έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν τους σχετικούς χάρτες που παρουσιάζει η Άγκυρα και μάλιστα επισήμως!


Συγκεκριμένα ο πρώην γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Άμυνας απόστρατος συνταγματάρχης Ουμίτ Γιαλίμ και ένας εκ των εξ απορρήτων συμβούλων του Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε ότι ο χάρτης της «Γαλάζιας» τους «πατρίδας» μπροστά από τον οποίο είχε εμφανιστεί πρόσφατα ο Ρ.Τ.Ερντογάν, είναι «πολύ μετριοπαθής» και «όχι σωστός», καθώς μετακινεί τα «θαλάσσια σύνορα» της Τουρκίας 85 χλμ. ανατολικότερα», ενώ τα κανονικά σύνορα περιλαμβάνουν σειρά νησιών όπως η Μύκονος, η Αμοργός, η Νάξος, η Πάρος, τα Κουφονήσια κλπ. (βλέπε χάρτη κάτωθι) !

Ο χάρτης που παρουσιάστηκε από τη «Ναυτική Ακαδημία» στις 31 Αυγούστου 2019, παρουσία του Τούρκου προέδρου, λέει ο σύμβουλος του Ερντογάν, έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών ενώ αυτός που είχε δημοσιεύσει το 1974 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για το Αιγαίο, η τουρκική υφαλοκρηπίδα έφθανε μέχρι το γεωγραφικό μήκος των 24 Μοιρών ανατολικά.

Ωστόσο, στον χάρτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, επισημάνθηκε ότι αυτός σχεδιάστηκε ανατολικότερα στο γεωγραφικό μήκος των 25 μοιρών.

Ο Γιαλίμ ισχυρίζεται ότι τα «τουρκικά σύνορα» μετατοπίστηκαν περίπου 85 χιλιόμετρα ανατολικότερα!

Τα σύνορα δηλαδή που θεωρεί ότι έχει η Τουρκία στο Αιγαίο!

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν εφαρμοστούν τα θαλάσσια σύνορα του 2019, η Τουρκία θα χάσει 'σημαντικά δικαιώματα' στο Αιγαίο Πέλαγος», σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα.

Ο Γιαλίμ πρόσθεσε ακόμη, ότι σύμφωνα με τα (τουρκικά)" δικαιώματα" που απορρέουν από τις "διεθνείς συμβάσεις" και το "διεθνές δίκαιο", (επικαλούμενοι γενικώς και αορίστως το "διεθνές δίκαιο" και κατά το δοκούν βέβαια) ) οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, δηλαδή, η Γαλάζια πατρίδα μας, είναι περίπου 550 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο εναέριος χώρος μας είναι 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ενώ τώρα αναφέρθηκε ότι η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ μας είναι 462 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, σημειώνει το δημοσίευμα.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ