2019-11-13 17:30:10
Φωτογραφία για Μιρέλα Πάχου: Ο Λαυρέντης, ο Galliano και το πιο extreme πράγμα που θα έκανε ποτέ
Η Μιρέλα Πάχου μιλάει στο Reader.gr με αφορμή την έναρξη των εμφανίσεων της στο Σταυρό του Νότου Plus.

Η Μιρέλα Πάχου είναι μια από τις πιο ταλαντούχες φωνές και μουσικούς της νεότερης γενιάς τραγουδοποιών που έχει κερδίσει τόσο την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κοινού όσο και των συναδέλφων της. Κόρη του μουσικού Αγαπητού Πάχου, η Μιρέλα βρέθηκε από τα κάστρα των ιπποτών της Ρόδου στα έδρανα της νομικής και στις μουσικές σκηνές, στο πλάι των μεγαλύτερων ονομάτων του ελληνικού πενταγράμμου. Την περσινή σεζόν την είδαμε μαζί με τον αξέχαστο Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Φέτος, από τις 15 Νοεμβρίου και για τέσσερις Παρασκευές, η Μιρέλα υποδέχεται το κοινό και τους εκλεκτούς καλεσμένους της στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus.

Μιρέλα, τι μας ετοιμάζεις από τις 15 Νοεμβρίου στον Σταυρό του Νότου; Διαβάζω για καλεσμένους και για έναν… σεφ.

Η ιδέα είναι να μαζευτούμε σαν μια μεγάλη παρέα, να τραγουδήσουμε, να χορέψουμε και να υποδεχθούμε το χειμώνα
. Την αίσθηση αυτή τη βίωσα πρώτη φορά στις περσινές παραστάσεις με τον Λαυρέντη και τον Νίκο, στην αναζήτηση του «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά». Με βάση αυτή την τόσο όμορφη εμπειρία, αλλά με διαφορετικό μουσικό υλικό, διαμορφώθηκε το πρόγραμμα των προσωπικών παραστάσεων του καλοκαιριού, που νομίζω άφησαν μια πολύ γλυκιά γεύση. Για να διατηρηθεί λοιπόν αυτή η γεύση, επιστρατεύθηκε ένα πολύ σπουδαίος σεφ, ο γνωστός σε όλους «Basile Jacoumarain» (Βασίλης Γιακουμάρος). Η συνταγή περιλαμβάνει πολλά συστατικά: swing και λαϊκά, rock και νησιώτικα. Και επιπλέον περιλαμβάνει εξαιρετικούς καλεσμένους επί σκηνής: τον Χρήστο Δάντη (15/11), τον Νίκο Ζιώγαλα και τον Μύρωνα Στρατή (22/11), τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο (29/11), τον Μάρκο Κούμαρη (Locomondo) και τη Νατάσα Θεοδωρίδου (6/12).

Για την ανοδική πορεία σου βοήθησε το ταλέντο, η τύχη ή η σκληρή δουλειά;

«Όσο πιο σκληρά δουλεύω, τόσο πιο τυχερός γίνομαι», είπε ο Τόμας Τζέφερσον. Οπωσδήποτε βοηθάει και το ταλέντο. Όχι τόσο ως θείο ή γονιδιακό χάρισμα, όσο ως υπερβολικό ενδιαφέρον και έντονη επιθυμία για ενασχόληση με κάτι, στην προκειμένη περίπτωση με την μουσική.

Θεωρείς ότι είναι περισσότεροι αδικημένοι, άτυχοι ή τυχεροί οι ανερχόμενοι καλλιτέχνες σήμερα από ό,τι παλαιότερα;

Πολλά πράγματα παραμένουν ίδια. Και σήμερα και παλαιότερα είναι νομίζω λίγοι αυτοί που καταφέρνουν να ζήσουν από την τέχνη τους στην Ελλάδα. Επίσης το ζητούμενο για τον καλλιτέχνη παραμένει πάντα το ίδιο: να εκφραστεί, να συστηθεί και να επικοινωνήσει με τον κόσμο. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στη δισκογραφία, που βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλο το φάσμα της πολιτισμικής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχουν νέες πλατφόρμες επικοινωνίας, όπως το YouΤube. Σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν υπεραπλουστευμένες γενικεύσεις.

Μέσα σε όλα αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα και για το χώρο του τραγουδιού, υπάρχουν στιγμές που αναρωτιέσαι και προβληματίζεσαι για το πώς θα επιβιώσουν οι νέοι καλλιτέχνες; Είσαι φύσει αισιόδοξη ή το αντίθετο;

Έχω ένα σωρό αγωνίες, ανησυχίες και προβληματισμούς, τόσο ως καλλιτέχνης, όσο και ως επιστήμονας. Ωστόσο παραμένω αισιόδοξη. Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της κι εμείς είμαστε σε προνομιακή θέση, γιατί σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε την τεχνολογία, τις αυξημένες δυνατότητες πρόσβασης στη γνώση, τις ολοένα και περισσότερες πηγές πληροφοριών σε όλους τους τομείς. Νομίζω πως τελικά αυτό που μετράει σε κάθε εποχή είναι η προσωπική αναζήτηση και ταυτόχρονα η συλλογικότητα, το «μαζί».

Τι σε φθείρει στην καθημερινότητα ή ακόμα και στον χώρο της Τέχνης, της μουσικής που δραστηριοποιείσαι;

Τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, οι τεράστιες λίστες υποχρεώσεων και οι αγχωτικές σκέψεις.

Και η νομική, την οποία σπουδάζεις, τι θέση έχει στη ζωή σου; Θα σε βλέπαμε να αγορεύεις ως δικηγόρος στο δικαστήριο;

Θέση εξαιρετικά σημαντική. Και ως προς το δεύτερο ερώτημα, η απάντηση είναι προφανής. Αρκεί να μου αναθέσετε μια υπόθεσή σας (γέλια)!

Ακορντεόν: ποια είναι η πρώτη λέξη που σου έρχεται στο μυαλό;

Δεν είναι λέξη είναι όνομα: Galliano!

Θέλω να σταθώ στην ξαφνική απώλεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που μας συγκλόνισε όλους. Είχες συνεργαστεί μαζί του στενά, τον τελευταίο χρόνο. Πώς έμαθες την είδηση του χαμού του; Επίσης θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας μια ανάμνηση από εκείνον ή κάτι που δεν πρόλαβες να του πεις.

Πέρασαν δυο μήνες και ακόμα μου φαίνεται σαν ψέμα. Όπως και εκείνο το πρωί που έμαθα την είδηση στο τηλέφωνο, με τίποτα δεν το πίστεψα. Πέρσι τέτοια εποχή ήμαστε στη Γερμανία και ένα μήνα μετά ξεκίνησαν οι παραστάσεις στο Γυάλινο. Θα μπορούσα να μιλάω μέρες για τον Λαυρέντη, γιατί η παρουσία στην καλλιτεχνική μου πορεία ήταν, τα τελευταία χρόνια συνεχής και σχεδόν αδιάλειπτη. Όταν έκανα τον πρώτο μου δίσκο έγραψε μουσική σε στίχους μου στα τραγούδια «Κι εμείς καλύτερα» και «Δύο και κάτι», με τίμησε με τη συμμετοχή του στο video clip του τραγουδιού «Λίγο χρώμα» και όταν τολμούσα κάτι καινούργιο, ήταν πάντα εκεί. Είναι τόσο πολλές οι αναμνήσεις!

Υπάρχει κάποια συμβουλή που σου έχει δώσει κάποιος από τους καλλιτέχνες που έχεις συνεργαστεί ή το κοντινό σου περιβάλλον και την ακολουθείς σαν Ευαγγέλιο;

Είναι η συμβουλή του μπαμπά μου: «Να ασχολείσαι με τη μουσική μόνο όσο αυτό σε κάνει να νιώθεις όμορφα».

Που θα έβαζες «Λίγο χρώμα» παραπάνω;

Ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο. Ανάμεσα στα απόλυτα διλήμματα.

Και «τι σε νοιάζει εσένα» πραγματικά;

Νοιάζομαι πάρα πολύ και για πάρα πολλά, σε υπερθετικό βαθμό.

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Τον ποιο; (γέλια)

Ποιο είναι το πιο extreme πράγμα που έχεις κάνει ή θα ήθελες έστω να κάνεις;

To πιο extreme πράγμα που θα ήθελα να κάνω είναι ένας μήνας διακοπών. Θυμάμαι αμυδρά ότι μου έχει συμβεί στο πολύ μακρινό παρελθόν και ελπίζω να το ξαναζήσω!

Τι φέρνει ο επόμενος καιρός για εσένα, μετά και τις εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου;

Προσωπικές συναυλίες στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και νέο single που θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες. Συνεργασία- έκπληξη!

Πληροφορίες

Σταυρός του Νότου, Θαρύπου 35 & Φραντζή 14, Νέος Κόσμος

Ώρα έναρξης: 22.00

Είσοδος: 13 ευρώ (μπύρα/κρασί)
parapona-rodou
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ