2019-11-17 10:00:17
Φωτογραφία για Αντίδραση στην εργαλειοποίηση πακιστανικών αεροσκαφών από την Τουρκία για αμφισβήτηση του FIR Αθηνών
Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν οι δύο συνεχόμενες παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, P-3 .

Το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα προς το Ισλαμαμπάντ αντιδρώντας στην ενέργεια του τουρκικού αεροσκάφος. Το πακιστανικό αεροπλάνο μετείχε στην νατοϊκή άσκηση συνεκπαίδευσης «Dogu» που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου, και την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή πέταξε νοτιανατολικά της Ρόδου, χωρίς να ακολουθήσει του προβλεπόμενους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας. Δηλαδή να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή , πριν το διάβημα είχε γίνει προφορική σύσταση προς τον επιτετραμμένο της πακιστανικής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά μετά την επανάληψη των παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από πακιστανικά αεροσκάφη η Αθήνα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε διάβημα
. Σύμφωνα με τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ οι παραβάσεις του P-3 συνδέονται με την προκλητική τακτική της Τουρκίας να αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο και τα όρια του FIR Αθηνών και η οποία, κατά πάγια τακτική, επιχειρεί να προβάλει τις αξιώσεις της χρησιμοποιώντας συμμαχικά αεροσκάφη που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια νατοϊκών ασκήσεων. Με άλλα λόγια ,η Άγκυρα αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις με το Πακιστάν, χρησιμοποιεί τα πακιστανικά αεροσκάφη για να αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών στην εναερία κυκλοφορία, εντός του FIR Αθηνών.

Οι παραβάσεις του πακιστανικού P-3 συνοδεύτηκαν χθες και προχθές από συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Καστελόριζο και τη Ρω και με μπαράζ παραβιάσεων που συνολικά ξεπέρασαν τις 40 το τελευταίο διήμερο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16.
parapona-rodou
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ