2019-11-18 12:20:18
Φωτογραφία για Νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και τιμές φαρμάκων έως τέλος του έτους ετοιμάζει η Αριστοτέλους
Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Στην επόμενη νομοθετική κίνηση του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ξανά από τηλεοράσεως ο Β. Κικίλιας, ο οποίος δήλωσε πως ο ΕΟΦ θα έχει αναρτήσει τις νέες τιμές των Φαρμάκων πριν την εκπνοή του έτους.

Τιμολόγηση

Η ψήφιση της τροπολογίας που εισάγει νέους κανόνες στην τιμολόγηση «ξεκλειδώνει» τη διαδικασία για την έκδοση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του έτους.

Διαβάστε επίσης: Νέοι κανόνες τιμολόγησης με απαγόρευση αυξήσεων

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ ο Υπουργός Υγείας «έως το τέλος του έτους θα αναρτηθούν από τον ΕΟΦ οι νέες τιμές των φαρμάκων». Θα έχει προηγηθεί βέβαια η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, την επόμενη εβδομάδα και μετά ξεκινάει η διαδικασία που οδηγεί στην ανάρτηση της πρότασης του τμήματος τιμολόγησης του ΕΟΦ, τη διαβούλευση με τις εταιρείες και την ανάρτηση του τελικού Δελτίου Τιμών που θα αποσταλεί στην Αριστοτέλους.


Πάντως, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανησυχίες κατά πόσο το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων θα έχει αναρτηθεί εντός του 2019. Αν και στο παρελθόν δελτία και διορθωτικά δελτία τιμών έχουν αναρτηθεί τις τελευταίες ημέρες ή ακόμη και την τελευταία ημέρα του έτους, η διατύπωση του κ. Κικίλια αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενο. Έκανε λόγο άλλωστε για «τιμολόγηση των φαρμάκων το 2020».

Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο και πάλι για την απαγόρευση αυξήσεων, με μειώσεις έως 7%. Ωστόσο, οι εκπροσώποι των φαρμακευτικών εταιρειών εξηγούσαν στην ημερίδα για το Clawback, πως το ζήτημα δεν ειναι να δοθούν αυξήσεις per se, αλλά διορθωθούν στρεβλώσεις των τελευταίων ετών. «Αν μπορούσαμε να μειώναμε 25% τις πωλήσεις μας, όλοι ταυτόχρονα, θα κερδίζαμε περισσότερο. Είναι οξύμωρο αλλά έτσι είναι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ο. Παπαδημητρίου.

Δημόσια Υγεία

Τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη δημόσια υγεία. Ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τομή». Όπως εξήγησε, «θα ρυθμίζει θέματα πρόληψης, screening και υγείας και υγιεινής σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθυσμό της χώρας που απουσιάζουν πολλές φορές και από το δημόσιο λόγο, αλλά και σε σχέση με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με Δήμους και Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αιχμής. Ακόμα και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ή τη ρύθμιση του πώς κάνουμε screening στον πληθυσμό για τον καρκίνο, μαστογραφίες στις γυναίκες».

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια φέτος δημιουργείται ένας υγειονομικός χάρτης. «Χάρτης υγείας από το χειμώνα, πρόληψη δηλαδή πριν την αντιμετώπιση, με όλες τις ανάγκες: ποιοι εντός έξι μηνών συνταξιοδοτούνται, ποιοι επαγγελματίες υγείας, ποιοι γιατροί πρέπει να πάρουν άδειες το καλοκαίρι και δεν υπάρχουν κάποιοι να τους αναπληρώσουν, έτσι ώστε σε συνεργασία με τους ΥΠΕάρχες και τους γενικούς γραμματείς να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε εκ των προτέρων την κάλυψη που πρέπει να υπάρχει», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ